perjantai 9. kesäkuuta 2017

Oululaiset oluet: Sonnisaari APA

Sonnisaari APA

Sonnisaaren APA, eli American Pale Ale tuli vastaan hieman stoutin jälkeen ja luonnollisesti sekin tarttui heti mukaan. Kyseessä on panimon kolmas maitokauppavahvuinen olut, joka on tyylilajilleen uskollisesti amerikkalaisilla Cascade-, Centennial- ja Columbus-lajikkeilla humaloitu.

Meripihkan oranssi olut kaatuu lasiin hieman utuisena ja runsaasti vaahdoten. Puhtaan valkea vaahto on melko kuohkeaa ja tiivistä, hieman kermavaahtomaista, mutta laskeutuu melko nopeasti ohueksi kerrokseksi oluen pinnalle.

Tuoksu on varsin havuinen ja mäntymetsäinen, pihkainen ja greippinen. Maltaat tuntuvat taustalla aavistuksen makeahkoina, mutta jäävät varsin hyvin piiloon humaloinnin taakse, mutta tuoksu tuntuu silti melko tasapainoiselta. Varsin humalavoittoinen tuoksu tuo siis mieleen suomalaiset havumetsät, mutta myös eksotiikkaa sitrusmaisista, etenkin greippisistä ja mangoisista aromeista.

Ensimaku on aavistuksen makeahko ja karamellisen maltainen. Tämä lempeys ei säily kauan, sillä humalat puraisevat reilusti sitrusmaisen greippisenä ja havumetsäisen pihkaisena. Katkerot, jotka tämän seurauksena kielelle ilmestyvät, säilyvät pitkään. Kielellä on myös kypsää hedelmää, hieman mangoa ja persikkaakin sekä yrttisiä ja mausteisia vivahteita. Riittävä mallaspohja ja reilu humalointi takaavat, että makua riittää, mutta taustalla on silti lähes huomaamatonta vetisyyttä. Hiilihappoisuus on keskiasteista ja kuplat melko pehmeitä. Jälkivaikutelma on runsaita katkeroita lukuunottamatta lyhyt, lähinnä pihkainen ja havuinen.

Sonnisaaren pilsnerin tapaan myös APA on kaikinpuolin toimiva olut maitokauppa vahvuiseksi. Mallasrunko ja humalointi ovat hyvässä tasapainossa, vaikka maltaisuus jääkin tuoksussa piiloon humaloinnin taakse. Pieniä miinuksia maitokauppa oluiden ikuisesta ongelmasta - taustalla paistattelevasta vetisyydestä, mutta muuten toimiva. Myös tämä olut on tuntuu hieman hintavalta, mutta kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran.

Sitten lyhyt yhteenveto näistä kolmesta oluesta. Sonnisaari Pils on maukas ja toimiva perus pils, joka sopii aurinkoisen päivän janonsammuttajaksi ja grillailun lomassa nautittavaksi, miksei myös grillimakkaran kylkeen. Sonnisaari Stout on ihan kiva maitokauppa stout. Mikäli siinä olisi prosentin tai parin verran enemmän voltteja, ei vetisyys tuskin enää häiritsisi. Se voisi maistua illan hämärtyessä ja ilman viilentyessä ihan vain sellaisenaan. Sonnisaari APA oli näistä oma suosikkini - mukavan napakka ja maukas APA, joka sopii pilsin tapaan nautittavaksi sellaisenaan ja grilliherkkujen kaverina. Panimon vahvemmat oluet ovat vielä kokeilematta, mutta kaapista löytyy kuitenkin jo pullot Juomahammas Oaked Imperial Porter I Matured With Sherry Oloroso Barrel Chips ja Juomahammas Oaked Imperial Porter II Matured With Whisky Barrel Chips. Näistä on juttua luvassa myöhemmin.

Kouluarvosana: 8 Maukas maitokauppa APA.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Sonnisaari
Alue: Oulu, Suomi
Oluttyyppi: Ale, American Pale Ale
Maltaat: Pale Ale, Vienna, Kaurahiutale, CaraPils, Crystal100, Crystal300
Humalat: Cascade, Centennial, Columbus
Alkoholi: 4,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,39e Prisma 12.3.2017

Samalta panimolta:
Sonnisaari Pils
Sonnisaari Stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti