torstai 29. kesäkuuta 2017

Juusto-pekoni burger grillistä: Pilsner Urquell

Pilsner Urquell

Pilsner Urquell on klassikko, jota lähes jokainen oluen ystävä on maistanut tai ainakin sen nimi on tuttu. Muistan, kuinka itse ensimmäisen kerran maistoin tätä pilsneriä sen jälkeen, kun vakiojuoma oli ollut läpi teinivuosien Karjalan kolmonen. Se tuntui liian katkeroiselta, mutta kuinka kävikään - nykyään en koskisi Karjalaan pitkällä tikullakaan. 

Pilsner Urquell on maailman ensimmäinen pilsneri ja sitä on valmistettu samalla reseptillä vuodesta 1842 lähtien. Muut pilsnerit ovatkin sitten heikompia tai parempia kopioita alkuperäisestä, mutta klassikko on aina klassikko. Sen valmistuksessa käytetään panimolla itse mallastettua ohraa, Zatecin alueen Saaz-humalaa, ainutlaatuista Pilsner H-hiivaa ja Pilsenin kaupungin maanalaisista lähteistä saatua vettä. Katkeroita lopullisessa tuotteessa on himpun verran päälle 30 IBUn verran.

Pilsneri kaatuu lasiin kauniina, vaalean kullankeltaisena ja kirkkaana vaahdoten kohtalaisesti. Sen päälle muodostuu noin kolmen sormen paksuinen, tiivis ja melko pienikuplainen puhtaan valkoinen vaahtokruunu, joka laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi, kunnes juoman pinnalla ja lasin reunoilla on jäljellä vain kaunista pitsiä.

Kevyehkö tuoksu on miellyttävän pehmeä ja tarjoilee viljaisaa, hieman leipäistä ja aavistuksen voimaistakin maltaisuutta. Häivähtääpä seasta myös aavistus hunajaa ja voin aromit tuovat etäisesti mieleen voipopcornin. Humalointi on yksinkertaista ja toimivaa, ruohoista ja aavistuksen yrttistä. 

Ruohoinen humala puraisee mukavasti, muttei erityisen voimakkaasti heti ensimaun puolella. Perässä seuraa puhtaan viljaista ja aavistuksen voimaista mallasta sekä hieman diasetyylia. Humalointi tuntuu ruohon lisäksi aavistuksen yrttiseltä ja pitkään kielellä pysytteleviä katkeroita löytyy mukavasti. Olut tuntuu lähes keskitäyteläiseltä, mutta kevyeltä ja mallaspohja on hyvässä tasapainossa humaloinnin kanssa. Aavistuksen pistäviä hiilihappoja on kohtuullisen runsaasti. Vetisyyttä sen sijaan ei ole juurikaan havaittavissa ja olut jättääkin suun aavistuksen tahmaiseksi. Jälkimaku on keskipitkä, voisen maltainen ja katkeroisen ruohoinen.

Pilsner Urquell on lyömätön klassikko olut, jolle on vaikea löytää veroistaan kilpailijaa - se on suorastaan maitokauppavahvuisten oluiden aatelia. Parhaalta Urquell maistuu luonnollisesti tsekkiläisessä ravintolassa tuoreena hanasta valutettuna, mutta myös pullo ja tölkki versiot toimivat, kun muuta ei ole saatavilla. Kun puolen litran tölkki irtoaa alle kolmeen euroon, on Urquell aina hintansa arvoinen. Se toimii niin makkaroiden ja grilliruokien kuin lohen, etenkin savulohen kaverina, mutta on myös erinomainen janonsammuttaja ja saunakalja.


Urquell maistuu hyvin grillimakkaran kaverina, mutta toimii erinomaisesti myös juusto-pekoni burgerin kaverina. Briossisämpylän välistä löytyi naudanlihapihvi, pekonia, kunnon cheddaria, sipulia, salaattia ja majoneesia. Pilsneri on sopivan kevyt ja virkistävä juoma tuhdin burgerin vastapainoksi ja sen yksinkertainen makumaailma sopii hyvin hampurilaisen seuraan. Erinomainen pariskunta, mutta Urquell onkin varsin monikäyttöinen olut ruokapöydässä.

Kouluarvosana: 8+ Klassikko, joka toimii aina.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Plzeňský Prazdroj (SABMiller)
Alue: Tsekki, Plzeň
Oluttyyppi: Pils
Maltaat: Panimolla mallastettu ohra
Humalat: Saaz
Alkoholia: 4,4%
Pullo: 0,50 l tlk
Hinta: 2,49e Lidl 23.6.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti