tiistai 16. tammikuuta 2018

Livio Pavese Barbera del Monferrato

Livio Pavese Barbera del Monferrato 2010

Nyt vuoron saa Systembolagetista yli vuosi sitten mukaan tarttunut Barbera. Monferraton kaupungissa Piemontessa sijaitseva Livio Pavese on viinintuottaja, josta oli hyvin vaikea löytää tietoa. En löytänyt tuottajan omia sivuja, mutta muualta netistä irtosi kuitenkin jotain infoa. Pavesen perheellä on pitkät perinteet viinien parissa, mutta perheen jäsenistä löytyy myös Astin kaupungin itsenäistymiseen 1200-luvulla vaikuttaneita henkilöitä, opettajia ja Monferraton pormestareita. Talolla on 21 hehtaaria viinitarhoja ja sen vuosituotanto on noin 250 000 pulloa viiniä, josta valtaosa menee vientiin. 

Melko syvän punainen, kirkas ja kaikin puolin puhdas väri alkaa taittumaan reunoilta jo aavistuksen kehittyneemmän tiilenpunaiseen. 

Houkutteleva tuoksu on runsas ja tasapainoinen. Siinä on punaista hedelmää, etenkin kirsikkaa ja luumua, kukkia sekä taaempaa erottuvaa tuoreempaa vadelmaa ja herukkaa. Tammi pysyttelee hennolla otteella taustalla ja tarjoilee miellyttävää, hieman makeahkoa mausteisuutta, tupakkaa ja nahkaa, minkä lisäksi siitä erottuu häivähdys tummaa suklaata ja aavistus tallia.

Melko täyteläinen ja ryhdikäs maku on kypsän sävyinen ja tuo mieleen kypsät tummat hedelmät, luumun ja mustan kirsikan, mutta häivähtääpä joukossa myös punaista omenaa. Tammi on läsnä tuoksua selkeämmin kielellä tarjoillen mausteisia, neilikkaisia ja pippurisia sekä miellyttävän paahteisia vivahteita, hieman nahkaa ja tupakkaa sekä tallisuutta. Keskimaun puolella kielellä käy myös ruusun, laventelin ja orvokin mieleen tuovaa kukkaisuutta. Barberaksi runsaat, pehmeiksi pyöristyneet tanniinit ja hyvin terhakka hapokkuus tekevät viinistä varsin ryhdikkään ja tukevan, mitä korkea alkoholipitoisuuskin korostaa. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä ja tasapainoinen, paahteinen, nahkainen ja mausteinen, neilikkaisen pippurinen ja häivähtääpä lopussa myös laakerinlehteä.

Livio Pavese Barbera del Monferrato on reilun kympin viiniksi todella vivahteikas ja moniulotteinen, jännittävä ja rustiikkinen tapaus. Viini tuntuu osin hyvin nuorelta, mutta ikä tuo kokonaisuuteen myös kehittyneempää aromikkuutta. Tanniinit ovat tammikypsytyksen myötä varsin tuntuvia, mutta pehmeitä. Viinin hinta-laatusuhde oli Systembolagetissa erinomainen - Alkon reilun kympin Barberat eivät yllä edes lähelle samaa tasoa. Viini on erinomainen yleisviini liharuokien seuraan.


Tämän viinin kanssa kokeilin valkosipulilla ja yrteillä marinoitua lampaan ulkofileetä, sienillä ja pekonilla höystettyä perunapaistosta ja kahvikastiketta. Viini maistuu erinomaiesti roseen lampaanfileen kaverina ja kahvikastike kruunaa kokonaisuuden. Myös perunapaistos maistuu viinin kanssa, hyvin miellyttävä ja tasapainoinen viinin ja ruoan yhdistelmä. Ruoan yrttiset ja valkosipuliset sävyt harovat hieman vastaan, mutteivat kuitenkaan häiritsevästi.

Kouluarvosana: 8,5 Mielenkiintoinen, erilainen Barbera hintaluokassaan.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Livio Pavese, DOC Barbera del Monferrato
Alue: Italia, Piemonte, Treville, Monferrato
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Barbera 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 109 SEK (n. 11,32e) Systembolaget 3.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti