keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kesän kuplivat: Vía de la Plata Chardonnay Brut

Vía de la Plata Chardonnay Brut 2012

Nyt vuorossa oleva cava tulee ainakin minulle itselleni tuntemattomalta Extremaduran alueelta. Kahteen maakuntaan, Badajoziin ja Cáceresiin jakautuva Extremadura on yksi Espanjan seitsemästätoista itsehallintoalueesta. Se sijaitsee Castilla y Leónin eteläpuolella ja rajoittuu idästä Castilla-La Manchaan, etelästä Andalusiaan ja lännestä Portugaliin.

Bodegas Vía de la Plata sijaitsee Almendralejon kunnassa, Badajozin alueella. Vía de la Plata on yksi Almendralejon tunnetuimmista perinteisistä viinitaloista ja Extremaduran ensimmäinen cava-tuottaja. Extremaduran alueella on saanut virallisesti valmistaa kuohuviiniä DO Cava-luokituksen alla vasta vuodesta 1985. Nykyisin tuottaja valmistaa yli puoli miljoonaa pulloa cavaa vuodessa. 

Vía de la Plata Chardonnay Brut on valmistettu nimensä mukaisesti vain chardonnay-lajikkeesta. Tuottaja käyttää perinteisiä menetelmiä cavan valmistuksessa. Rypäleiden puristamisen jälkeen seuraa ensimmäinen käyminen 12-18 asteen lämpötilassa ja viini käy toiseen kertaan luonnollisesti pulloissa. Tuottajan mukaan pullokypsytyksen aika vaihtelee 9-25 kuukauden välillä, eli eri vuosikertojen ja erien välillä voisi kuvitella olevan suuriakin eroja.

Viini on väriltään sitruunankeltaista, kirkasta ja kaikinpuolin puhdasta, taittuen kullankeltaisiin sävyihin. Melko runsaat kuplat ovat pieniä ja pitkäkestoisia. 

Raikas ja tuoreen oloinen tuoksu on runsas ja tuo mieleen chardonnaylle tyypillistä, hieman eksoottistakin hedelmää, persikkaa, aprikoosia ja omenaa sekä rapsakkaa sitrusta. Siinä on myös hillittyä, miellyttävää paahteisuutta.

Erittäin kuiva maku tarjoilee trooppisia hedelmiä, kuten persikoita ja aprikooseja sekä omenaa ja kypsiä sitruksia. Kielellä on myös kypsytyksen tuomaa paahteisuutta, pähkinöitä ja hienoista hiivaisuutta. Sitrusmainen hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvän ryhdin ja hieman raikkautta, mutta paahteisuus tuntuu silti hieman tunkkaisena elementtinä. Jälkimaku on viipyilevä ja tarjoilee kypsää, trooppista hedelmää, ananasta ja persikkaa sekä hieman kalkkista mineraalisuutta.

Vía de la Plata on kokonaisuutena ihan kelpo peruskuohuva, mutta ei mitään sen kummempaa. Chardonnayn hedelmäisyys ja hieman kulmikas, tunkkainenkin paahteisuus tuovat etäisesti mieleen jopa uuden maailman tammitetut viinit. Eli kyseessä ei ole mikään erityisen hienostunut viini. Jotain positiivista kuitenkin - löytyypä tästä enemmän luonnetta kuin mm. Freixenetin kympin kuohareista. Ensimmäinen Extemaduran alueen cava ei siis onnistunut vakuuttamaan meikäläistä.


Viini oli liikaa myös hummerille. Sen paahteisuus ja runsas hedelmäisyys jyräsivät keitetyn hummerin herkkien makujen päälle, eikä se toiminut samasta syystä myöskään klassisen hummeri Thermidorin kaverina. Ehkä grillatut, hieman runsaammat kalaruoat voisivat olla parempi vaihtoehto. 

Kouluarvosana: 8- Hieman kulmikas ja aavistuksen levoton kuohari.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Vía de la Plata, DO Cava
Alue: Espanja, Extremadura, Badajoz, Almendralejo
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Chardonnay (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,70e (8,65e + toimituskulut n. 2,05e) Decantalo 20.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti