torstai 22. kesäkuuta 2017

Grillattu T-Luupihvi ja punaviini: Hahn GSM

Hahn GSM 2014

Kalifornialainen Hahn Family Wines on Monterey Countyn alueella sijaitseva perheomisteinen viinitalo. Sen tarina alkaa vuodesta 1979, jolloin Nicolas Hahn osti yhdessä vaimonsa Gabyn kanssa ensimmäiset viinitarhansa Santa Lucia Highlandin alueelta. Talon ensimmäiset viinit valmistuivat vuotta myöhemmin. Nykyisin taloa johtaa Nicolasin ja Gabyn poika, Philip ja talo omistaa yli 400 hehtaaria viinitarhoja.

Inspiraatio Hahn GSM -viiniin on löytynyt Ranskasta Rhônen laaksosta, jonka klassisesta rypälesekoitteesta viini on valmistettu. Siihen käytettävät Grenache, Syrah ja Mourvèdre rypäleet tulevat Arroyo Secon, Santa Lucia Highlandsin ja Paso Roblesin alueilta Kalifornian Keskirannikolta. Viini valmistetaan terästankeissa, joissa se myös kypsyy ensimmäiset neljä kuukautta. Tämän jälkeen viini siirretään tammitynnyreihin (40% uusia), joissa se kypsyi noin vuoden ajan  ja lopuksi se sai kypsyä vielä puolisen vuotta pulloissa. 

Viini on väriltään kauniin ja syvän rubiininpunainen, kääntyen lasin reunoja kohti kirsikanpunaisen kautta pinkin sävyihin.

Tuoksu on hyvin runsas ja voimakas, mutta lempeä ja miellyttävä. Siinä on makeaa mausteisuutta, kevyen tammisia ja paahteisia vivahteita sekä tummaa hedelmää, mustikkaa, kirsikkaa ja luumua. Taaempaa erottuu myös punaisia puutarhamarjoja, kuten vadelmia ja mansikoita. Lisäksi taustalla on hieman valkopippuria, muskottipähkinää ja savuisuutta. 

Täyteläinen maku on tuoksun tapaan mausteinen, mutta tammiset ja paahteiset piirteet ovat kevyempiä. Kielellä on meheviä hedelmiä, kuten karhunvatukoita, mustikoita ja kypsiä kirsikoita sekä mansikkaa ja vadelmaa. Lisäksi siitä erottuu hieman pippuria, lakritsaa ja muskottipähkinää sekä hieman kuivakkaa maaperäisyyttä. Viinin tanniinit tuovat kokonaisuuteen mukavasti runkoa ja purevaa otetta mehevän hedelmäisten makujen keskelle hapokkuuden tarjotessa hyvän ryhdin. Jälkimaku on viipyilevä, makeahkon mausteinen ja yrttinen, mehukkaan hedelmäinen ja aavistuksen mentholinen.

Kokonaisuutena Hahn GSM on laadukas ja onnistunut, tasapainoinen ja hienostunut viini. Edulliset jenkkiviinit ovat usein mehevän hedelmäisiä, hyvin yksinkertaisia ja helposti juotavia. Tässäkin on kyllä mehevää hedelmää, mutta myös luonnetta löytyy riittämiin. Viini on ehdottomasti hintansa arvoinen, mitä Alkon hinnoitteluun tulee. Tämä viini maistuu sellaisenaan, mutta myös monipuolisesti erilaisten liharuokien kaverina.


Koska kyseessä oli viini Kalifornian auringon alta, pääsi se näyttämään kyntensä grillatun t-luupihvin  pihvin kaverina. Hyvä lihahan ei kastiketta kaipaa, mutta pitihän lautaselle jotain väriä saada, joten grillasin kylkeen pari parsaa. Pihvi ja viini muodostavat hyvin herkullisen ja miellyttävän parin ja etenkin viinin mehevä hedelmäisyys sopii lihan makuun ja savuiset häivähdyksen grillin tuomiin makuihin. Rosee liha pehmentää viinin muutenkin jo melko pehmeät tanniinit, eikä viini säikähdä edes parsan läsnäolosta, sillä mikään tanniinipommi ei kyseessä ole. Erinomainen yhdistelmä, suosittelen!

Kouluarvosana: 9 Runsas ja tasapainoinen GSM Amerikan malliin.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Hahn Family Wines
Alue: Yhdysvallat, California, Central Coast, Monterey
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Grenache (65%), Syrah (31%), Mourvèdre (4%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 17,99e Alko 7.6.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti