keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Alkoholittomat oluet: BrewDog Nanny State

BrewDog Nanny State

BrewDog on skotlantilainen panimo, joka sai alkunsa vuonna 2007 kahden ystävyksen projektina. Panimo on kasvanut todella nopeaa tahtia ja vuonna 2017 yritys työllisti jo yli 1000 henkilöä ja tuotantomäärät olivat nousseet vuoden 2007 1 050 hehtolitrasta 343 253 hehtolitraan. BrewDog tunnetaan voimakkaasti humaloiduista oluistaan, mutta panimo on myös mm. kilpaillut maailman vahvimman oluen tittelistä. Yksi esimerkki tästä on 55-prosenttinen The End of History, jota valmistui vain 12 pulloa, jotka pakattiin liikenteessä kuolleiden kärppien ja harmaaoravien sisään.

Nanny State on alkoholiton tai no vähäalkoholinen (0,5%) olut, jonka panimo valmisti alunperin saatuaan palautetta mm. viranomaistahoilta 18-prosenttisen Tokyon julkaisun jälkeen. Nanny State (holhousvaltio) oli siis mahdollisesti pientä vittuilua holhoavaa yhteiskuntaa kohtaan. Tämän oluen maistamisesta on vierähtänyt jo tovi, mutta päätin kirjoittaa siitä nyt, kun holhoaminen on muodissa. Nanny State on Centennialilla, Amarillolla, Columbuksella, Cascadella ja Simcoella humaloitu olut, jonka mallaspohjassa on käytetty Pale Ale-, Münich-, Amber-, Crystal-, Chocolate-, vehnä- ja ruismaltaita. Katkeroita oli luvassa 45 IBUn verran.

Punertavan rusehtava, kuparisen meripihkainen ja kirkas olut vaahtoaa lasiin kaadettaessa melko niukasti, mutta prosentteihin nähden runsaasti. Päälle muodostuu melko reilu kerros vaalean beigeä ja melko tiivistä vaahtohuntua, joka laskeutuu melko nopeasti ohuemmaksi kerrokseksi häviämättä täysin.

Tuoksussa päällimmäisenä ovat humalien tuomat aromit, etenkin sitrukset, greippi ja kukat. Häivähtääpä taustalla myös brittiläistä puuta sekä vienoa karamellista ja toffeista maltaisuutta. Holittomaksi olueksi tuoksu tuntuu melko runsaalta.

Ensimaku on hennon maltainen, mutta humalointi puraisee heti perään voimakkaasti vieden pääroolin. Humalointi tuo kielellä kuivakkaa puuta, havumetsää ja sitrusta, etenkin greippiä, yrttejä ja hieman kukkia, mutta erottuupa kielellä mtös hieman saippuaa. Ohut mallaspohja jää täysin humaloinnin jalkoihin ja kielellä erottuu vain hyvin hentoa makeahkoa karamellia ja toffeeta. Suutuntuma jää auttamatta vetiseksi ja vaikutelma on melko levoton ohuen mallaspohjan ja runsaan humaloinnin vuoksi. Jälkimaku on lyhyehkö, kuivakan puinen, rapsakan sitruksinen, vienon paahteinen ja kevyen katkeroinen. 

Nanny State näyttää lasissa hyvältä, eikä sitä uskoisi ulkonäön puolesta holittomaksi. Humalointi on yliampuva otettuna huomioon, kuinka ohut oluen mallaspohja on, joten vaikutelma jäi melko tasapainottomaksi. Plussaa kuitenkin runsaista aromeista, joita holittomista oluista ei yleensä löydy. Mikäli humalapommien ystävä kaipaa holitonta olutta, on tämä varmaan ihan kelpo vaihtoehto, mutta itselleni se ei uponnut.

Kouluarvosana: 6,5 Ei kummoinen.
Hinta-laatusuhde: Ok

Jotain pientä infoa:

Panimo: BrewDog
Alue: Skotlanti, Aberdeenshire, Ellon
Oluttyyppi: Ale, Pale Ale
Maltaat: Pale Ale, Münich, Amber, Crystal, Dark Crystal, Chocolate, vehnämallas, ruismallas
Humalat: Centennial, Amarillo, Columbus, Cascade, Simcoe
Alkoholi: 0,5%
Pullo: 0,33 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti