torstai 4. tammikuuta 2018

Vuosikerrat vertailussa: Château Fontesteau 2011

Château Fontesteau 2011

Bordeaux'ssa Haut-Médocin alueella, hieman Pauillacista länteen sijaitseva Château Fontesteau on yksi alueen vanhimmista linnoista ja sen historia voidaan jäljittää vuoteen 1277. Järven rannalla sijaitsevaa linnaa ympäröivät talon 32 hehtaarin viinitarhat ja luonnonmaisemat, mm. sata vuotta vanhaa tammimetsää. Kokonaisuudessaan viinitalon maat levittäytyvät sadan hehtaarin alueella.

Tarhoilla viljellään Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc lajikkeita ja kalkkikivisessä maaperässä kasvavien köynösten keski-ikä on 25 vuotta. Talo valmistaa viittä erilaista punaviiniä, joiden valmistusprosessi tapahtuu perinteiseen tyyliin. Käyminen tapahtuu terästankeissa ja vie noin viikon ajan, minkä jälkeen viinit saavat maseroitua vielä kahdesta kolmeen viikkoon. Viinit käyvät läpi myös malolaktisen käymisen ennen sekoitusta. Kaikki viisi viiniä kypsytetään omalla tavallaan tammitynnyreissä, joista 20-30 prosenttia uusitaan vuosittain. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viini lepää vielä kolme kuukautta tankeissa ennen pullotusta. 

Talon lippulaivaviini on sen nimeä kantava Château Fontesteau. Se valmistetaan Cabernet Sauvignon- ja Merlot-lajikkeista, joista ensin mainittu on aina dominoivassa osassa. Joinain vuosina viiniin käytetään lisäksi pieni määrä Cabernet Francia. Eri lajikkeet ja eri palstoilta tulevat rypäleet valmistetaan viiniksi erillään toisistaan ja sekoittamisen jälkeen kolme neljäsosaa viinistä kypsyy 12 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista 25 prosenttia on uusia. Jäljelle jäävä neljäsosa viettää saman ajan tankeissa.

Melko tuoreen sävyinen, tumman rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti aavistuksen kehittyneempiin sävyihin. 

Tuoksu on myös melko tuoreen oloinen ja heti kättelyssä lasista nousee tammikypsytyksen aromeita, etenkin hillittyä paahteisuutta, vaniljaa ja tummapaahtoista kahvia sekä häivähdyksiä suklaasta ja tummista hedelmistä. Viinin avautuessa vaikutelma on intensiivinen, rustiikkinen ja todella herkullinen, täynnä suklaan, kahvin ja makean vaniljan aromeita, tummia hedelmiä, mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja luumua. Häivähtääpä siinä myös tupakkaa ja maaperäisiä sävyjä, hieman toffeeta ja karamellia.

Melko täyteläinen maku on tumman hedelmäinen, varsin mehevän luumuinen, mustaherukkainen ja kirsikkainen sekä kirpeän karpaloinen. Löytyypä kieleltä myös paahteisuutta ja mausteita, vaniljaa ja kahvia, setriä ja tummaa, hieman kitkerää suklaata, jopa hienoista lihaisuutta ja tomuista maata. Herkullinen hapokkuus ja jo hieman pyöristyneet, melko pehmeät tanniinit tekevät olemuksesta runsaan, tasapainoisen ja hyvärunkoisen. Miellyttävä ja viipyilevä jälkimaku tuo mieleen lyijykynän, paahteisen kahvin ja nahan. 

Château Fontesteau on herkullinen ja tasapainoinen, todella miellyttävä ja tyylikäs Bordeaux-viini hintaluokassaan. Siitä löytyy reilusti hedelmää, mutta vastapainoksi myös kypsytyksen ja kasvuympäristön tuomia vivahteita ja mielestäni viini edustaa sitä perinteistä, klassista Bordeaux-tyyliä. Viini myös kestää vielä useamman vuoden kellarointia. Mainio löyty Alkon alle 20 euron Bordeaux-viinien joukosta. Viini toimii sellaisenaan, mutta on myös mainio yleisviini liharuokien seuraan.


Viinin seuraksi kokkailin pekoniin käärittyä naudan sisäfileetä, Duchese-perunoita, höyrytettyjä papuja ja punaviinikastiketta. Liha ja kastike toimivat loistavasti ja etenkin viinin hedelmäinen puoli pelaa hienosti yhteen ruoan makujen kanssa. Myös muut annoksen maut toimivat viinin kanssa ja saavat viinin tuntumaan aavistuksen mausteisemmalta, minkä lisäksi hedelmäisyys väistyy hieman ja näin viini tuntuu entistäkin tasapainoisemmalta. Tasapainoinen ja harmoninen ruoan ja viinin yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Erinomainen edullisempi Bordeaux.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - hintaluokkansa parhaimmistoa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Fontesteau, AOC Haut-Médoc, Cru Bourgeois
Alue: Ranska, Bordeaux, Médoc, Haut-Médoc
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon 52%, Merlot 48%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 24.2.2017 (16,39e 4.1.2018)

Samalta tuottajalta:
Château Fontesteau 2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti