keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Riistakäristys ja jenkki Merlot: Seven Falls Merlot

Seven Falls Wahluke Slope Merlot 2011

Washingtonin osavaltiossa, Wahluke Slopen alueella sijaitseva Seven Falls Winey sai nimensä seitsemästä vesiputouksesta, jotka aikoinaan laskivat Columbia-jokeen Wahluke Slopen alueella. Viinitalo on osa Ste. Michelle Wine Estates -konsernia, johon kuuluu viinitiloja Washingtonin lisäksi myös Oregonista ja Kaliforniasta.

Wahluke Slopen alue sijaitsee Columbia-joen varrella Washingtonin keskiosissa ja on yksi koko osavaltion kuivimmista ja lämpimimmistä alueista. Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulivat kolmelta eri tarhalta, jotka ovat nimeltään Shaw, Zirckle Fruit ja Marachek. Lähes vuosittain tähän viiniin käytetään Merlot'n lisäksi pieni määrä muita lajikkeita, mutta vuosikerta 2011 on kuitenkin puhdas Merlot-lajikeviini. Käyminen tapahtui terästankeissa ja vei kuudesta päivästä kahteen viikkoon ja viini kävi läpi myös malolaktisen käymisen. Viiniä kypsytettin 18 kuukautta tammitynnyreissä, joista 80 prosenttia oli ranskalaisia ja loput amerikkalaisia.

Viini on väriltään syvän rubiininpunaista, mutta reunoilta jo hieman kehittyneemmän tiilenpunaista. 

Tuoksu on tumman sävytteinen ja melko runsas. Siinä on mehevää tummaa hedelmää, kirsikkaa ja luumua, mausteisia ja kevyen tammisia vivahteita sekä hieman kehittyneempiä sävyjä. Erottuupa siitä myös hieman kuivattua viikunaa ja luumua sekä hieman kaakaota ja vaniljaa.

Keskitäyteläinen maku on vivahteikas ja hieman kehittynyt, melko kuivahko, mutta löytyypä siitä myös hieman mehevyyttä. Kielellä on kypsää tummaa hedelmäisyyttä, etenkin luumua ja mustaherukkaa sekä tammea ja hieman makeahkoa mausteisuutta, kevyttä paahteisuutta, ripaus mustapippuria ja muhevaa mustaa multaa. Häivähtääpä kielellä myös kuivattua viikunaa ja luumua sekä hieman kaakaota. Viini on suutuntumaltaan varsin uutteinen ja suun täyttävä. Pyöreät ja lähes samettiset tanniinit ovat tuntuvia ja tuovat yhdessä kevyehkön hapokkuuden kanssa runkoa ja selkärankaa. Viipyilevä loppu on kuivahko, lähes koko suun kuivattava. Kielellä on paahteisia ja pippurisen mausteisia vivahteita, kevyttä tammea ja vaniljaa sekä kuivattua hedelmää.

Uuden maailman Merlot tuo minulle ensimmäisenä mieleen mehukkaan ja helpon viinin, joten odotukset tämän viinin suhteen eivät olleet korkealla, vaikka ikää viinillä olikin maistamishetkellä jo kiitettävät kuusi vuotta. Itse asiassa ostin pullon tätä viiniä, kun sen hinta tipahti 18 eurosta 15 euroon. No, yllätys oli positiivinen, kun viini paljastuikin pikemminkin kuivahkoksi kuin meheväksi. Se oli vivahteikas ja harmoninen, ei pelkäämäni mehukas ja hilloinen. Eli kaiken kaikkiaan viini on hintaluokassaan erinomainen Merlot.


Koska ajattelin viinin olevan tyypillinen, mehukas ja mehevä uuden maailman Merlot, korkkasin sen Saksanhirven käristyksen ja muusin kanssa. Viini nyt sattuikin olemaan hieman runsaampi ja ryhdikkäämpi tapaus, mikä oli mielestäni erittäin positiivinen yllätys muuten, paitsi ruoan kannalta. Se oli liian tuhti ja runsas pari käristykselle, mutta olisi ollut loistava pari medium-kypsälle punaiselle lihalle. Aina ei voi onnistua, mutta silti viini oli mielestäni sellaisenaan loistava ja nautin sitä kuitenkin käristyksen kanssa.

Kouluarvosana: 9- Loistava uuden maailman Merlot.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Seven Falls Winery, AVA Wahluke Slope
Alue: Yhdysvallat, Washington, Wahluke Slope
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Merlot 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 11.10.2017 (19.1.2018 15,40e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti