tiistai 20. helmikuuta 2018

Val d'Oca Punto Oro Millesimato

Val d'Oca Punto Oro Millesimato Extra Dry 2016

The Cantina Produttori di Valdobbiadene on vuonna 1952 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta, joka sijaitsee Asolon ja Coneglianon väillä Trevison alueella Pohjois-Italiassa. Se muodostuu 576 viininviljelijästä, joiden hallussa on yhteensä yli 700 hehtaaria viinitarhoja. VAL D'OCA on brändi, jonka alla osuuskunnan viinejä markkinoidaan. Valtaosa tuotannosta on kuohuviiniä, niin Glerasta valmistettua Proseccoa kuin muista lajikkeista valmistettuja kuohuviinejä.

Punto Oro Millesimato on vuosikerrallinen, Pinot Bianco- (Pinot Blanc) ja Pinot Nero (Pinot Noir) -lajikkeista valmistettu viini. Käsin kerätyt rypäleet tulevat Veneton alueella sijaitsevilta tarhoilta ja viini käy kontrolloidussa lämpötilassa terästankeissa. Käymisen päätyttyä viini lepää tankeissa vielä kolmen kuukauden ajan hiivasakan päällä. Kuplansa viini saa Charmat-, eli tankkikäymismenetelmällä (Italiaksi Metodo Martinotti).

Viinin väri on melko neutraali ja tuore, hyvin vihertävän sävyisen haalean keltainen. Kuplat ovat pieniä ja nousevat tasaisina virtoina juoman pinnalle. 

Tuore ja melko kevyt tuoksu on runsaan hedelmäinen ja sitruksinen tarjoten reilusti päärynää, omenaa ja hieman kukkia, vienoa sitrusta ja persikkaa sekä hentoa mausteisuutta. 

Puolikuiva maku on tuoksun tapaan runsaan hedelmäinen, mistä johtuen varsin makeahkon oloinen. Kielellä on päärynää, omenaa ja kypsiä sitruksia sekä kukkaisuutta ja vienoa parfyymia. Taaempaa erottuu myös hieman makeaa mausteisuutta, kypsää persikkaa ja aprikoosia. Makeahko hedelmäisyys tuo kielelle hieman pyöreyden tuntua ja makeutta, mutta pirteä hapokkuus tekee suutuntumasta melko ryhdikkään. Jälkimaku on kypsemmän hedelmäinen ja sitruksinen, persikkainen, kukkainen ja hieman parfyyminen. 

Punto Oro Millesimato on kokonaisuutena hyvin yksinkertainen, proseccomaisen hedelmävetoinen kuohuviini. Se on helppo ja mutkaton seurustelukuohari, jonka voi nauttia vaikka pahvimukista piknikillä. Pahinta tässä viinissä on sitten hinta, sillä 20 euroa näin yksinkertaisesta viinistä on aivan järjetön, etenkin kun samalla rahalla löytyy jo oikeasti hienoja kuohuviinejä. Euroopassa tämä viini kustantaa alle kympin, edullisimmillaan noin 7 euroa, mutta Suomessa ihmisiä tunnetusti ryöstetään kaikin mahdollisin keinoin.

Kouluarvosana: 7 Helppo, proseccomainen arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Surkea - törkeästi ylihinnoiteltu.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: VAL D'OCA, Vino Bianco Spumante Millesimato
Alue: Italia, Veneto
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Pinot Bianco (Pinot Blanc), Pinot Nero (Pinot Noir)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,98e Alko 15.9.2017 (19.2.2018: 20,39e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti