maanantai 12. helmikuuta 2018

Graham's 20 Years Old Tawny Port

Graham's 20 Years Old Tawny Port

Graham'sin 20-vuotias Tawny on menestynyt vuosien varrella lukuisissa viinialan kilpailuissa, kuten monet muutkin tuottajan viinit. Se on Graham'sin viinintekijöiden yli 20-vuotiaista portviineistä sekoittama blendi, jonka valmistuksessa on pyritty siihen, että nuorempien ja vanhempien viinien välille löytyisi täydellinen tasapaino. Mikäli Graham'sin historia kiinnostaa, löytyy täältä hieman lisää asiasta.

Kirkas, melko syvän meripihkainen väri vaalenee lasin reunoja kohti intensiivisen oranssin kultaisiin sävyihin.

Hyvin runsas ja voimakas tuoksu on makea ja melko täyteläinen. Siitä erottuu pähkinäisiä sekä kypsän ja kuivatun hedelmäisiä vivahteita, appelsiininkuorta, aprikoosia ja viikunaa sekä rusinaisuutta, mantelia ja hasselpähkinää. Löytyypä siitä myös makeaa mausteisuutta, hieman kahvia ja karamellista toffeisuutta.

Makea maku on täyteläinen ja suuntäyttävän paksu. Kielellä rusinaisuus ja kuivatun hedelmäiset vivahteet tuntuvat ottavan pääroolin tuoden mieleen viikunan, kirsikan, aprikoosin ja appelsiininkuoren. Lisäksi kielellä on myös paahteisuutta ja kevyen pähkinäisiä sävyjä, pekaanipähkinää, hieman karamellia ja suklaata, kypsennettyä ananasta ja persikkaa, makeita mausteita, vaniljaa, hieman lakritsaa ja bitteristä kahvia. Suutuntuma on hyvin täyteläinen ja paksu - tanniinit voisivat tuntua hieman kovilta, ellei makeus peittäisi niitä. Hapokkuus on pirteää ja tasapainottaa hienosti kokonaisuutta. Jälkimaku on alkua kevyempi ja pehmeämpi, hyvin pitkään viipyilevä, alkua paahteisempi, siirappisen makea, kuivatun kukkainen ja hedelmäinen. Erottuupa lopussa myös hieman pekaanipähkinää, omenapiirakkaa ja Créme Brûléeta.

Graham'sin 20-vuotias tawny on uskomattoman moniulotteinen ja miellyttävä, hieman kehittynyt ja intensiivisen aromaattinen. Tämä on viini, joka toimii jo sellaisenaan täydellisenä jälkiruokana, mutta voisipa se maistua pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä valmistettujen jälkiruokienkin kaverina. Yksinkertaisesti ajateltuna tämän 0,2 litran pullon hinta on kuusi euroa, mutta jos pilkkua halutaan viilata, lienee sen arvo valtaosa viiden pikkupullon 30 euron hinnasta. Mutta joka tapauksessa tämä viini on naurettavan edullinen. Alkon aikaisempi 60 euron hinta puolestaan on yhtä naurettava kuin 20 euron maksaminen Gato Negrosta tai muista kyykkyviineistä.

Kouluarvosana: 9 Erinomainen, tasapainoinen ja harmoninen tawny.
Hinta-laatusuhde: 6,00e (20cl) - Täydellinen, viini on lähes ilmainen.
Hinta-laatusuhde: 59,90e (75cl) - Heikko - törkeän hintainen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Tawny Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão
Pullo: 0,20 l
Hinta: 6,00e* Systembolaget 14.11.2016 (Alko 59,90e / 75cl (poistunut) / 399,00e 4,5l)

* Graham'sin viiden 20cl pullon pakkaus 30,00e.

Samalta tuottajalta: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti