torstai 1. helmikuuta 2018

Alsacen suurin viinintuottaja: Wolfberger (W)3

Wolfberger (W)3 2016

Wolfberger on varmasti monille tuttu nimi, onhan kyseinen tuottaja edustanut Alsacen viinialuetta monopolissamme pitkään. Kyseessä on vuonna 1902 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta, johon kuuluu nykyään noin 450 viljelijää ja 1200 hehtaaria viinitarhoja. Wolfberger on myös Alsacen suurin viinintuottaja ja sen vuosituotanto on noin 13 miljoonaa pulloa viiniä. Kyseessä on sen verran suuri tuottaja, että Alkon valikoimastakin löytyy 15 eri tuotetta Wolfbergeriltä.

Tämän viinin nimi, (W)3 viittaa kolmeen Alsacen alueen klassiseen rypälelajikkeeseen, joista se on valmistettu. Kyseessä on siis sekoitus Riesling-, Muscat- ja Pinot Gris-lajikkeista. Rypäleet tulevat osuuskunnan tarhoilta Eguisheimin ja Dambach la Villen kylien ympäristöstä. Viini valmistetaan terästankeissa, joissa se myös lepää sakkojen päällä ennen pullotusta. 

Puhdas ja kirkas, vaalean oljenkeltainen väri taittuu kevyesti vaalean kultaiseen.

Tuoksu on runsas ja aromaattinen, hieman eksoottisenkin hedelmäinen ja kukkaisen parfyyminen. Siinä on ananasta ja persikkaa, kypsää sitrusta ja hieman päärynää. Kukkaisuus tuo mieleen vaaleat kukat ja orvokit, minkä lisäksi esiin nousee hieman makeaa mausteisuutta.

Puolikuiva maku on runsaan hedelmäinen ja siinä on myös jäännössokerin tuomaa pyöreyden tuntua. Kielellä on omenaa, päärynää ja sitruksia, hieman aprikoosia, persikkaa ja trooppisempaa ananasta. Lisäksi siinä on kukkaisia ja hieman parfyymisiakin vivahteita sekä aavistus makeahkoa mausteisuutta. Viini tuntuu kielellä pehmeältä ja lempeältä. Kevyehkö, mutta pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo riittävästi ryhdikkyyttä, joten kokonaisuus ei lässähdä. Jälkimaku on lyhyehkö, hieman makeahkon ja kukkaisen hedelmäinen.

(W)3 on simppeli ja yksinkertainen viini, josta löytyy Alsacen Muscatille, Pinot Grisille ja Rieslingille tyypillistä aromikkuutta. Se ei kuitenkaan erotu juurikaan massasta ja jäinkin kaipaamaan hieman enemmän persoonallisuutta. Joskus pidin tätä viiniä edullisena, mutta hinnan kivuttua ylemmäs, tuntuu se hieman hintavalta. (W)3 maistuu niin seurustelujuomana kuin yksinkertaisten pikkupurtavien sekä kevyempien kala- ja äyriäisruokien kaverina.


Korkkasin viinin kyytipojaksi pizzalle, jonka kanssa se ajoi asiansa hienosti. Pizzan päällä oli ilmakuivattua serranonkinkkua, ananasta ja aurajuustoa ja viinin hedelmäisyys ja vieno makeus toimikin raikkaana ja tasapainosena parina pizzalle. Erinomainen yksinkertaisen viinin ja ruoan yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8- Simppeli puolikuiva valkoviini.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Wolfberger, AOP Alsace
Alue: Ranska, Alsace
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling, Muscat, Pinot Gris
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,50e Alko 24.7.2017 (1.2.18 11,91e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti