maanantai 29. tammikuuta 2018

Hieman politiikkaa ja vahvempaa markettiolutta

Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Savu

Olen kritisoinut usein Alkon katteita ja kiskurihintoja, mutta muuten olenkin sitten vaiennut Suomen alkoholipolitiikasta. Vuoden alussa voimaan astunut alkoholilain osa, jonka myötä marketeissa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja nousi hieman, oli pieni askel parempaan suuntaan. Vuosikausiahan siihen vääntämiseen meni, mutta mitäs pienistä, kansalaisethan maksavat veroja valtion kirstuun juuri tälläistä vääntöä varten.

Kukkahattutädit ja muut päänsä puskissa pitävät hihhulithan ovat pelotelleet kuinka kuolleisuus nousee ja kansa menee hunningolle tämän pienen prosenttirajan noston myötä. Fakta on kuitenkin se, että tämä lain muutos ei vaikuta millään tavalla normaaliin ihmiseen, joka hallitsee alkoholin käyttöään.

Ne, joille humalaan pääseminen on tärkeämpää kuin juoman maku ovat sitten asia erikseen, tosin se perinteinen laatikko bulkkikolmosta irtoaa nelosta edullisemmin, joten miksi vaihtaa tuttua ja turvallista. Ainakin näin kaupassa työskentelevänä voin sanoa, että ne samat ihmiset, jotka päivittäin hakevat sen laatikollisen olutta, hakevat edelleen sitä kolmosta, jonka hintakin tuntuu kauhistuttavan, kun se hieman veronkorotusten myötä pompsahti.

Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Savu on 5,5 prosenttinen savuolut, joka lähti paikallisesta K-Supermarketista mukaani 3,99 euron hintaan, kun Alkossa samaisesta tuotteesta saa pulittaa 4,97 euroa. Ajatella, että aikaisemmin meidän olisi pitänyt hakea tämäkin olut erikseen Alkosta ja maksaakin siitä vielä enemmän. Eräiden mielestä tämä edullisemmin marketista mukaan lähtenyt pullo olisi jopa vaarallisempi ja aiheuttaisi enemmän ongelmia kuin tuo euron kalliimpi pullo Alkossa. Toisaalta ymmärrän myös Alkon katteita, pitäähän toimitusjohtajan kuukausipalkka saada maksettua, tienaahan tämä enemmän kuukaudessa kuin valtaosa suomalaisista vuodessa. 

Sitten Savun kimppuun. Se on lasissa hyvin tumman punertavan ruskeaa, lähes mustaa ja läpinäkymätöntä. Sen päälle muodostuu paksu maitokahvinruskea, tiiviin pienikuplainen ja kuohkean pilvinen vaahtokruunu.

Tuoksu on melko aromaattinen, savuinen ja savukinkkuinen, paahteinen ja maltainen. Siinä häivähtää myös hieman tervaisia vivahteita, tummaa suklaata ja kahvia. 

Ensimaku on voimakkaasti paahdetun ja savustetun maltainen. Kielellä on ruisleipää ja ruislimpun kuorta, hieman nokea, kahvia ja savukinkkua. Erottuupa joukosta tuoksun tervaisiakin vivahteita, vienoa karamellia ja aavistus kitkerää tummaa suklaata. Katkeroita löytyy oluen tyyliin sopivasti ja ne erottuvat mukavasti taustalla. Suutuntuma on melko täyteläinen, kuohkea ja aavistuksen vaahtoava. Jälkimaku puolestaan melko kuivahko, savuisen ja paahteisen maltainen, miellyttävän katkeroinen, osin lähes palaneen paahtunut ja tervainen.

Prykmestar Savu on kolmas maistamani savuolut. Se ei yllä aivan Aecht Schlenkerlan Rauchbier Märzenin tasolle, mutta on kuitenkin erittäin hyvä ja laadukas tuote. Se on jännittävä ja tasapainoinen olut, ennen kaikkea vaarallinen, ostinhan sen marketista. K-kaupan neljän euron hintaan se on myöskin hintansa arvoinen ja lähti kätevästi mukaan ruokaostosten lomassa. Suosittelen!

Kouluarvosana: 8+ Kelpo savuolut.
Hinta-laatusuhde: 3,99e - Hyvä - hintansa arvoinen.
Hinta-laatusuhde: 4,97e - Ok - kallis.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Vakka-Suomen Panimo Oy
Alue: Suomi, Uusikaupunki
Oluttyyppi: Savuolut
Maltaat: Saksalaiset savumaltaat
Humalat: N/A
Alkoholi: 5,5 %
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,99e K-Supermarket 19.1.2018 (Alko 4,97e)

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti