keskiviikko 7. helmikuuta 2018

López de Heredia Viña Gravonia 2007

Viña Gravonia Crianza 2007

Gravonian tuoreempi vuosikerta ei eroa valmistus- ja kypsytysmenetelmien puolesta edeltäjästään. Eli kyseessä on neljän vuoden ajan amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä ja vielä useamman vuoden pulloissa kypsynyt Viurasta valmistettu valkoviini. Täältä löytyy hieman tarkempaa tietoa viinistä. Niin vuosi 2006 kuin 2007 olivat Riojan alueella hyviä, mutta Gravonian valmistusmäärä tippui kuitenkin vuoden 2006 50 000 pullosta 21 500 pulloon vuonna 2007. 

Kehittynyt ja syvä, puhtaan kullankeltainen, kirkas ja puhdas väri. Lasin reunoilla on hieman kyyneleitä.

Runsas ja vivahteikas, kehittynyt tuoksu on alkuun kevyen paahteinen, hennon tamminen, aavistuksen vaniljainen sekä hennon sherrymäisen hapettunut. Hedelmäisyys jää hieman kypsytyksen tuomien vivahteiden alle ja on kypsän sävytteistä, tuoden mieleen aprikoosin ja persikan sekä sitrukset, kuten greipin ja sitruunan. Erottuupa lasista myös hunajaisia, pähkinäisiä ja mantelisia vivahteita sekä hentoa yrttisyyttä.

Kuiva maku on runsas, hieman öljyinen ja pyöreä, mutta selkeästi vuosikertaa 2006 tuoreemman oloinen. Kielellä on kypsää hedelmää ja sitrusta, omenaa, nektariinia ja persikkaa sekä rapsakampaa greippiä, vihreää päärynää ja omenaa. Lisäksi kieleltä löytyy kuivattuja kukkia ja tuoretta apilaa, kypsytyksen tuomia pähkinöitä ja paahdettuja manteleita sekä hieman suolaista mineraalisuutta. Suutuntumaltaan hieman keskitäyteläistä runsaampi, pyöreä viini saa ryhtiä vielä hieman nuoruuden kireistä tanniineista ja pirteän sitrusmaisesta hapokkuudesta. Jälkimaku on pirteän sitruksinen, mineraalinen ja hieman puisen tanniininen, kuivakan tamminen ja paahteinen, aavistuksen lihainenkin.

López de Heredian viinit eivät jätä ainakaan minua kylmäksi. Tämä Gravonian tuoreempi vuosikerta 2007 on tuttuun tapaan runsas ja vivahteikas, hyvin moniulotteinen ja hienosti kehittynyt, äärimmäisen kiehtova viini. Vuosikertaan 2006 verrattuna se tuntuu reilumman hedelmäiseltä, vaikka tammen tuomat vivahteet ovatkin selkeämmin esillä. Se kaipaisi vielä vuoden pari kellarointia, minkä jälkeen se voisi olla lähempänä vuoden 2006 tasoa. Tämäkin viini on 15 euron hintaan edullinen ja ehdottomasti hintaluokkansa parasta antia.


Vuosikerta 2007 on 2006 tapaan erinomainen nautiskelujuoma, mutta ennen kaikkea hieno ja monipuolinen ruokajuoma. Se maistui mainiosti paistetun tonnikalan kanssa, eikä wasabimajoneesikaan saanut sitä horjumaan. Tasapainoinen ja herkullinen viinin ja ruoan yhdistelmä. Viini ei maistu aivan yhtä hyvin valkosipulilla ja chilillä marinoitujen, paistettujen katkarapujen kanssa, mutta kuitenkin kohtuu hyvin ja vielä hieman paremmin, kun mukana on wasabimajoneesia.

Kouluarvosana: 9+ Tuttua Gravoniaa, tyylikästä, mutta kehittyy vieläkin paremmaksi.
Hinta-laatusuhde: Loistava - laatuunsa nähden todella.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: R. López de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Valkoviini, Crianza
Rypäleet: Viura (Macabeo) 100%
Pullo: 0,75 l 
Hinta: 15,26e (12,80e + toimituskulut n. 2,46e) eräs nettikauppa 16.4.2017

Jotain pientä infoa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti