torstai 11. tammikuuta 2018

Thornbridge Brewery osa 4: Saint Petersburg

Thornbridge Saint Petersburg Russian Imperial Stout

St. Petersburg Russian Imperial Stout on neljäs ja tällä erää viimeinen Thornbridgen olut. Tästäkään tuotteesta Thornbridge ei sen tarkempia tuotetietoja kerro, mutta oluen maahantuojan (BrewSeeker) sivuilla kerrotaan hieman enemmän. Kyseessä on siis imperial stout, jonka mallas puolesta vastaa Maris Otter pale ale, suklaamallas, paahdettu ja turvesavustettu mallas, vehnä ja paahdettu ohra. Humalointi puolestaan hoituu Galenan, Perlen, Hallertau Magnumin, Vanguardin ja Sorachi Acen voimin. 

Olut on lasissa hyvin tummaa, lähes mustaa, mutta näyttää valoa vasten hieman Coca-Colaa tummemman punaruskealta. Päälle muodostuu noin parin sormen paksuinen kuohkean kermainen ja melko tiivis, beige vaahtohuppu, joka laskeutuu vikkelästi ohuemmaksi kerrokseksi jättäen lasin reunoille hieman pitsiä.

Tuoksu on paahteisen maltainen ja hieman makeahko, aavistuksen karamellinenkin, hyvin tasapainoinen ja vivahteikas. Siinä on myös hieman palvikinkkumaista savuisuutta, mallas- ja ruisleipää, paahteista kahvia ja maitosuklaata. Lisäksi tuoksu tarjoaa tummaa, hieman kuivattua luumua, pähkinää ja suolaista lakritsaa sekä taustalla hieman piilossa pysyttelevää yrttistä humalaa ja vielä enemmän piileskelevää sitrusta. 

Ensimaku on melko runsas ja voimakas, voimakkaasti paahteisen maltainen ja kevyen katkeroinen. Kielellä on ruislimpun kuorta ja jälkiuunileipää, hieman savua ja palanuttakin maltaisuutta, aavistus nokea ja hieman kitkerähköä nokipannukahvia sekä häivähdyksiä kitkerämmästä tummasta suklaasta. Kahvi on keskimaun puolella alkua selkeämmin esillä ja maltaisuuskin muuttuu aavistuksen pehmeämmäksi ja makeammaksi. Tuoksun tumma hedelmä puuttuu kieleltä täysin. Humalointi erottuu yrttisenä, sitrusmaisena ja hieman mausteisena, katkerot puolestaan melko maltillisesti, mutta kuitenkin selkeästi ja miellyttävästi puraisten. Melko täyteläinen, hieman suussa vaahtoava ja suun lopussa nihkeäksi jättävä tuntuma. Alkoholi tuntuu lähinnä lämmittävänä nielussa. Melko kuivakka ja paahteinen, pitkään viipyilevä loppu on sitrusmaisen humalainen, kitkerän nokinen ja kahvinen, hennon lakritsinen ja yrttinen.

Kokonaisuutena miellyttävä ja maukas, makean katkera ja tuhdin paahteinen imperial stout. Onnistunut ja ihastuttava nautiskelujuoma, joka ei tarvitse seurakseen mitään. Se tuntuu kuitenkin pehmeämmältä tumman suklaan kanssa kuin sellaisenaan ja suklaan kitkeryyskin tasapainottuu mukavasti. Voisipa tätä harkita myös tummien liharuokien, etenkin riistan kaveriksi.

St Petersburg Russian Imperial Stout taisi olla kolmas maistamani olut Thornbridgelta ja panimon tummat oluet ovat mielestäni loistavia, etenkin tämä ja Eldon. Panimon olutvalikoima on laaja ja Alkostakin löytyy 14 Thornbridgen olutta, joihin en ole tutustunut, mutta tällä hetkellä pidän panimoa kuitenkin mielenkiintoisena ja keskivertoa parempana.

Kouluarvosana: 9 Erinomainen imperiaali stoutti.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Englanti, Derbyshire, Bakewell
Oluttyyppi: Imperial Stout
Maltaat: Maris Otter Pale Ale, Chocolate, paahdettu- ja turvesavustettu mallas, vehnä, paahdettu ohra
Humalat: Galena, Perle, Hallertaur Magnum, Vanguard, Sorachi Ace
Alkoholi: 7,4%
Pullo: 0,50 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti