torstai 18. tammikuuta 2018

Alsacen klassikot: Trimbach Pinot Gris Réserve

Trimbach Pinot Gris Réserve 2013

Trimbach on yksi niistä viinitaloista, joiden viineihin lähes jokainen viininystävä on varmasti törmännyt, onhan kyseessä yksi Alsacen kuuluisimmista viinitaloista. Trimbachin perheen historia viinien parissa yltää vuoteen 1626 ja nykyisin talon toiminnassa on mukana jo perheen 13. sukupolvi. Talo sijaitsi alunperin Riquewihrin kylässä ja sen toiminta siirtyi 1840-luvulla Hunawihriin ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen nykyiselle paikalleen Ribeauvillén keskiaikaiseen kaupunkiin.

Perheen omistuksessa on 40 hehtaaria viinitarhoja, jotka koostuvat yli 50 pienemmästä palstasta kuuden kylän, mm. Bergheimin, Ribeauvillén ja Hunawihrin alueilla. Trimbach Réserve viineihin käytettävät rypäleet kerätään käsin pääosin Ribeauvillén alueella sijaitsevilta vanhoilta tarhoilta. Viinit valmistetaan terästankeissa ja pullotetaan tuoreena, jotta ne säilyttäisivät raikkautensa. Ennen myyntiin pääsyä viinejä kuitenkin kypsytetään useamman vuoden ajan pulloissa talon kellareissa. 

Kaunis, vaalean oljenkeltaista väri häivähtää intensiivisen kullankeltaisiin sävyihin. 

Hillitty, mutta aromaattinen tuoksu tuo mieleen kypsät hedelmät, kuten omenan, persikan ja päärynän sekä hyvin kypsät sitrukset. Hedelmäisyyden lisäksi tuoksussa on hennon paahteisia ja savuisia sekä hunajaisia ja parfyymisia häivähdyksiä, makeaa mausteisuutta ja kukkaisuutta.

Puolikuiva viini tuntuu kielellä tasapainoiselta ja kypsän, hieman eksoottisenkin hedelmäiseltä, mutta samaan aikaan raikkaalta. Kieleltä löytyy niin ananasta, aprikoosia ja persikkaa kuin sitruksia, etenkin sitruunaa, limeä, greippiä ja mandariinia. Erottuupa joukosta myös hunajaisia, makean mausteisia ja hennon paahteisia vivahteita sekä kevyttä mineraalisuutta ja persikan kiveä. Suutuntuma on varsin paksu ja täyteläinen, mutta sitrusmainen hapokkuus ja kevyt mineraalisuus tasapainottavat runsasta olemusta ja tekevät kokonaisuudesta raikkaan ja ryhdikkään. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja hedelmäisyys väistyy lopussa antaen tilaa mausteisille, hennon hunajaisille ja paahteisille, hennon pähkinäisille ja kukkaisille sävyille.

Trimbach Pinot Gris Réserve on hienostunut ja tyylikäs, tasapainoinen ja harmoninen klassikko Alsacesta. Tämä lukeutuu niihin viineihin, joihin ihastuin joskus ensisilmäyksellä ja jonka jälkeen Wolfbergerit sun muut eivät onnistu enää säväyttämään. Viini on Alkon yleiseen hintatasoon nähden enemmän kuin hintansa arvoinen ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus, mikäli Alsacen viinit kiinnostavat. Tosin vuosikerta 2013 ei mielestäni ole aivan parhaimmistoa tämän viinin kohdalla, mutta Alkon sivujen mukaan myynnissä onkin tällä hetkellä varsin tuore vuosikerta 2015.


Tämä viini maistuu loistavasti sellaisenaan nautiskellen, mutta on myös erinomainen ja monipuolinen valinta ruokapöytään. Se toimii hienosti niin itämaisten makujen ja vaalean lihan, kalaruokien, etenkin savustetun kalan kuin parsan kaverina, minkä lisäksi se voisi maistua myös joulupöydän antimien kanssa. Tällä kertaa lautaselta löytyi aasialaisittain maustettua kana-nuudelikeittoa, jonka kanssa viini maistui mainiosti. Tasapainoinen, vaikkei ihan klassisin pari tälle viinille. 

Kouluarvosana: 9+ Loistava, tyylikäs ja tasapainoinen klassikko.
Hinta-laatusuhde: Loistava - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Maison Trimbach, AOC Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Ribeauvillé
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Gris 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 21,50e Alko 9.2.2017 (21,91e 18.1.2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti