maanantai 22. tammikuuta 2018

Ballast Point Sculpin IPA

Ballast Point Sculpin India Pale Ale

Kuten moni muukin pienpanimo, sai Ballast Point alkunsa perustajansa ajatuksesta tehdä parempaa olutta. Jack White perusti panimon vuonna 1996 San Diegoon Kaliforniaan. Ballast Pointilla on useampia panimoita San Diegon alueella, minkä lisäksi se avasi viime vuonna ensimmäisen panimonsa maan itärannikolle Virginian Dalevilleen. Vuonna 2015 panimo oli San Diegon toiseksi suurin ja myynnillä mitattuna Yhdysvaltojen 17. suurin panimo. Panimon Sculpin IPA on klassikko, josta pitäisi löytyä katkeroita vähintäänkin riittävät 70 IBUa ja ainakin hedelmäistä humalan aromia. Katsotaan miten käy.

Aavistuksen utuinen, rusehtavan kullankeltainen väri taittuu oranssin suuntaan. Päälle muodostuu parin sentin kerros puhtaan valkeaa, tiivisrakenteista vaahtoa, joka haihtuu melko vikkelästi jättäen jälkeensä vähäisesti pitsiä. 

Tuoksu on herkullinen, makeahkon karamellimaltainen ja puhtaan viljainen. Humalointi tuo siihen mukavasti sitrusta ja trooppista hedelmää, makeaa mangoa, ananasta ja persikkaa, sitruunaa ja appelsiinia. Erottuupa siitä myös miellyttävästi taustalla pysyttelevää pihkaisen mäntymetsäistä ja yrttistä humalointia. Todella miellyttävä ja tasapainoinen, raikas ja houkutteleva tuoksu.

Ensimaku on raikas ja katkeroinen, etenkin greippisen sitruksinen. Kielellä on myös sitruunaa ja trooppisempaa hedelmää, persikkaa ja mangoa, jotka antavat pian tietä pihkaisille, havumetsäisille ja yrttisille vivahteille, joita seuraa vielä kuivakan puista humalaa. Maltaisuus erottuu reilun humaloinnin takaa kevyesti vaalean viljaisena, karamellisena ja hieman siirappisena. Katkerot ovat alusta alkaen tuntuvia ja selkeästi läsnä. Keskitäyteläinen olut tuntuu reilusta humaloinnista huolimatta kielellä kuohkealta ja miellyttävältä. Jälkimaku on viipyilevä ja kuivakka; kielellä on lopussa hieman pihkaista havumetsäisyyttä, bitteristä yrttiä ja kirpsakkaa greippiä.

Sculpin on todella tasapainoinen ja miellyttävä, virkistävä ja raikas, yleisilmeeltään makean katkera IPA. Mallaspohja jää kielellä hieman humaloinnin jalkoihin, mutta se ei tunnu ollenkaan häiritsevältä. Rapakon takana osataan selkeästi panna olutta ja moni suomalaispanimo voisi ottaa mallia mm. Ballast Pointin, Foundersin, Lagunitasin ja Sierra Nevadan tuotteista. Systembolagetin kolmen euron hinnalla tämä on edullinen ostos, mutta samaa ei voi sanoa Alkosta, jossa oluen hinta pompsahti viimeisimmän veronkorotuksen myötä yli viiteen euroon. 

Kouluarvosana: 9- Puhdas ja tasapainoinen IPA.
Hinta-laatusuhde: 2,98e - Loistava - edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 5,09e - Ok - kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Yhdysvallat, California, San Diego
Oluttyyppi: Ale, IPA
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholi: 7,0%
Pullo: 0,355 l
Hinta: 27,90 SEK (n. 2,98e) Systembolaget 25.7.2017 (Alko 5,09e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti