lauantai 13. tammikuuta 2018

Luottoviini Venetosta: Tommasi Ripasso

Tommasi Ripasso Valpolicella 2014

Tommasin Ripasso on varmasti monille Veneton viineihin tutustuneille tuttu tapaus. Kyseessä on Corvina Veronese pohjainen blendi, jossa on lisäksi pienempiä määriä Rondinellaa ja Corvionea. Rypäleet tulevat Valpolicella Classicon alueella sijaitsevilta Coca d'Oro-, La Groletta- ja De Buris-nimisiltä tarhoilta. Viini käy toiseen kertaan Amaronen kuorimäskin kanssa, minkä jälkeen sitä kypsytetään 15 kuukauden ajan slavonialaisissa 65 hehtolitran tammitynnyreissä. 

Intensiivinen ja syvä, tumman puhuva väri paljastaa valoa vasten orastavan tiilenpunaisia sävyjä. 

Runsas ja hyvin aromaattinen tuoksu tarjoilee nenän täydeltä kypsiä ja kuivattuja hedelmiä sekä makean sävytteistä mausteisuutta. Hedelmäinen puoli tuo mieleen kypsät kirsikat ja mustaherukat, kypsät ja kuivatut luumut ja viikunat sekä kirsikkahillon. Tammikypsytys erottuu hienoisen paahteisena ja tyylikkään nahkaisena. Mausteista etenkin maustepippuri on selkeästi läsnä, minkä lisäksi taaempaa häivähtää hieman lakritsaa ja kaakaota. 

Melko täyteläinen ja hieman kehittyneen oloinen viini tuntuu kielellä aavistuksen rosoiselta - ei huonolla tavalla, vaan hieman rustiikkisella otteella. Kielellä on kypsää ja kuivattua hedelmää, kirsikkaa ja viikunaa, hapankirsikoita, tammen tuomia paahteisia ja makean mausteisia vivahteita, vaniljaa sekä hieman nahkaa ja lakritsaa. Erottuupa joukosta myös mustaherukkaa, mustikkaa ja karhunvatukkaa sekä taaempana pysyttelevää rusinaisuutta, kirsikka- ja viikunahilloa, hieman tomuista maata ja kukkia. Suuntäyttävä ja runsas viini saa ryhtiä tuntuvista, mutta lähes samettisen pehmeistä tanniineista ja hedelmähapot tasapainottavat mukavasti makeahkoa yleisilmettä. Viipyilevä, makean sävytteinen ja lämmittävä jälkivaikutelma tuo mieleen viikunahillon, kuivatut viikunat ja luumut, mutta aivan lopussa kieleltä erottuu myös hapankirsikkaa, karpaloa ja yrttejä. 

Vaikka suurten tuottajien "paremmat" viinit ovatkin usein laadukkaita, voi niistäkin löytyä puutteita, kuten persoonaa ja luonnetta. Tommasin Ripasso on kuitenkin aina varma valinta, laadukas, runsas ja hieman rustiikkinenkin tapaus. Alkon valikoimassa se on ripassojen aatelia ja ei kalpene edullisimpien amaronejenkaan rinnalla. Tämä viini on erinomainen nautiskelu- ja seurustelujuoma, joka maistuu loistavasti myös tummien liharuokien, etenkin riistan ja lampaan seurassa. 

Tällä kertaa italialainen viini sai seurakseen italialaisia leikkeleitä ja juustoja pitkin Eurooppaa. Mehevä viini saa loistavan ja tasapainoisen parin parmankinkusta ja lähes yhtä hyvän parin salamista ja porsaanniskasta. Juustoista espanjalainen García Baquero Reserva 12 meses toimi parhaiten viinin kanssa, mutta myös sveitsiläinen 12 kuukautta kypsynyt raakamaito juusto ja 15 kuukauden ikäinen Cheddar muodostivat tasapainoisen ja maukkaan parin viinin kanssa. Ainoastaan brie ja Aurajuusto eivät olleet kotonaan viinin seurassa. Tommasin Ripasso on siis erinomainen viini juustojen kaveriksi.

Kouluarvosana: 8,5 Harmoninen ja tyylikäs ripasso.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen viini. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Tommasi Viticoltori, DOC Valpolicella Classico Superiore
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
Tyyli: Punaviini, Ripasso
Rypäleet: Corvina Veronese 70%, Rondinella 25%, Corvione 5%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,99e Alko 27.10.2017 (20,40e 12.1.2018)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti