tiistai 20. kesäkuuta 2017

Grillattuja jättikatkaravunpystöjä ja parsaa: Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner

Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner 2015

Salomon Undhof on itävaltalainen viinitalo, joka sijaitsee Niederösterreichin ala-alueella, Wachaun Kremstalissa. Talon historia yltää yli 200 vuoden päähän ja nykyisin Salomonin perheen seitsemäs sukupolvi jatkaa suvun viininvalmistusperinteitä. Salomon keskittyy tuottamaan valkoviinejä Kremstalin ja Wachaun alueilla ja valtaosa niistä on tarkoitettu nuorena juotaviksi, mutta jotkin talon viineistä voivat kehittyä pulloissa jopa 20 vuoden ajan.

Franciscus Grüner Veltliner on Kremstal DAC -luokiteltu viini. Tämän luokituksen voivat saada Kremstalin alueella kasvaneista Grüner Veltliner- ja Riesling-rypäleistä valmistetut kuivat valkoviinit. Alueella valmistetaan samoista rypäleistä myös Kremstal DAC Reserve-luokiteltuja viinejä, jotka valmistetaan kaikkein vanhimpien köynösten rypäleistä ja jotka ikääntyvät hyvin. Tähän viiniin käytetyt rypäleet tulevat Tonavan varrella. Viini valmistetaan perinteisin menetelmin ja käyminen tapahtuu sakan päälle ja vie noin kuuden viikon ajan.

Tuore, vaalean oljenkeltainen ja kevyesti vihertävä väri on kirkas.

Raikas tuoksu on tuore ja aromaattinen, mutta hillitty ja hienostunut. Siinä on sitrushedelmää, limeä ja sitruunaa sekä kevyen päärynäisiä vivahteita ja hieman vihreää omenaa. Lisäksi löytyy mausteita sekä taustalla mineraalisia ja hennon valkopippurisia sekä tuoreen yrttisiä ja ruohoisia sävyjä.

Kuiva maku on tuoksun tapaan tuore ja aromaattinen, hillitty ja hienostunut. Kielellä on hedelmiä ja sitruksia, etenkin limeä ja kypsää sitruunaa sekä päärynää, aprikoosia ja persikkaa. Siinä on myös mineraalisia ja mausteisia vivahteita, ripaus valkopippuria, hieman yrttejä ja ruohoa. Viini tuntuu kielellä runsaalta, melko täyteläiseltäkin ja pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee siitä hyvin ryhdikkään, mitä mineraalisuuskin korostaa hienosti. Jälkimaku on hedelmäinen, kypsän persikkainen ja päärynäinen, kevyen valkoherukkainen sekä miellyttävän yrttinen. Hapokkuus ja mineraalisuus nostavat veden kielelle loppua kohden. 

Franciscus Grüner Veltliner on laadukas ja täydellisen tasapainoinen, tyylikäs ja hienostunut huippuviini, joka irtoaa edulliseen hintaan. Viini on pirteän, jopa hieman mehukkaan hedelmäinen, mausteinen ja mineraalinen, yleisilmeeltään ryhdikkäs. Se sopii nautiskeluun hyvässä seurassa, mutta on myös tyylikäs aperitiivi ja ruokapöydässä erinomainen pari erilaisten merenelävien kanssa. Erinomainen valinta grillatun lohen tai katkaravunpyrstöjen seuraan.


Kokeilin viiniä grillattujen jättikatkaravun pyrstöjen, grillatun parsan ja chilimajoneesin kanssa. Viini toimi hienosti rapujen kanssa muodostaen tasapainoisen ja miellyttävän parin. Etenkin viinin mineraaliset piirteet sopivat tähän. Se maistui erinomaisesti myös grillatun parsan seurassa, eikä hätkähtänyt kohtuu miedosta chilimajoneesista. 

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs ja hienostunut, ryhdikäs valkoviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on hinnaltaan edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Salomon Undhof, DAC Kremstal
Alue: Itävalta, Niederösterreich, Kremstal
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,98e Alko 9.6.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti