keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Arkiviiniä: Kaiken Reserve Malbec

Kaiken Reserve Malbec 2016

Käydäämpäs sitten mutka uuden maailman osastolla ja vuoron saa reilun kympin hintainen Malbec Argentiinasta. Kaiken on Aurelio Montesin vuonna 2002 perustama viinitalo Mendozan alueella Argentiinassa. Herran nimi saattaa kuulostaa tutulta, sillä hän on myös yksi chileläisen Montesin perustajista.

Kaiken Reserve Malbec on nimensä mukaisesti Malbec-pohjainen viini, mutta lähes jokaisessa vuosikerrassa on mukana pieni määrä Cabernet Sauvignonia. Rypäleet tulevat noin 60 kilometriä Mendozan kaupungin eteläpuolella, lähes kilometrin korkeudessa sijaitsevilta tarhoilta ja valtaosa köynöksistä on istutettu vuonna 2005. Sadonkorjuu hoidetaan käsin ja käyminen tapahtuu pienissä tankeissa. Käyminen ja maseraatio vievät noin kuukauden ajan, minkä jälkeen osa viinistä kypsyi kuuden kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Tuore, syvän sinipunainen väri läpäisee hyvin valoa ja taittuu rubiinin sävyihin.

Maukas ja aromaattinen, kypsän marjainen, etenkin karhunvatukkainen ja vadelmainen, kirsikkahilloinen ja kevyen mausteinen tuoksu, jossa häivähtää myös multaista ja tomuista maata. Erottuupa taustalla myös hieman yrttejä ja hentoa kukkaisuutta.

Täyteläinen ja tuore viini tuntuu kielellä alkuun varsin tiukalta ja kuivahkolta, tarjoillen kirpeitä punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä hieman bitteristä yrttiä. Kielellä on myös hieman kypsempää hedelmää, karhunvatukkaa ja luumua, mustaa multaa, tammea, mausteita ja vaniljaa. Keskimaun jälkeen esiin nousee myös häivähdyksiä tervasta ja savusta sekä aavistus kuivatuista luumuista. Kulmikkaat tanniinit ja punamarjainen hapokkuus tekevät viinistä särmikkään. Pehmeä ja lämmittävä jälkimaku on alkua hieman kuivakampi ja lopussa kielellä on happamaa punaista marjaa, kirsikkaa, karpaloa ja puolukkaa sekä yrttejä. 

Kaiken Malbec on tyypillinen uuden maailman viini; melko persoonaton ja yksinkertainen viini, joka uppiaa kohtuullisen hyvin, muttei herätä tunteita puoleen eikä toiseen. Se saa kuitenkin tältä suunnalta pienen plussan, sillä se ei ole niitä mehevämpiä hedelmäpommeja ja siitä löytyy hieman särmikkyyttä. Viini ei kuitenkaan ole läheskään kympin arvoinen, joten suosittelen skippaamaan sen. Se voisi maistua yksinkertaisten tummien liharuokien kanssa, mutta paremmille ruoille kannattaa valita laadukkaampi viini.


Lautasella oli tällä kertaa kokonaisena paistettua naudan sisäfileetä, paistettuja perunoita ja vadelmaista punaviinikastiketta. Vihreää ei lautaselta löytynyt, sillä parsakaali unohtui jääkaappiin. Viini ei oikein asettunut tämän annoksen seuraan. Medium-kypsä liha ei riittänyt kesyttämään viiniä ja viini tuntui edelleen hieman kovalta ja terävältä. Liha ja kastike toimivat hieman paremmin, mutta yhdistelmä ei ollut edelleenkään kummoinen, ehkäpä Kaiken kaipaa kaverikseen raakaa pihviä.

Kouluarvosana: 7 Kelpo arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Kaiken
Alue: Argentiina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Malbec 95%, Cabernet Sauvignon 5%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 10.11.2017 (11,39e 16.1.2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti