tiistai 27. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen viinit: Farnito Camponibbio

Carpineto Farnito Camponibbio 2009

Giovanni Carlo Sacchet ja Antonio Mario Zaccheo perustivat Carpineton viiniliikkeen vuonna 1967 tavoitteenaan valmistaa huippuluokan Chianti Classicoa. Nykyisin viiniliikkeen omistuksessa on viisi viinitilaa Toscanassa Chianti Classicon, Gavillen Maremman, Montalcinon ja Montepulcianon alueilla. Vuosituotanto on noin kolme miljoonaa pulloa, josta noin 95 prosenttia on punaviiniä.


Farnito Camponibbio tulee Montepulcianon tilalta, Camponibbio-nimiseltä tarhalta. Tarha sijaitsee itään ja kaakkoon viettävillä rinteillä ja köynökset on istutettu vuosien 1997 ja 2000 välillä. Tarhalla viljellään Sangiovese, Cabernet Sauvignon ja Merlot lajikkeita, joiden suhteet lopullisessa viinissä vaihtelevat vuosikerran mukaan ja esimerkiksi vuosikerta 2009 ei ilmeisesti sisällä lainkaan Merlot'a. Eri lajikkeet valmistetaan viiniksi erikseen ja käyminen tapahtuu terästankeissa. Maseraatio kestää 15-20 päivän ajan ja malolaktinen käyminen alkaa jo varsinaisen käymisen aikana jatkuen vielä käymisen päätyttyä. Viini kypsyy ensin 12 kuukauden ajan vanhoissa ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen seuraa vielä pitkä pullokypsytys.

Viini on väriltään kaunista, melko syvän rubiininpunaista ja taittuu reunoja kohti kehittyneemmän tiilenpunaisiin sävyihin. 

Runsas ja aromaattinen, hieman kehittyneemmän oloinen tuoksu tarjoilee kypsiä tummia hedelmiä, mustaherukkaa ja luumua, tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja makean sävytteistä mausteisuutta, neilikkaa ja lakritsaa sekä pienen ripauksen vaniljaa. Hiljalleen esiin nousee myös vienoa nahkaisuutta, sikarilaatikkoa ja aavistus kuivatuista taateleista ja luumuista. Taustalla häivähtää myös tomuista maata ja hienoista lihaisuutta.

Hieman keskitäyteläistä runsaampi ja melko roteva, mutta miellyttävän pehmeä, pyöreän tamminen ja melko kehittynyt viini. Kielellä on kypsää tummaa hedelmää, luumua, mustaherukkaa ja kirsikkaa sekä tammen tuomaa paahteisuutta ja mausteita, neilikkaa, lakritsaa, hyvin kevyttä vaniljaa ja mokkaisuutta, orastavaa nahkaa ja aavistus sikarilaatikosta. Taustalla on myös kuivattua taatelia ja luumua sekä vienoa yrttisyyttä. Suutuntumaltaan viini on hyvin runsas ja hieman uutteinen. Tuntuvat, mutta pehmeät, hieman kalkkiset tanniinit ja pirteä hapokkuus tuovat viinille rotevan selkärangan ja ryhdittävät kokonaisuuden kuivattaen suuta loppua kohden. Viipyilevä ja lämmittävä jälkivaikutelma on yleisilmeeltään kuivakka, paahteisen ja mausteisen tamminen, paahteisen kahvinen, kypsän mustaherukkainen ja luumuinen sekä viehättävän tummansuklainen ja tomuisen maaperäinen.

Farnito Camponibbio on rustiikkisen maalaismainen, roteva ja melko uutteinen viini. Tammea kavahtavat tuskin lämpenevät tälle viinille, sillä vaikkei tammisuus olekaan mitenkään yliampuvaa, on se hyvin selkeässä roolissa. Kun Camponibbiolle malttaa antaa kunnolla aikaa, avautuu se monitahoiseksi ja uskomattoman tasapainoiseksi, suorastaan herkulliseksi kokonaisuudeksi. Mielestäni viini on hintansa arvoinen, muttei hintaluokkansa parasta antia. Viini toimii nautiskelujuomana, mutta ennen kaikkea tummien liharuokien, kuten riistan ja lampaan seurassa, eli kyseessä on mainio vaihtoehto pääsiäispöytään.

Kouluarvosana: 9- Harmoninen ja tasapainoinen, persoonallinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Carpineto, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana, Montepulciano
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Pullo: 0,75 l
Hinta: 26,40e Alko 20.1.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti