maanantai 19. kesäkuuta 2017

Grillattua halloumia ja mansikkaa: Tbilvino Rkatsiteli

Tbilvino Rkatsiteli 2015

Tbilvino on alkujaan Neuvostoliiton Georgian alueelle vuonna 1962 perustama massiivinen viininvalmistamo. Tbilvino siirtyi yksityiseen omistukseen vuonna 1999, eli vajaat  kymmenen vuotta Georgian itsenäistymisen jälkeen. Tämän jälkeen tuotannossa alettiin panostamaan määrän sijasta laatuun ja vuonna 2008 viinitalon tilat modernisoitiin nykyaikaisempaan suuntaan. Tbilvino on nykyisin Georgian suurin viinintuottaja ja tuotannosta valtaosa menee vientiin yli 20 maahan.

Rkatsiteli on Georgiasta kotoisin oleva vaalea rypälelajike, jota pidetään yhtenä maailman vanhimmista tunnetuista rypälelajikkeista. Sitä viljellään Georgian lisäksi muissakin Itä-Euroopan maissa. Lajike on luonnostaan hyvin hapokas ja siitä valmistetut viinit ovat usein mausteisia ja ryhdikkäitä. Jotta tuotannossa ylletään korkeaan laatuun, on satomäärät pakko pitää alhaisena. Tähän viiniin käytetyt rypäleet on kerätty käsin Kakhetin ala-alueilla sijaitsevilta tarhoilta. Viinin valmistus ja kypsytys tapahtuvat viileässä lämpötilassa.

Hyvin neutraali, lähes väritön hailakan vaaleankeltainen, ehkä aavistuksen vihertävä, kirkas ja puhdas väri. 

Kevyehkö, mutta aromaattinen tuoksu on tuore ja pirteän hedelmäinen, etenkin sitrushedelmäinen, sitruunainen ja limettinen. Siinä häivähtää myös makean sävytteistä mausteisuutta ja vihreää omenaa, minkä lisäksi taustalta löytyy hieman kypsempää mehukasta omenaa, aavistus yrteistä ja ruohosta.

Kuiva maku on tuoreen hedelmäinen ja raikkaan sitruksinen. Kielellä on sitruunaa, limeä ja hieman greippiä sekä sitruunan ja limetin kuorta, kirpeää vihreää omenaa ja hieman persikkaa. Maun puolelta löytyy myös runsaasti makeahkon sävyistä mausteisuutta, neilikkaa ja yrttejä sekä hieman kalkkikivistä mineraalisuutta. Kevyehkön keskitäyteläinen viini saa mukavasti ryhtiä pirteän ja rapsakan sitruunaisesta hapokkuudesta ja vaikutelma on mukavan pirteä ja eloisa - varsin ryhdikästä meininkiä. Hapot ja mineraalisuus kuivaavat suun loppua kohden. Jälkivaikutelma on viipyilevä, kirpeän viheromenaine, hieman omenankotainen ja yrttinen sekä aavistuksen mausteinen.

Tbilvino Rkatsiteli on pirteä ja helposti lähestyttävä, raikkaan kesäinen arkiviini. Se tuo pirteydellään etäisesti mieleen Orvieton tai Vinho Verden, muttei ole kuitenkaan sinnepäinkään. Siitä löytyy myös hieman täyteläisyyden tuntua, mutta yleisilme säilyy kevyenä pirteän hapokkuuden ansiosta. Alkossa se on hintaluokkansa parempaa osastoa. Mainio valinta aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta myös kesäisten salaattien kumppaniksi.


Viini sai seurakseen yksinkertaisen ja kevyen Halloum-mansikka salaatin. Viiini maistuu mainiosti pelkästään grillatun halloumin seurassa pehmentäen hyvin juuston suolaisuutta ja vaikka juuston paistopinta ei olekaan yks yhteen viinin makujen kanssa, on vaikutelma tasainen. Myös lautaselta löytyvät mansikat, tomaatit ja salaatti sopivat hyvin viinin seuraan, vaikka mansikka saakin viinin tuntumaan alkuun tiukalta. Kesäisen raikas ja toimiva viini ja ruoka pari. 

Kouluarvosana: 8 Simppeli ja pirteä valkoviini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Tbilvino
Alue: Georgia, Kakheti
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Rkatsiteli (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 8.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti