torstai 22. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen oluet: Mikkeller Vesterbro Brown Ale

Mikkeller Vesterbro Brown Ale

Mikkeller on vuonna 2006 perustettu tanskalainen pienpanimo, joka on valittu useamman kerran Tanskan parhaaksi panimoksi. Noin 12-vuotisen historiansa aikana Mikkeller on kokeillut rohkeasti erilaisia oluttyylejä ja pannut yli 600 erilaista olutta. Muutamat näistä ovat jatkuvasti tuotannossa, mutta valtaosa eri oluista on ollut vain pieniä kokeellisia eriä. Monet panimon tuotteista ovat keränneet myös runsaasti ylistystä ja osa myös palkintoja.

Erikoisempi piirre Mikkellerissä on se, että valtaosa sen oluista pannaan muissa panimoissa mm. Belgiassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut panimon kokeelliset tuotteet ja pienemmän erät ilman, että panimon olisi täytynyt kasvattaa omaa kapasiteettiaan lainarahalla. Nyt vuorossa on Alkossa kohtuuhintainen, Belgiassa pantu Vesterbro Brown Ale, josta en juurikaan tietoa löytänyt. 

Tumman mahonginruskea olut punertaa vienosti ja näyttää lasissa lähes kirkkaalta, mutta pientä utuisuuttakin on havaittavissa. Se vaahtoaa maltillisesti lasiin kaadettaessa ja päälle muodostuu noin sentin paksuinen, tiiviin pienikuplainen ja melko kestävä vaahtohuntu. 

Paahteisen ja pähkinäisen maltainen, ruohoisen ja yrttisen humalainen tuoksu tarjoilee myös hieman karamellia, leipää, mallasleipää ja häivähdyksiä kahvista, suklaasta ja brownieista, minkä lisäksi siinä on pirteää sitrushedelmää ja vienoa kukkaisuutta, aavistus greippiä ja mangoa. Taustalla häivähtää myös hieman lakritsaa, pientä mausteisuutta ja kanelia. 

Runsas ja kuohkea maku jatkuu paahteisen ja pähkinäisen maltaisena. Kielellä on hieman karamellia ja mokkaa, ripaus suklaata ja tummaa hedelmää, kuten luumua, mutta myös hieman trooppisempaakin hedelmää ja sitrusta, greippiä, sitruunaa ja mangoa sekä yrttistä, ruohoista ja havuista, vienon pihkaista ja mausteistakin humalaa. Humalointi on tuntuvaa ja katkerot selkeästi esillä alusta aina viipyilevään loppuun. Suutuntuma on melko täyteläinen, vaahtoava ja pehmeä, tasapaino humaloinnin ja mallaspohjan välillä erinomainen. Jälkimaku on hyvin tasapainoinen ja maukas, paahteisen maltainen ja reilun katkeroinen. Kielellä on lopussa myös hieman leipää, ruista, sitrusta ja hedelmää.

Mikkeller Vesterbro Brown Ale on runsas arominen, melko täyteläinen, makeahkon ja paahteisen maltainen sekä miellyttävän katkeroinen olut. Humalointi on kohtuullisen tuntuvaa, muttei tunnu yliampuvalta. Herkullinen ja maukas Brown Ale, jota voin suositella lämpimästi. Olut maistuu sellaisenaan, mutta myös ruokapöydässä niin pikkusuolaisten kuin liharuokien kyytipoikana, miksei myös pääsiäispöydässä lampaan kaverina. Tosin ne tuhdimmat lammasherkut kaipaavat sitten runsaampaa juomaa. 

Kouluarvosana: 9- Freesillä otteella humaloitu Brown Ale.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - olut on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Panimo: Mikkeller
Alue: Tanska, Kööpenhamina (pantu Belgiassa)
Oluttyyppi: Ale, Brown Ale
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholia: 5,0%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,48e Alko 18.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti