perjantai 26. tammikuuta 2018

Gloria Ferrer Sonoma Brut ja Hummeri Thermidor

Gloria Ferrer Sonoma Brut NV

Gloria Ferrerin Sonoma Brut oli ensimmäisiä viinejä, joita tilasin Alkon nettikaupasta, kun se runsas vuosi sitten avattiin. 13-vuotias jenkkikuohari 35 euron hintaan Alkossa sai mielenkiintoni heräämään välittömästi, mutta olisihan se pitänyt arvata, että tälläinen olisi liian hyvää ollakseen totta. Hain paketin paikallisesta Alkosta, kun se sinne lähes ajallaan saapui ja kotona sitten tutkin mitä olikaan tullut tilattua. Kun minkäänlaista merkintää vuosikerrasta ei tästä pullosta löytynyt, aloin googlailemaan ja toden totta, tämähän oli ihan perus "vuosikerraton" sekoitus. 

Hieman pettyneenä laitoin palautetta Alkon asiakaspalveluun nettikaupan virheellisiin tuotetietoihin liittyen ja sain pikaisesti vastauksen, jossa luvattiin selvittää asiaa. Lähes kaksi viikkoa myöhemmin tuotetietoja ei oltu edelleenkään korjattu ja otin uudestaan yhteyttä monopoliimme. Lopulta selvisi, että Sonoma Brutin kohdalle olivat päätyneet osin Carneros Cuvéen, eli Gloria Ferrerin vuosikerrallisen lippulaivaviinin tiedot. Minulle myös kerrottiin, että voisin palauttaa pullon, vaan halusin vaihtaa sen vanhempaan vuosikerralliseen viiniin jona se minulle myytiin. Lopulta mainitsin kuluttaja-asiamiehen ja kas kummaa, minulle lähetettiin lahjakortti monopoliimme. Tämän jälkeen en ole luottanut Alkon ilmoittamiin tietoihin tarkistamatta ensin niiden oikeellisuutta.

Sitten itse asiaan, eli viinin kimppuun. Gloria Ferrer Caves & Vineyards on Carnerosin alueella Kaliforniassa sijaitseva viinitalo. Sen tarina alkoi vuonna 1982, jolloin José Ferrer osti 250 eekkeriä maata Carnerosin sydämestä, Sonoman viinialueelta. Ferrer keskittyy viljelemään Chardonnayta ja Pinot Noiria ja oli yksi ensimmäisistä Pinot Noir-viljelijöistä alueella. Ferrerin perheen juuret viinien parissa yltävät kuitenkin paljon kauemmas ja vievät Espanjaan. Sama perhe nimittäin omistaa myös suuren ja kaikille tutun Freixenetin cavatalon.

Sonoma Brut on perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, joka tuli markkinoille vuonna 1985. Se valmistetaan talon omilta tarhoilta käsin kerätyistä Pinot Noir ja Chardonnay rypäleistä. Näistä ensi mainittu dominoi sekoitusta noin 90 prosentin osuudella. Perusviinit valmistetaan terästankeissa ja lopullinen sekoitus muodostuu yli 20 erilaisesta viinistä. Viiniä kypsytetään aina vähintään 18 kuukauden ajan ennen korkinvaihtoa.

Kaunis ja kirkas, vaalean oljenkeltainen väri häivähtää puhtaan kultaisiin sävyihin. Pienet ja pitkään kestävät kuplat nousevat todella runsaina virtoina vaahdoten kohti juoman pintaa.

Raikas ja intensiivinen tuoksu on runsaan hedelmäinen ja tarjoilee heti alkuun kirpsakkaa vihreää omenaa, päärynää ja sitruksia sekä kivellistä hedelmää, etenkin persikkaa. Hedelmäisyyden alta löytyy myös kevyen paahteisia vivahteita, jotka tuovat mieleen pähkinät ja mantelit sekä hiivaisuutta ja leipomon tuoreita tuoksuja. Taustalla häivähtää myös tummempaa hedelmää; vadelmia, kirsikoita ja kypsiä punaisia omenoita sekä kevyttä kukkaisuutta.

Kuiva maku on aromaattinen, todella vivahteikas ja moniulotteinen. Ensin kielellä seikkailee mehukasta hedelmää, kypsää keltaista omenaa, omenankotaa ja uuniomenaa sekä persikoita ja päärynöitä. Perässä seuraa hieman rapsakampaa hedelmää, kuten kirpeää vihreää omenaa ja sitruksia, etenkin greippiä ja sitruunaa. Maku tuntuu elävän kielellä ja seuraavaksi esiin nousee vadelmaisia häivähdyksiä ja hyvin pehmeää kermaisuutta, paahteisuutta ja makeita mausteita, kanelia ja maustepippuria. Runsas ja eloisa hapokkuus sekä pienet ja pehmeät kuplat tekevät viinistä ryhdikkään ja tasapainoisen. Jälkimaku on pitkään viipyilevä ja paahteiset sävyt tuntuvat saavan pääosan tässä vaiheessa. Lopussa kielellä on paahdettua mantelia ja pähkinää, vasta paahdettua leipää, hieman mausteita ja hiivaisuutta, vadelmaa ja kirsikkaa sekä miellyttävää mineraalisuutta.

Gloria Ferrerin Sonoma Brut tyylikäs ja elegantti, hyvin tasapainoinen ja miellyttävä kuohuviini, jonka maku tuntuu elävän kielellä. Yleisilme on freesi, moniulotteinen ja puhdaspiirteinen ja pehmeän kermainen mousse viimeistelee kokonaisuuden. Olen maistanut lukuisia tämän hintaluokan samppanjoita, eikä tämä kovinkaan monen rinnalla kalpene. Laatuunsa nähden viini onkin mielestäni edullinen. Se sopii niin maljajuomaksi kuin ruokapöytään, jopa läpi aterian.


Hummeri on arvokas herkku, kun ottaa huomioon kuinka vähän syötävää siinä loppujen lopuksi on. Siitä saa kuitenkin loihdittua herkullisia ruokia, kuten klassisen ranskalaisen hummeri Thermidorin, eli Gruyere-juustolla uunissa gratinoidun hummerin. Ehkä klassisempia pareja tälle ruoalle olisivat olleet samppanja tai Bourgognen valkoviini, mutta Gloria Ferrerin Sonoma Brut ei myöskään ollut huono valinta. Viini tukee hienosti hummerin makua jyräämättä sen yli ja viini myös tasapainottaa ruokaa mukavasti. Lisäksi viinin mineraalinen puoli korostuu miellyttävällä tavalla, todella herkullinen viinin ja ruoan yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs ja elegantti kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Gloria Ferrer Caves & Vineyards
Alue: Yhdysvallat, California, Sonoma County, Carneros
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Pinot Noir 91%, Chardonnay 9%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 34,50e Alko 23.12.2016 (25.1.2018 34,47e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti