perjantai 30. kesäkuuta 2017

Vuohenjuusto-kana burgeri ja Gisselbrecht Riesling

Gisselbrecht Riesling Tradition 2016

Riesling on monipuolinen rypälelajike, josta valmistetaan niin kuivia valkoviinejä kuin makeita jälkiruokaviinejä sekä kuohuviiniä. Viinien luonne vaihtelee suuresti myös viljelyalueen mukaan, mutta yleisesti ottaen Riesling-viinit ovat hyvin monipuolisia ruokajuomia, jotka toimivat monien ruokien kanssa, joille on muuten hankala löytää paria viineistä. Itse aloitin valkoviineihin tutustumisen nimenomaan Alsacen riesling-viineistä.

Nyt vuorossa oleva Gisselbrecht Riesling Tradition on edullinen viini Alsacen alueelta Ranskasta. Gisselbrechtin perhe on viljellyt viiniä Alsacen Dambach-la-Villen kylässä jo 1600-luvulta lähtien. Kerroin aiemmin enemmän tuottajasta Gewürztraminer Tradition -viinin arviossa, joten en nyt jaarittele Willy Gisselbrechtin tarinasta sen enempää, vaan hypätään suoraan viinin kimppuun.

Viini on väriltään hennosti vihertävän vaalean keltaista ja kirkasta. Lasin reunoille muodostuu öljyisen näköisiä kyyneleitä. 

Tuoksu on jääkaappikylmänä kevyehkö, mutta avautuu hiljalleen varsin aromaattiseksi viinin lämmetessä lasissa. Siinä on runsaasti hedelmää, kuten persikkaa ja aprikoosia, sitruksia ja kevyen viheromenaisia sävyjä. Hedelmäisyyden lisäksi esiin nousee myös kukkaisia ja hennon mineraalisia vivahteita sekä aavistus persikan kiveä. Taaempana piileskelee lisäksi kypsempää sitrusta, kuten appelsiinia ja mandariinia, aavistus hunajaa ja hieman makeaa mausteisuutta. 

Puolikuiva maku on pirteän hedelmäinen ja päällimmäisenä kielellä onkin persikkaa, aprikoosia, ananasta, vihreää omenaa ja sitruksia, etenkin sitruunaa, mutta myös hieman mehukasta mandariinia ja kirpsakkaa greippiä. Lisäksi kieleltä löytyy kukkaisia ja kevyen hunajaisia sävyjä, hieman makeaa mausteisuutta, aavistus pippuria sekä mineraalisuutta. Häivähtääpä taustalla myös aavistus minttua ja persikan kiveä. Suutuntumaltaan viini on lähellä keskitäyteläistä - se tuntuu kielellä aavistuksen öljyiseltä, mutta riittävä eloisan hedelmäinen hapokkuus tuo kokonaisuuteen sopivasti ryhtiä ja raikkautta. Jälkimaku on viipyilevä ja saa veden nousemaan kevyesti kielelle. Lopussa on persikan kiveä ja mineraalisuutta, hieman sitruksia ja aprikoosia. 

Gisselbrecht Riesling Tradition on minulle tuttu viini vuosien takaa, mutta edellisestä kerrasta on kulunut jo useampi vuosi. Viimeksi maistamani vuosikerta oli 2012 ja muistiinpanojeni mukaan se oli kuiva ja ryhdikkäämpi, kuin tämä tuorein vuosikerta puolestaan tuntui pikemminkin puolikuivalta, lämmetessään jopa puolimakealta. Vaikka viinin luonne tai oma makuaistini onkin muuttunut vuosien aikana, on kyseessä edelleen kaikin puolin laadukas ja tasapainoinen viini. Se maistuu sellaisenaan hyvin viilennettynä ja voisi toimia myös graavi- ja kylmäsavulohen sekä äyriäisten kaverina.

Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla viiniä kuitenkin grillatun kanahampurilaisen kaverina. Briossisämpylän välistä löytyi kanafileen lisäksi vuohenjuustoa, pekonia, sipulia, rucolaa ja remoulade-majoneesia. Viini toimii loistavasti kanan ja vuohenjuuston kanssa, eikä tämä vaikutelma muutu, kun mukana on kaikkea burgerin välistä löytyvää. Tasapanoista ja herkullista.


Koska puolikuivat rieslingit tuntuvat toimivan hyvin äyriäisten kanssa, tuli samalla kerralla grillattua myös parit jättikatkaravun pyrstöt. Ja tämä parivaljakko ei myöskään aiheuttanut pettymystä, sillä rieslingin hedelmäiset ja mineraaliset vivahteet sopivat hienosti katkarapujen herkkään makuun. Viini on keskihapokas, joten se ei juurikaan hätkähdä chilimajoneesia. Myös tämä oli tasapainoinen ja maistuva pari. 

Kouluarvosana: 8+ Laadukas ja tasapainoinen puolikuiva riesling
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen

Tuottaja ja luokitus: Willy Gisselbrecht, AOP Alsace
Alue: Ranska, Alsace
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,28e Alko 17.6.2017

Samalta tuottajalta:
Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti