perjantai 5. tammikuuta 2018

Vuosikerrat vertailussa: Château Fontesteau 2002

Château Fontesteau 2002

Tuoreemman, vuosikerran 2011 Château Fontesteaun jälkeen vuoron saa hieman vanhempi vuosikerta samaa viiniä. Vuosi 2002 oli loistava Champagnen alueella, mutta muualla Ranskassa ja lähes koko Euroopassa vuosi oli melko heikko. Poikkeuksiakin tietysti on ja esimerkiksi Bordeaux'n vasemman rannan viinien joukosta voi löytää ihan kelpo viinejäkin.

Tuottajan sivujen mukaan talon tarhoilla viljellään vain Cabernet Sauvignon-, Merlot- ja Cabernet Franc -lajikkeita, mutta lähes kaikkien lähteiden mukaan Château Fontesteaun vuosikerrassa 2002 olisi lisäksi pieni määrä Petit Verdot'a. Muuten viinin ei pitäisi valmistustapojen puolesta erota tuoreemmista vuosikerroista, eli kyseessä on edelleen vuoden verran pääosin tammessa kypsynyt, Cabernet Sauvignon voittoinen Bordeaux'blendi.

Kaunis, syvän punainen ja kehittynyt väri on kirkas ja etenkin reunoilta rusehtavan punaista.

Tuoksu on todella kehittyneen oloinen, vivahteikas ja nahkainen, hieman maanläheinenkin. Siinä on kevyttä mustaherukkaisuutta sekä hieman luumuisia ja kirsikkaisia vivahteita, mutta myös kirsikkalikööriä. Häivähtääpä taustalla myös paahteista tammea ja hieman lyijykynää sekä reilusti mehevää mustaa multaa. 

Keskitäyteläinen maku on pehmeä ja kehittynyt, täynnä erilaisia vivahteita setristä lyijykynään ja paahteisuudesta mausteisiin. Kieleltä löytyy myös tomuista maata, tummia hedelmiä, kypsää mustaherukkaa ja luumua, makean vaniljaisia ja kuivakan nahkaisia vivahteita. Viinin ikään nähden pirteä hapokkuus ja samettisen pehmeät tanniinit tuovat viinille hienon rungon ja yleisilme on varsin ryhdikäs ja tasainen. Saapa viini myös ikenet kuivahtamaan kevyesti loppua kohden.  Viipyilevä jälkivaikutelma tarjoilee mm. makeahkon mausteisia ja yrttisiä, aavistuksen tomuisia ja kypsän hedelmäisiä vivahteita.

Jälleen kerran vanhemman viinin päältä homeinen korkki ehti säikäyttää, mutta loppuosa korkista oli virheetön ja hyväkuntoinen, eikä viinissä ollut minkäänlaisia sivumakuja tai -hajuja, joten säikähdyksellä selvittiin. Pulloon on kehittynyt 15 vuoden aikana sakkaa, joten viini kannattaa dekantoida. Itse viini on erinomainen ja tasapainoinen, hienosti kehittynyt ja kypsä kokonaisuus, täydellinen vastakohta tuoreemmalla vuosikerralle 2011. Molemmat ovat mielestäni erinomaisia vuosikertoja, enkä osannut niitä paremmuusjärjestykseen laittaa. Tämäkin viini on laatuunsa nähden edullinen ja maistuu erinomaisesti niin sellaisenaan kuin ruoan kanssa.


Gordon Ramsayn reseptillä kyhätty Wellingtonin pihvi maistui erinomaisesti viinin kanssa ja pitkään kasaan keitetty punaviinikastike kruunasi kokonaisuuden. Tasapainoinen ja klassinen ruoan ja viinin liitto, loistavaa!

Kouluarvosana: 9 Hienosti kehittynyt, klassinen Bordeaux.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Fontesteau, AOC Haut-Médoc, Cru Bourgeois
Alue: Ranska, Bordeaux, Médoc, Haut-Médoc
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,89e Alko 24.2.2017 (20,39e 5.1.2018)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti