perjantai 19. tammikuuta 2018

Blinejä ja Franciacortaa: Antica Fratta Essence Rosé

Antica Fratta Franciacorta Essence Rosé Brut 2009

Lombardiassa, keskellä Pohjois-Italiaa sijaitseva pieni Franciacortan viinialue levittäytyy hieman yli 2000 hehtaarin alalle. Alueen perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä pidetään Italian hienoimpina ja alue sai DOCG-luokituksen vuonna 1995. Franciacortaa valmistetaan niin vuosikerrattomina kuin vuosikerrallisina ja sen tyylejä ovat mm. Satén (Blanc de Blancs), Rosé ja Riserva. Sallittuja lajikkeita ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Blanc, joista viimeisen määrä sekoituksessa on usein rajattu. Viinien minimi kypsytysaika sakan päällä pulloissa on 18 kuukautta, mutta esimerkiksi Franciacorta Riservan kohdalla vähintään 60 kuukautta.


Antica Frattan historia yltää 1800-luvun puoliväliin, jolloin Pyhän Ristin Ritari, Luigi Rosetti viinitalon perusti. Hänen kuolemansa jälkeen talo siirtyi omistajalta toiselle ja oli väillä hylättynä. Vuonna 1979 viinitalon toiminta aloitettiin uudelleen nimellä Antica Fratta, minkä myötä viinitalo palautettiin alkuperäiseen loistoonsa. Talon kellarit muodostuvat neljästä tunnelista, jotka on järjestetty kreikkalaisen ristin muotoon. Niiden kätköihin mahtuu kypsymään 6000 hehtolitraa viiniä.

Franciacorta Rosén valmistuksessa on käytettävä vähintään 35 prosenttia punaista Pinot Noiria. Tässä viinissä Pinot Noirin osuus on 40 prosenttia ja loput 60 ovat Chardonnayta. Essence Roséa kypsytetään hiivasakan kanssa pulloissa aina vähintään 30 kuukauden ajan ja korkinvaihdon jälkeen pullot lepäävät talon kellareissa vielä viidestä kuuteen kuukauteen, eli viini on kypsynyt ennen myyntiin pääsyä vähintään kolmen vuoden ajan, usein jopa pidempään.

Kauniin persikan sävyinen ja kirkas väri taittuu kullan sävyihin. Kuplat ovat kauniita ja pieniä, hyvin pitkään kestäviä. 

Herkkäarominen, punaisen marjainen ja vienon paahteinen tuoksu tuo mieleen vadelmat, metsämansikat ja kirsikat, hieman puolukkaa ja sitruksia. Siinä on myös kypsytyksen tuomia kiehtovan hiivasakkaisia vivahteita. Hyvin hienostunutta ja hillittyä, miellyttävän monitahoista.

Kuiva maku on pyöreä ja kermainen sekä aromeiltaan tuoksun tapaan hillitty. Kieleltä löytyy punaista marjaisuutta, kypsiä vadelmia ja kevyen metsämansikkaisia vivahteita, tyylikkään paahteisia sävyjä ja sakkakypsytyksen tuomia hiivaisia vivahteita sekä virkistävää mineraalisuutta. Pehmeät kuplat ja kuohkea mousse viimeistelevät keskitäyteläisen ja hieman pyöreänkin suutuntuman. Pirteän punamarjainen hapokkuus ryhdittää kokonasuuden ja tuo raikkautta ja tasapainoa. Jälkimaku on vienon paahteinen ja hiivaisen leipäinen, punaherukkainen ja puolukkainen, hyvin miellyttävä.

Antica Frattan Essence Rosé on tyylikäs ja harmoninen roseekuohari. Se on hillitty ja hienostunut, tasapainoinen ja ennen kaikkea edullinen vaihtoehto roseesamppanjoille, joiden hinnat tuppaavat nousemaan varsin korkeiksi. Ainakin tämän samppanjanystävän huulille viini sai aikaiseksi leveän hymyn. Noin kolmenkympin hintaluokassa se on erinomainen ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen kuohuviini. Se toimii hienosti nautiskelu- ja maljajuomana, mutta myös ruokapöydässä vaikka läpi aterian.


Blinikausi alkaa perinteisesti tammikuun alusta, joten mikä olisikaan parempi pari laadukkaalle kuohuviinille kuin rapeat blinit erilaisilla täytteillä. Tällä kertaa lisukkeena oli kirjolohenmätiä, smetanaa ja punasipulia, kylmäsavulohta ja kylmäsavulohimoussea sekä katkaraputahnaa. Viini pärjäsi  kaikkien lisukkeiden kanssa hyvin ja yhdistelmät olivat tasapainoisia ja maukkaita. Mikäli hakusessa on siis laadukas kuohuviini blinien seuraan, suosittelen lämpimästi kokeilemaan Essence Roséa.

Kouluarvosana: 9+ Harmoninen ja tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Antica Fratta, DOCG Franciacorta
Alue: Italia, Lombardia, Franciacorta
Tyyli: Kuohuviini, Franciacorta
Rypäleet: Chardonnay 60%, Pinot Noir 40%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 29,99e Alko 11.12.2017 (30,40e 18.1.2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti