perjantai 23. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen viinit: Terre del Barolo Barbaresco Riserva

Terre del Barolo Vermilium Barbaresco Riserva 2011


Piemonten helmet, Barolot ja Barbarescot ovat jääneet hieman taka-alalle täällä blogin puolella ja olen kirjoittanut aiemmin vain yhdestä Barolosta. Barolot ja Barbarescot lukeutuvat Italian arvostetuimpiin viineihin, mikä näkyy myös niiden hintalapuissa. Niiden yhdistävänä tekijänä on tanniininen ja hapokas Nebbiolo-lajike, joka ei juuri menesty Piemonten ulkopuolella.

Vaikka molemmat viinit tulevat samoilta seuduilta ja valmistetaan samasta lajikkeesta, löytyy niistä myös eroja. Barbarescon alue on ilmastoltaan hieman Baroloa lämpimämpi, kuivempi ja leudompi sekä maaperältään ravinteikkaampi. Tästä johtuen rypäleet kypsyvät alueella hieman Baroloa aikaisemmin ja viinit voivat olla näin hieman kevyempiä ja vähemmän tanniinisia, mistä johtuen jo nuorempana helpommin lähestyttäviä. Myös viinien kypsytysajassa on eroja ja siinä missä Barbarescolle riittää kahden vuoden kypsytys, tanniinisempaa Baroloa täytyy kypsyttää vähintään kolmen vuoden ajan. Barbaresco Riservan kohdalla vähimmäiskypsytysaika on neljä ja Barolo Riservan kohdalla viisi vuotta.

Terre del Barolo on vuonna 1958 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta, johon kuuluu noin 400 viljelijää. Osuuskunnan jäsenien hallussa on noin 650 hehtaaria viinitarhoja Langhen alueella Piemontessa ja valtaosa viljelmistä on Nebbioloa. Terre del Barolo tuottaa mm. Baroloa, Nebbiolo d'Albaa, Dolcetto d'Albaa ja Barbera d'Albaa, mutta en löytänyt osuuskunan sivuilta mainintaa Barbarescoista. Nyt kuitenkin vuorossa on Terre del Barolon valmistama Barbaresco Riserva. 

Viinin kirkas ja läpinäkyvä, granaatinpunainen väri kääntyy lasin reunoja kohti kehittyneemmän oranssinpunaisiin sävyihin.


Runsas ja vivahteikas, harmoninen ja hienosti kehittynyt tuoksu tarjoaa nahkaa, vienoa paahteisuutta, tammen tuomia mausteisia sävyjä sekä kypsiä hedelmiä ja marjoja kirsikoista vadelmiin, karhunvatukoista kuivattuihin luumuihin. Häivähtääpä joukossa myös hieman lakritsaa ja anista, vaniljaa, orvokkia ja tinjamia. 

Täyteläinen ja hyvin runsas, melko uutteinen viini tuntuu kielellä reilun kirsikkaiselta, hieman vadelmaiselta ja karhunvatukkaiselta, minkä lisäksi kielellä on kukkia, etenkin orvokkia ja ruusua, vienoa paahteisuutta, nahkaa, mausteisia vivahteita ja vaniljaa, hieman anista, lakritsaa ja yrttejä. Niiden takaa erottuu myös maaperäisiä vivahteita, hieman tinjamia ja kahvia sekä vienoa kukkaista parfyymia. Viini on tuntuvan tanniininen, mutta tanniinit ovat jo ehtineet pyöristyä mukavasti. Tanniinien lisäksi kokonaisuutta ryhdittävää hapokkuutta löytyy kiitettävästi, joten viinin rakenne on kunnossa vielä vuosien kypsyttelyä varten. Jälkimaku on viipyilevä, vienon kukkainen ja parfyyminen, kirsikkainen ja vadelmainen, miellyttävän paahteinen ja mausteinen.

Vermilium Barbaresco Riserva on hyvin tasapainoinen ja harmoninen, jo nyt miellyttävästi ikääntynyt Nebbiolo. Siitä löytyy hienostunutta ja hieman rustiikkista olemusta, Nebbiolon aromit ovat selkeästi läsnä ja tammi on hienosti integroitunut osaksi kokonaisuutta hyppimättä silmille. Viini on valmis juotavaksi, mutta kestää hyvän rakenteensa puolesta vielä vuosien kypsyttelyä, mikäli näin haluaa. Tämän ylistyspuheen jälkeen on pakko muistuttaa, ettei viini pääse lähellekään Barbarescojen parasta kastia, mutta Alkon kiskurihinnat huomioituna se on kuitenkin hintansa arvoinen edullisempi Barbaresco.


Viini on loistava valinta pääsiäisen lammasruokien seuraan, mutta se toimii hienosti myös naudan ja riistan seurassa. Tällä kertaa lautasella oli kotimaista poronpaistia, paahdettua puikulaa, palsternakkapyreetä, karpalokastiketta ja voissa paistettuja kantarelleja. Viinin toimii hienosti roseen poronpaistin hienostuneen riistaisuuden kanssa ja lihan proteiinit kesyttävät viinin tanniinit lopullisesti. Myös paahdetut puikulat ja salottisipulit sopivat kuvaan, mutta karpalokastike ja kantarellit viimeistelevät ruoan ja viinin liiton.

Kouluarvosana: 9 Harmoninen ja tasapainoinen "halpis" Barbaresco.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Terre del Barolo, DOCG Barbaresco
Alue: Italia, Piemonte, Barbaresco
Tyyli: Punaviini, Barbaresco Riserva
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 26,30e Alko 15.1.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti