tiistai 13. maaliskuuta 2018

Belgialaiset oluet: Moortgat Duvel

Moortgat Duvel

Duvel Moortgat on belgialainen, Jan-Leonard Moortgatin vuonna 1871 perustama panimo, joka sijaitsee Breendonkin kylässä lähellä Brysseliä. Panimon tunnetuin tuote lienee Duvel, tuo alkoholipitoisuudeltaan vahva olut, jonka nimi tarkoittaa flaaminkielessä paholaista. Kyseistä olutta on valmistettu 1920-luvulta lähtien, jolloin Albert Moortgat toi siihen käytetyn oluthiivan Skotlannista.

Duvel valmistetaan vaaleista, ilmeisesti pilsner-maltaista, Styrian Goldings- ja Saaz-humalista, lähdevedestä ja tuosta alunperin skotlantilaisesta hiivasta. Oluen valmistus vie noin kolmen kuukauden ajan ja alkaa 20-26 asteen lämpötilassa tapahtuvasta käymisestä. Ennen pullotusta olutta kypsytetään viileässä lämpötilassa tankeissa, minkä jälkeen se pullotetaan pienen sokeri- ja hiivalisäyksen kera. Olut käy toiseen kertaan pulloissa noin kahden viikon ajan, minkä jälkeen sitä kypsytellään viileässä lämpötilassa vielä kuuden viikon ajan ennen myyntiin pääsyä.

Duvel on lasissa kaunis, vaalean kullankeltainen, oljen sävyihin taittuva ja melko utuinen (hiivojen kanssa) olut. Sen päällä lepää puhtaan valkea osin pieni, osin suurempi kuplainen vaahtokruunu, joka laskeutuu vikkelästi ohuemmaksi kerrokseksi katoamatta kuitenkaan täysin. 

Tuoksu on happaman vehnämaltainen ja belgihiivainen, hyvin freesi ja puhdaspiirteinen. Se tuo mieleen vehnäleivän, vaaleat maltaat ja amerikkalaiset cookiet, häivähtääpä taustalla myös hieman vaaleaa siirappia ja hunajaisuutta. Hedelmäosastolla selkeimmin esillä on banaani ja sitrukset, minkä lisäksi siitä löytyy hieman appelsiinia ja omenaa sekä yrttistä ja ruohoista, kukkaista ja pihkaista humalaa, mausteisia vivahteita, neilikkaa ja pippuria.

Ensimaku on happaman hiivainen, vaalean pilsnermaltainen, freesi ja miellyttävän katkeroinen. Hieman happamahko ja raikas vaikutelma jatkuu tuoden mieleen hieman vehnämallasta, vehnäleipää ja pirteää sitrushedelmää, sitruunaa, greippiä ja appelsiinia, banaania, keltaista luumua ja hieman omenaa, kevyttä kukkaisuutta, mausteita, kuten korianteria, neilikkaa ja pippuria. Raikkaiden ja rapsakoiden makujen takaa häämöttää myös vienoa hunajaista makeutta. Suutuntuma keskitäyteläistä runsaampi, suussa vaahtoava ja happamahko. Heti alussa ruohoisen yrttisellä otteella puraisevat katkerot ovat selkeästi esillä aina viipyilevään loppuun. Jälkimaku on pitkä ja tarjoilee happamaa hiivaa, pirteää sitrusta ja omenaa, hieman pihkaa, ruohoa ja yrttejä.

Duvel on maukas ja miellyttävä, happamahko ja pirteä, katkeroinen ja runsas arominen belgiale. Valmistuksessa ei ymmärtääkseni ole käytetty vehnämaltaita, mutta mielestäni oluesta irtosi melko runsaastikin vehnäisiä aromeja, kenties happamuus teki tepposet. Oluen korkea alkoholipitoisuus on hienosti kurissa ja vaikutelma on hyvin tasapainoinen. Duvel toimii loistavasti sellaisenaan, mutta on myös todella monipuolinen ruokajuoma. Jälleen kerran Systembolaget vetää pidemmän korren, sillä Duvel irtoaa länsinaapurimme monipolista yli euron verran Alkoa edullisemmin, mutta tällä kertaa en sanoisi olutta kalliiksi edes Alkossa.

Kouluarvosana: 9 Loistava belgialainen vahva ale.
Hinta-laatusuhde: 2,83e - Erinomainen - edullinen.
Hinta-laatusuhde: 3,98e - Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Brouwerij Duvel Moortgat
Alue: Belgia, Breendonk
Oluttyyppi: Ale, belgialainen vahva ale / golden ale
Maltaat: Pilsner
Humalat: Styrian Goldings, Saaz
Alkoholia: 8,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 26,50 SEK (n. 2,83e) Systembolaget 25.7.2017 (Alko 3,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti