keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Saksalaiset vehnäoluet: Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

Weihenstephanerin kristallweizenin jälkeen vuoron saa panimon tumma, suodattamaton dunkelweizen. Se kaatuu lasiin sameana, vaalean meripihkanruskeana ja vaahtoaa vehnäoluille tyypillisesti todella runsaasti. Päälle muodostuu likaisen valkea, tiivis ja kuohkea vaahtokruunu, joka kestää kohtuullisen pitkään. Se hiipuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi jättäen lasin reunoille kaunista pitsiä.

Tuoksu on hefeweizenille uskollisesti hiivainen, vehnäinen ja hedelmäinen, tuoden mieleen etenkin banaanin ja hiivaleivän, mutta häivähtääpä siinä myös aavistus hapanmarjaa ja karamellia, vienoa persikkaa ja sitrushedelmää sekä mausteita, kuten neilikkaa. Taustalla vilahtaa myös hieman poltettua ruskeaa sokeria.

Keskitäyteläinen, makean vehnämaltainen ja hiivaisen hedelmäinen olut tarjoilee kielellä toffeeta, pähkinää ja hedelmiä, etenkin banaania. Kielellä on myös aavistus poltettua sokeria, ruokosokeria, hieman kypsää persikkaa ja sitruunaa sekä paahteista maltaisuutta. Humalointi on maltillista ja katkeroita ei juuri erota, mutta tämähän kuuluu asiaan. Suutuntuma asettuu lähelle täyteläistä, mutta säilyy raikkaana ja virkistävänä. Hyvin kuohkea ja pehmeä olut. Lopussa kielellä on hieman hiivaisuutta, makeaa mallasta, hieman karamellia ja toffeeta, mutta maku kuivahtaa loppua kohden. 

Weihenstephanin dunkelweizen on panimon vaaleaa hefeä hieman makeampi ja luonnollisesti paahteisempi tapaus, muttei yllä mitenkään päin vaalean version tasolle. Se vie kuitenkin voiton panimon suodatetusta kristallweizenistä, joka ei taas yllä ihan dunkelin tasolle. Kokonaisuutena olut on maukas ja maistuva, perushyvä ja helposti juotava dunkelweizen, joka ei kuitenkaan kuulu vehnäoluiden aatelistoon. Se maistuu mainiosti sellaisenaan ja toimii myös monipuolisena ruokajuomana.

Kouluarvosana: 8+ Mainio dunkelweizen.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Bayern, Freising
Oluttyyppi: Vehnäolut, Dunkelweizen
Maltaat: Vehnä- ja ohramaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholi: 5,3%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,69e Alko 4.7.2017

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti