maanantai 8. tammikuuta 2018

Thornbridge Brewery osa 1: Raindrops on Roses

Thornbridge Raindrops on Roses

Tällä viikolla luvassa on ainakin neljä arviota englantilaisen Thornbridge Breweryn tuotteista. Kyseessä on siis pienpanimo, jonka vuosituotanto on vaatimattomat 2,8 miljoonaa litraa. Vuonna 2005 perustettu panimo sijaitsee keskellä Englantia Bakewellin kylässä Derbyshiressä ja vuonna 2009 panimo laajensi toimintaansa myös uusiin tiloihin. Thornbridgen oluet ovat keränneet yli 300 palkintoa eri kilpailuissa niin kotimaassaan kuin maailmalla. 

Ensimmäisenä vuoron saa belgialaistyylinen witbier Raindrops on Roses, joka voitti Great British Home Brew Challenge 2016 kilpailun. Kyseessä on klassinen witbier, jonka valmistuksessa on käytetty perinteisen korianterin lisäksi ruusun terälehtiä ja kamomillaa. Tarkempaa tuotetietoa tästä oluesta en sitten löytänytkään.

Vaalean kullankeltainen olut kaatuu lasiin utuisena ja sen päälle muodostuu reilun sormen levyinen puhtaan valkea, höttöinen saippuavaahto. Vaahto laskeutuu nopeasti ohueammaksi pitsiharsoksi juoman pinnalle.

Tuoksu on aromaattinen, mutta raikas ja kesäinen. Se tuntuu hieman makeahkolta ja pääosan saavat ruusut ja hienoinen makea parfyymisuus sekä makeahko mausteisuus, joka tuo mieleen kanelin, neilikan ja muskottipähkinän. Erottuupa joukosta myös hieman sitruksia, etenkin appelsiinia ja hieman hiivaa ja vehnäistä mallasta.

Ensimaku on hyvin raikas ja freesi, maukas ja aromaattinen. Valmistuksessa käytetty ruusu erottuu hienosti ja kielellä on muutenkin kukkaisuutta, joka saa seurakseen raikasta sitrusta ja hieman makeahkoa hedelmää. Mallaspohja erottuu vehnäisenä ja tuo mieleen tuoreet leivonnaiset ja keksitaikinan. Löytyypä kieleltä myös häivähdyksiä tuoksun mausteisista vivahteista, kanelia ja muskottipähkinää. Katkerot ovat kevyet, mutta erottuvat taustalla. Kevyehkön keskitäyteläinen, raikas ja virkistävä suutuntuma on pehmeä. Vetisyyttä ei kieleltä löydy ja maltillinen hiilihappoisuus on pehmeää. Jälkimaku on keskipitkä ja lopussa kielellä on hieman hiivaa, ruusun terälehtiä, mausteita ja vehnää sekä aavistus simamaista makeutta. 

Raindrops on Roses yllätti positiivisesti, sillä yleensä tämän tyyliset maustetut oluet eivät minua sytytä. Tämä yksinkertaisesti toimii; persoonallinen ja hieman "naisellinen" witbier, jos näin saa vielä olutta kuvailla. Raikas ja lempeä, puhdaspiirteinen ja kesäinen janonsammuttaja aurinkoisiin kevät- ja kesäpäiviin, mikäli tätä jostain tulevan kevään ja kesän aikana sattuu löytymää. 

Kouluarvosana: 8 Persoonallinen ja puhdaspiirteinen witbier
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Englanti, Derbyshire, Bakewell
Oluttyyppi: Vehnäolut, Witbier
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholi: 5,3%
Pullo: 0,33 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti