perjantai 9. helmikuuta 2018

López de Heredia Viña Tondonia Reserva Blanco 2003

Viña Tondonia Reserva Blanco 2003

Viña Tondonia on López de Heredian suurin ja tunnetuin viinitarha, jonka talon perustaja Don Rafael López de Heredia y Landeta istutti vuosien 1913 ja 1914 aikana. Tällä hän pyrki turvaamaan laadukkaiden rypäleiden tuotannon, sillä hänen näkemystensä mukaan rypäleiden laatua ei voinut taata ostamalla niitä muilta viljelijöiltä. Tuottaja ei olekaan koko historiansa aikana ostanut kertaakaan rypäleitä muilta viljelijöiltä.

Yli sadan hehtaarin alueelle levittäytyvä Tondonia sijaitsee Ebro-joen oikealla rannalla ja on maaperältään savea, joka sisältää suuria määriä kalkkikiveä. Tarhalla viljellään punaista Tempranilloa, Garnachaa, Gracianoa ja Mazueloa sekä valkoista Viuraa ja Malvasiaa. Tarhan sadosta valmistuvat tuottajan parhaat viinit, punainen ja valkoinen Viña Tondonia Reserva sekä huippuvuosina punainen, valkoinen ja rosee Viña Tondonia Gran Reserva. Ensimmäiset Reserva-viinit Don Rafael valmisti kuitenkin jo vuonna 1890 ja muutamia pulloja tätä ensimmäistä vuosikertaa säilytetään nykyisin perheen viinikokoelmissa.

Valkoinen Viña Tondonia Reserva on Viura, eli Macabeo pohjainen viini, johon käytetään lisäksi 10 prosentin verran Malvasia-lajiketta. Valmistus tapahtuu suurissa tammisammioissa ja viiniä kypsytetään talon tynnyrintekijän amerikkalaisesta tammesta valmistamissa 225 litran tynnyreissä kuuden vuoden ajan. Viinin kirkastuksessa käytetään kananmunan valkuaista ja viini pullotetaan suodattamatta ja jätetään kehittymään pulloissa talon kellareihin vielä useammaksi vuodeksi. Vuonna 2003 tätä viiniä valmistui 35 000 pulloa, eli huomattavasti vähemmän kuin punaista Tondonia Reservaa

Hyvin intensiivinen, kehittyneen kullankeltainen, syvä ja kirkas väri taittuu reunoista aavistuksen meripihkankeltaisiin sävyihin. Lasin reunoille muodostuu rauhallisia kyyneleitä. 

Myös tuoksu on intensiivinen ja kehittynyt ja vaatii aikaa avautuakseen, sillä alkuun tästä hyvin vivahteikkaasta tuoksusta erottuu vain kevyen paahteisia ja vaniljaisia vivahteita sekä kypsää keltaista hedelmää. Tuoksun avautuessa esiin nousee myös hentoa kukkaisuutta, kuivattuja kukkia, kuivia puunlehtiä ja maahan pudonneita kosteita lehtiä sekä antiikkisien huonekalujen jalopuisia vivahteita, hasselpähkinää ja mausteita, aavistus neilikkaa ja kuivattuja yrttejä. Hedelmäinen puoli tuo mieleen kypsän ja kuivatun aprikoosin, häivähdyksen persikkaa ja kypsiä sitruksia sekä kuivattua sitruunankuorta. Häivähtääpä taustalla myös aavistus fenkolia ja lyijykynää, mutta voipa tuoksusta erottaa jopa kosteaa ja suolaista meri-ilmaa. 

Suuntäyttävän paksu ja öljyinen maku on melko täyteläinen ja kuiva. Siitä löytyy heti alkuun paahteisuutta ja tammea sekä kypsää keltaista hedelmää. Siinä on myös mausteita, hedelmäkakkua ja aavistus meriveden suolaisuutta. Hedelmäinen puoli jää hieman iän tuomien vivahteiden varjoon, mutta erottuu sitruksien, kuivattujen ja kypsien aprikoosien sekä kuivatun ananaksen ja kypsän keltaisen omenan muodossa. Lisäksi kielellä on hieman vaniljaa, kuivattuja kukkia ja hunajaisia häivähdyksiä sekä hieman suolaista mineraalisuutta. Häivähtääpä taustalla myös maaperäisiä, saven ja hiekan mieleen tuovia vivahteita sekä aavistus lyijykynän grafiittia ja kuivia puiden lehtiä. Täyteläinen ja pyöreä, hyvin runsas suutuntuma, johon yllättävän pirteä, sitruunainen hapokkuus tuo hienon tasapainon. Myös pehmeät, mutta kuivat tanniinit korostavat viinin runsautta ja tuovat ryhtiä. Viini jättää suun tahmaisen öljyiseksi ja äärimmäisen pitkään viipyilevä jälkimaku on kevyen paahteinen ja kypsän hedelmäinen, hieman inkiväärinen, yrttinen ja bitterinenkin sekä aavistuksen marsipaaninen ja maaperäisen tomuinen ja puiden lehtinen. 

Kuten muutkin López de Heredian pitkään kypsyneet viinit, vaatii tämäkin aikaa avautuakseen ja paljastaakseen salaisuutensa. Tämänkin viinin kuvailu on vaikeaa sen uskomattoman aromikkuuden ja monitahoisuuden vuoksi, eikä minun kykyni riitä kuvailemaan läheskään kaikkea mitä tällä viinillä on tarjota. Tondonia Reserva on hienosti ikääntynyt ja kiehtova, tyylikäs viini, jonka rakenne muistuttaa enemmän puna- kuin valkoviiniä. Pullo irtosi eräästä nettikaupasta kotiin kannettuna hiukan päälle 25 euron ja Alkossa se kustansi viime vuonna lähes kympin enemmän. Tondonia Reserva Blanco on hieno nautiskelujuoma, mutta toimii myös monipuolisena ruokajuomana myös niille ruoille, jotka perinteisesti nautitaan punaviinin kera.


Koska maistelin tämän viinin samaan syssyyn Gravonian vuosikertojen 2006 ja 2007 kanssa, maistoin myös sen kanssa paistettua tonnikalaa ja kasviksia wasabimajoneesilla sekä valkosipulilla ja chilillä marinoituja, paistettuja katkarapuja. Kuten Gravoniat, myös Tondonia muodostaa hienon ja tasapainoisen parin tonnikalan ja wasabimajoneesi kanssa, minkä lisäksi se maistuu hyvin myös katkarapujen seurana.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs huippuviini, hyvin mielenkiintoinen.
Hinta-laatusuhde: Loistava - viini on edullinen ostos. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: R. López de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Valkoviini, Reserva
Rypäleet: Viura (Macabeo) 90%, Malvasia 10%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 25,16e (22,70e + toimituskulut n. 2,46e) eräs nettikauppa 16.4.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti