torstai 8. kesäkuuta 2017

Oululaiset oluet: Sonnisaari Stout

Sonnisaari Stout

Toinen oululaisen Sonnisaaren panimon maitokauppa vahvuinen olut, eli stout tuli ensimmäisen kerran vastaan helmikuussa. Luonnollisesti tämän hetkisen kotikaupungin panimotuotteet kiinnostavat, joten pakkohan tämä olut oli mukaan ottaa. Samalla kauppareissulla mukaan lähti myös toisen oululaispanimon, Maistilan Rukiinen Milk Stout, josta on myös mahdollisesti tulossa arvio myöhemmin. Mutta sitten Sonnisaaren Stoutin kimppuun. 

Melko syvä, lähes musta olut näyttää valoa vasten aavistuksen punertavalta tummanruskealta ja lasin reunoilta jopa kullanruskealta. Se vaahtoaa hyvin maltillisesti ja osin beige, osin likaisen valkoinen pienikuplainen vaahto pysyttelee oluen pinnalla hetken, kunnes jäljellä on enää rengas lasin reunoilla.

Kuivahko tuoksu on paahteisen maltainen ja löytyypä siinä myös hieman palaneempaakin mallasta, hieman paahteista kahvia ja tuhkaa sekä tummaa suklaata ja lakritsaa. Taustalla häivähtää hieman sitrusmaista humalaa. Tasapainoinen ja miellyttävä, joskin hieman mieto tuoksu.

Ensimaku on kuivahko, paahteisen ja palaneen maltainen. Se tuo mieleen noen ja nokipannukahvin sekä häivähdyksen tuhkasta. Kielellä on kohtuullisesti humalan aromia ja karkeroa, hieman sitrusta ja yrttejä. Häivähtääpä siinä myös hieman anista ja lakritsaa sekä ruislimpun hieman kärähtänyttä kuorta, makeampaa suklaata sekä hieman kitkeriä lääkeyrttejä. Kevyehkön keskitäyteläinen suutuntuma, mutta ikävä kyllä vetisyys tulee hieman liikaa läpi. Hiilihappoja on sopivasti ja vaikutelma niiden osalta tasainen. Keskipitkä loppu on paahteisen maltainen, ruislimppuinen ja kevyen kahvinen.

Sonnisaaren Stout on kohtuu hyvä maitokauppa stout, mutta ikävä kyllä kielellä oleva selkeä vetisyys laskee tunnelmaa. Tämä nyt tuppaa olemaan ongelma lähes kaikkien maitokauppa vahvuisten oluiden kohdalla, etenkin stouttien ja porttereiden osalla. Myös tämän oluen hinta tuntuu hieman kovalta laatuun nähden, mutta kokeilemisen arvoinen tämäkin on. Oma suosikkini näistä kahdesta oli pils, mutta vain, koska tämä stout tuntui turhan vetiseltä.

Kouluarvosana: 8- Kokeilemisen arvoinen maitokauppa stout.
Hintalaatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Sonnisaari
Alue: Oulu, Suomi
Oluttyyppi: Stout
Maltaat: Pale, CaraPlus150, Roasted Barley, Ohrahiutale, ChocoMalt, Melanoid, Black
Humalat: Summit, Centennial
Alkoholia: 4,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,39e Prisma 14.2.2017

Samalta panimolta:
Sonnisaari APA
Sonnisaari Pils

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti