perjantai 23. helmikuuta 2018

Ranskalaiset kuohuviinit: Wolfberger Crémant d'Alsace

Wolfberger Crémant d'Alsace Brut

Huomasin, etten ole juurikaan kirjoitellut Crémanteista, eli ranskalaisista Champagnen alueen ulkopuolella,  perinteisellä menetelmällä valmistetuista kuohuviineistä. Crémantia valmistetaan mm. Alsacen, Bourgognen ja Loiren viinialueilla, useimmiten paikallisista lajikkeista, joten eri alueiden viinit voivat olla hyvin erilaisia keskenään. Alsacen suurin viinintuottaja Wolfberger tunnetaan Crémanteistaan ja nyt vuorossa onkin tuottajan Pinot Blancista valmistettu perus Crémant, joka on viihtynyt jo pitkään Alkon valikoimassa.

Vaalean oljenkeltainen ja kirkas viini kuohuu runsaasti pienten ja pitkäkestoisten kuplien noustessa tasaisina virtoina juoman pintaan. 

Kevyehkö, mutta avoin tuoksu on mehevän hedelmäinen ja siinä on persikkaa, aprikoosia, kypsää keltaista omenaa ja päärynää. Lisäksi tuoksusta erottuu kevyen paahteisia vivahteita, hieman mantelia sekä sakkakypsytyksen tuomaa miellyttävää hiivaisuutta ja taustalla pysyttelevää hentoa mineraalisuutta ja hunajaa.

Maku seurailee tuoksua runsaan hedelmäisenä ja kieleltä löytyy persikkaa, aprikoosia ja mangoa, punaista omenaa, päärynää ja kypsiä sitrushedelmiä, etenkin greippiä. Runsaasta hedelmäisyydestä ja jäännössokerista (8g/l) huolimatta vaikutelma pysyttelee nippa nappa kuivan puolella. Kielellä on myös mineraalisia ja kevyen paahteisia sävyjä, hieman mantelia ja mausteisuutta. Suutuntuma on varsin pyöreä ja melko täyteläinen, mutta pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvin ryhtiä ja tasapainoa. Viipyilevä jälkivaikutelma on kypsän hedelmäinen, kevyen aprikoosinen ja persikkainen, tuoden mieleen säilykepersikat, minkä lisäksi lopussa on hieman mausteisuutta ja hunajaista makeutta.

Wolfbergerin Crémant d'Alsace on nippa, nappa kuiva, runsaan hedelmäinen ja helposti lähestyttävä kuohari, joka tuntuu olevan kaikinpuolin tasapainossa. Alta paistaa kuitenkin suuren tuottajan vaikutus ja pieni persoonallisuus olisi mukava lisä. Se on Alkossa ihan ok hintainen, muttei hintaluokkansa parasta antia. Viini maistuu niin aperitiivina kuin seurustelu- ja maljajuomana, mutta myös kala- ja äyriäisruokien kyytipoikana.

Kouluarvosana: 8+ Laadukas perustason Crémant.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - lähes hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Wolfberger, AOP Crémant d'Alsace
Alue: Ranska, Alsace
Tyyli: Kuohuviini, Crémant
Rypäleet: Pinot Blanc 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,38e Alko 6.7.2017 (21.2.2018: 14,79e)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti