maanantai 5. helmikuuta 2018

López de Heredia Viña Gravonia 2006

Viña Gravonia Crianza 2006

Viña Gravonia on pitkään kypsytetty ja todella moniulotteiseksi kehittynyt valkoviini, yhdeltä Riojan alueen perinteikkäimmältä ja mielenkiintoisimmalta tuottajalta, R. López de Heredialta. Kerroin tästä tuottajasta ja viinistä jo puolisen vuotta sitten, vieläpä tästä samasta vuosikerrasta 2006. Tämän pullon rinnalle korkkasin kuitenkin tuoreemman vuosikerran 2007, joten muistiinpanot tuli rustattua toiseen kertaan.

Kyseessä on siis Haron kaupungissa, Rioja Altan alueella sijaitseva viinitalo, jonka tarina alkaa vuodesta 1877. Viinin valmistus tapahtuu perinteisin menetelmin ja aina omien tarhojen rypäleistä. Viinejä myös kypsytetään huomattavasti pidempään, mitä Riojan alueen säännöt vaativat. Gravonia Crianza on Viurasta (Macabeo) valmistettu valkoviini, jota on kypsytetty neljän vuoden ajan amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä, minkä jälkeen vielä useamman vuoden ajan pulloissa. Gravonia voitaisiin siis myydä vaikka Gran Reservana, mikäli tuottaja näin haluaisi. Mikäli López de Heredian tarina ja Viña Gravonian tarkemmat tiedot kiinnostavat, kannattaa vilkaista aikaisempi arvio täältä.

Intensiivinen, puhtaan kullankeltainen ja kirkas, syvä ja ikääntynyt väri. Lasin reunoille muodostuu rauhallisesti valuvia kyyneleitä. 

Vivahteikas ja kiehtovalla tavalla kehittynyt, hyvin aromaattinen ja moniulotteinen tuoksu. Vaikka se onkin alkuun hieman kiinni, pystyy siitä erottamaan kevyen paahteisia, tammisia ja mausteisia vivahteita sekä hentoa vaniljaa, kuivattuja hedelmiä, sherrymäistä hapettuneisuutta ja aavistuksen voita. Viinin avautuessa kunnolla esiin nousee runsaasti kiehtovia aromeita, aavistus toffeeta ja marsipaania, kypsiä hedelmiä, kuten persikkaa, aprikoosia ja sitruksia, manteleita ja kamomilla teetä sekä häivähdyksiä hunajasta. Erottuupa taustalla myös kuivakkaa, aromaattista yrttisyyttä. Viinin lämmetessä lasissa hunajaiset vivahteet voimistuvat kiehtovasti, minkä lisäksi esiin nousee jalopuisia vivahteita.

Kuiva maku on tuoksun tapaan kehittynyt ja tarjoilee runsaasti pitkän kypsytyksen tuomia vivahteita, kuten paahteisen tammisia, vaniljaisia, mausteisia ja pähkinäisiä vivahteita, mantelia, kypsää hedelmää ja sitrusta, mutta myös pirteämpää greippiä. Myös tuoksun sherrymäiset aromit löytyvät kieleltä, mutta jäävät taka-alalle. Viinin saadessa ilmaa, esiin nousee myös kuivattuja kukkia, nektariinia ja aprikoosia, paahdettua leipää ja suolaista mineraalisuutta. Suutuntumaltaan tämä runsas viini on pyöreä ja melko täyteläinen. Aluksi hieman kovat, hiljalleen pehmenevät tanniinit ja pirteän sitrusmainen hapokkuus tuovat hyvin ryhtiä. Jälkimaku on hyvin kestävä ja tuo mieleen mm. kuivattuja hedelmiä, rapsakkaa greippiä ja mineraalisia vivahteita, kevyen paahteisia ja tammisia sävyjä.

Kuten jo edellisellä kerralla totesin Gravoniasta, on kyseessä viini, joka täytyy kokea itse sen uskomattoman olemuksen vuoksi. Yli kymmenen vuotias, pitkään tammessa kehittynyt ja hyvin moniulotteinen viini, jossa kaikki tuntuu olevan loistavassa tasapainossa ja vaikutelma on hyvin harmoninen. Olen edelleen sitä mieltä, että 15 euron hintaan tämä viini on lähes ilmainen, eikä Alkosta saa vielä 30 eurollakaan yhtä kiehtovia valkoviinejä. Gravonia on erinomainen nautiskelujuoma, mutta myös äärettömän monipuolinen ruokajuoma.


Viimeksi en kokeillut viiniä ruoan kanssa, mutta tällä kertaa se sai seurakseen paistettua tonnikalaa, kasviksia ja wasabimajoneesia sekä valkosipuli-chili marinoituja katkarapuja ja paahdettua patonkia. Viini toimii erinomaisesti tonnikalan kanssa, täyteläinen viini ja runsas kala tuntuvat toimivilta. Viini ei häiriinny edes wasabimajoneesista ja kasviksetkin maistuvat kohtuullisen hyvin. Myös katkaravut toimivat loistavasti viinin kanssa, hyvin tasapainoista ja miellyttävää.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja hienosti kehittynyt huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - viinin tuntuu melkein ilmaiselta.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodega R. Lopez de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Valkoviini, Crianza
Rypäleet: Viura (Macabeo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,85e (12,80e + toimituskulut n. 2,05e) eräs nettikauppa 20.1.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti