perjantai 2. kesäkuuta 2017

Kesän roseekuoharit: Cono Sur Rosé Brut

Cono Sur Rosé Brut NV

Kuten olen aikaisemminkin saattanut muutamaan otteeseen mainita, chileläiset viinit eivät ole minun juttuni. Maan viinit onnistuvat harvoin yllättämään positiivisesti alle 15 euron hintaluokassa ja hinnan noustessa tämän yläpuolelle sijoitan rahani jo mieluuummin johonkin muuhun. Tänä keväänä Alkon valikoimiin ilmestynyt Cono Surin roseekuohari tarttui mukaan heräteostoksena. 

Cono Sur Rosé Brut on valmistettu Pinot Noir -lajikkeesta ja siihen käytetyt rypäleet kasvoivat Bío Bíon laaksossa. Viini valmistetaan proseccojen tapaan charmat-, eli tankkikäymismenetelmällä ja sitä on kypsytetty neljän kuukauden ajan terästankeissa. Nopeasti suurissa terästankeissa tapahtuva toinen käyminen säilyttää rypäleen hedelmäiset aromit ja tuoreuden ja on lisäksi nopea ja edullinen tapa valmistaa kuohuviiniä. Toisaalta hitaampi perinteinen pullokäymismenetelmä tuo viiniin hienostuneita ja monipuolisia vivahteita. Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta charmat-menetelmällä valmistetut kuoharit tuppaavat olemaan tylsiä ja yllätyksettömiä. Katsotaan miten tämä viini pärjää. 

Hailakan lohenpunainen, kirkas ja puhdas väri taittuu persikan sävyihin. Runsaina nousevat kuplat ovat melko pieniä ja kestävät kohtuullisen kauan. 

Melko runsas, mutta simppeli tuoksu tuo mieleen punaiset marjat, kuten mansikan ja vadelman sekä hedelmäkaramellin, ehkä tutti frutin. Se tuntuu melko makean sävyiseltä, vaikka taustalta löytyykin hieman sitruksia ja raparperiä.

Maku on kuivahko, mutta etenkin viinin lämmetessä se tuntuu hieman makeammalta. Kielellä on tuoksun tapaan makeita punamarjoja, kuten mansikkaa, vadelmaa ja kypsiä punaherukoita sekä hedelmäkaramellisia vivahteita. Taustalla on lisäksi hentoa sitrusta, limeä ja häivähdys yrteistä sekä raparperiä ja metsämansikkaa. Viini on melko hapokas ja kuplat pehmeitä, joten ryhtiä löytyy kohtuullisesti. Jälkimaku toistaa makean punamarjaisia ja raparperisiä vivahteita. 

Cono Sur Rosé Brut on hyvin helposti lähestyttävä seurustelu kuohari, joka ei kuivakasta maustaan huolimatta onnistu välttämättä säikäyttämään makeamman ystäviäkään. Se on todella simppeli ja yksinkertainen, teollisen oloinen viini vailla minkäänlaista juhlavuutta saati tyylikkyyttä. Samalla rahalla Alkosta löytyy paljon parempiakin kuohuviinejä ja mielestäni tämä on hinnoiteltu laatuunsa nähden reilusti yläkanttiin.

Kouluarvosana: 7+ Simppeli ja tylsä seurustelurosee.
Hinta-laatusuhde: Heikko - viini on kallis.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Viña Cono Sur
Alue: Chile, Bío Bío
Tyyli: Kuohuviini, Roseekuohuviini
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,90e Alko 24.5.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti