keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Oululaiset oluet: Sonnisaari Pils

Sonnisaari Pils

Oululainen Sonnisaari on vuonna 2014 perustettu pienpanimo, joka valmistaa kaikki oluensa pienissä erissä käsityönä. Se pyrkii valmistamaan moderneja ja makumaailmaltaan monipuolisia oluita, eikä säästele myöskään humaloinnin suhteen. Itse törmäsin ensimmäistä kertaa Sonnisaaren pilsneriin viime marraskuussa, jolloin olut ei vielä onnistunut vakuuttamaan. Kevään mittaan annoin sille kuitenkin toisen mahdollisuuden.

Olut on väriltään vaalean kullankeltaista ja hieman sameaa. Se vaahtoaa runsaasti lasiin kaadettaessa ja päälle muodostuva puhtaan valkea vaahto on kuohkean kermaista ja tiiviin pienikuplaista, varsin pitkäkestoista. Se laskeutuu hiljalleen ohueksi kerrokseksi juoman pinnalle jättäen pitsiä lasin reunoille. 

Miellyttävän maltainen, ruohoisen ja yrttisen humalainen tuoksu, eli tyypillistä pilsneriä. Takaa häämöttää myös hieman sitrusmaista humalan aromia, jopa aavistus nokkosta. Vaikutelma on kaikinpuolin tasainen ja toimiva - maltaat ja humalat ovat hyvin tasapainossa, mutta jokin sivuaromi häiritsee taustalla.

Ensimaku on tuoksun tapaan miellyttävästi humaloitu ja napakka. Maltaisuus tuntuu hieman makeahkona ja leveänä taustalla, mutta reilu humalointi on pääroolissa ruohoisin, yrttisin ja sitrusmaisin vivahtein. Suutuntumaltaan olut on kevyen keskitäyteläinen ja mallasrunko on riittävän tukeva, joten kielellä ei juurikaan vetisyyttä esiinny. Hiilihappoisuus on hieman metallista ja bulkkilagermaista. Jälkimaku on hieman kermainen ja voinen, mukavan katkeroinen - sitruksinen, ruohoinen ja yrttinen.

Kokonaisuutena Sonnisaaren pils on miellyttävä ja kaikinpuolin raikas kesäinen janonsammuttaja. Tämä oli toinen kerta, kun kyseistä olutta maistoin ja edellisellä kerralla se tuntui hieman vetiseltä ja tunkkaiselta, vaikka molemmat pullot olivat samanikäisiä. Kuten monet muutkin pienpanimo oluet, on tämänkin hinta hieman kova. Kyseessähän on kuitenkin perus pilsneri ja samalla hinnalla löytyy paljon mielenkiintoisempiakin oluita. 

Kouluarvosana: 8- Toimiva perus pils.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Sonnisaari
Alue: Oulu, Suomi
Oluttyyppi: Pils
Maltaat: Pils, Carapils, Munich
Humalat: Magnum, Hallertauer Mittelfrüh
Alkoholia: 4,7%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,39e Prisma 12.3.2017

Samalta panimolta:
Sonnisaari APA
Sonnisaari Stout

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti