perjantai 16. helmikuuta 2018

Argentiinan pihviviinit: Luigi Bosca Cabernet Sauvignon

Luigi Bosca Cabernet Sauvignon 2014

Argentiinalainen Luigi Bosca on Luján de Cuyon alueella Mendozassa sijaitseva perheomisteinen viinitalo. Sen perusti italialainen Leoncio Arizu vuonna 1901 ja nykyisin taloa pyörittää perheen kolmas ja neljäs sukupolvi. Talon omistuksessa on seitsemän viinitarhaa, jotka levittäytyvät yhteensä noin 700 hehtaarin alalle ja ne sijaitsevat kolmella Mendozan ala-alueella Luján de Cuyossa, Maipússa ja Valle de Ucossa. Arizun perhe on ollut merkittävässä roolissa argentiinalaisen viinin laadun kohottajana ja oli myös aktiivisesti mukana luomassa Argentiinan ensimmäistä viinien laatuluokitusta, DOC Luján de Cuyoa.


Luigi Boscan Cabernet Sauvignon on puhdas lajikeviini, johon käytettävät rypäleet tulevat talon Finca El Paraíso -tarhalta Maipún alueelta. Köynökset kasvavat noin 800 metriä merenpinnan yläpuolelta ja ovat keskimäärin 50-vuotiaita. Sadonkorjuu ja rypäleiden valinta tapahtuu aina käsin. Viini valmistetaan ruostumattomissa terästankeissa ja käyminen tapahtuu kontrolloidussa 28 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään 12-14 kuukauden ajan amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin syvä, rubiininpunainen väri kääntyy lasin reunoja kohti oranssinpunaisiin sävyihin. 

Voimakas, alkuun hieman sulkeutuneen oloinen tuoksu tarjoilee runsaan ja vivahteikkaan, uuden maailman viiniksi harmonisen aromipaletin. Siitä löytyy kypsiä hedelmiä, mustaherukkaa ja kirsikkaa, kuivattua luumua ja taatelia sekä tammen tuomaa paahteisuutta, makeaa mausteisuutta, mustapippuria ja nahkaa sekä häivähdyksiä savusta, tupakasta ja kaakaosta. Siinä on myös hieman mehukasta karhunvatukkaa ja hentoa kukkaisuutta, tomuista ja kivikkoista maaperäisyyttä ja minttuista yrttiä.

Täyteläinen ja runsas, suuntäyttävä maku on tumman sävytteinen ja kielellä on heti alkuun mustaherukkaa, luumua ja muhevaa multaisuutta. Tammi on läsnä reilusti mm. paahteisena ja makean mausteisena, mustapippurisena ja hennon savuisena. Viinin avautuessa kunnolla erottuu kieleltä myös orastavaa nahkaisuutta, hieman tupakkaa ja tummaa kaakaota, kuivattua hedelmää, luumua, taatelia ja kirsikkaa sekä yrttisiä ja kivikkoisen maaperäisiä vivahteita, hieman vihannesta ja keskimaun puolella myös vadelmaa ja karhunvatukkaa. Voimakkaat, mutta pehmeät tanniinit ja tuntuva punamarjainen hapokkuus tekevät suutuntumaltaan paksusta ja hieman uutteisesta viinistä varsin rotevan ja maskuliinisen. Kuivahko jälkimaku on lämmittävä, yrttinen, kuivatun hedelmäinen, taatelinen ja kevyen luumuinen, makean mausteinen ja paahteinen sekä hennon punaherukkainen. 

Viini on alkuun melko tiukka ja vaatiikin hieman hengittelyä avautuakseen pehmeämmäksi ja monitahoisemmaksi. Se ei ole mikään tyylikäs huippuviini, mutta uuden maailman viiniksi todella vivahteikas ja harmoninen, eikä siitä oikeastaan suurempia puutteita löydy. Se on kaikin puolin tasapainoinen, tuhti ja voimakas punaviini, joka maistuu erinomaisesti erilaisten tummempien liharuokien, kuten pihvien ja riistan seurana. Hintaluokassaan se on Alkossa uuden maailman viinien parasta antia.


Medium-kypsä naudan sisäfileepihvi maistui loistavasti tämän tuhdin ja täyteläisen viinin kaverina. Rosee liha kesyttää viinin tanniinit hienosti ja vaikutelma on miellyttävän pehmeä. Myös punaviinikastike toimii mallikkaasti, mutta juurespyttipannu aiheuttaa yhdistelmään hienoista rosoisuutta ja terävää kulmaa, muttei häiritsevän paljoa. Erittäin hyvä pihvin ja viinin yhdistelmä, mutta viini toimisi myös aromikkaampien liharuokien kaverina.

Kouluarvosana: 9- Uuden maailman viiniksi epätavallisen miellyttävä ja rustiikkinen.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Luigi Bosca
Alue: Argentiina, Cuyo, Mendoza, Maipú
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,90e Alko 6.10.2017 (17,31e 14.2.2018)

Samalta tuottajalta:

1 kommentti:

  1. Precisely what I was looking for, thank you for putting up.

    VastaaPoista