perjantai 16. kesäkuuta 2017

Viikonlopun kuohuvat: Billecart-Salmon Brut Réserve

Billecart-Salmon Brut Réserve NV

Billecart-Salmonin samppanjatalo saavuttaa ensi vuonna kunnioitettavan 200 vuoden iän. Perheyrityksen perustivat Nicolas Francois Billecart yhdessä puolisonsa Elisabeth Salmonin kanssa vuonna 1818. Marne-joen pohjoisrannalla, Mareuil-sur-Aÿn kylässä sijaitseva talo on edelleen pääosin perheen omistuksessa ja sitä johtavat seitsemännen sukupolven edustajat, veljekset Antoine ja Francois Roland-Billecart. 

Talon vuosituotanto on nykyisin noin 1,8 miljoonaa pulloa samppanjaa, josta noin 60 prosenttia menee vientiin. Billecartin samppanjat tunnetaan hedelmäisyydestä ja eleganssista ja ne ovat myös hyvin pitkäikäisiä. Valtaosa viineihin käytettävistä rypäleistä tulee sopimusviljelijöiltä, noin 200 hehtaarin tarhoilta, joista 15 hehtaaria on talon omistuksissa.

Kun rypäleet on puristettu, annetaan mehun kirkastua tarvittaessa kahteen kertaan ennen käymistä. Näin karkea sakka saadaan erotettua kirkkaasta mehusta. Käyminen tapahtuu ruostumattomissa teräsastioissa viileässä, noin 10-15 asteen lämpötilassa äärimmäisen hitaasti ja vie jopa kolmen viikon ajan. Eri palstojen sato valmistetaan viiniksi erillään. Viinistä riippuen tämän jälkeen edessä voi olla vielä malolaktinen käyminen. Joitain talon parhaita Grand Cru-tarhojen viinejä valmistetaan ja kypsytetään myös pienissä tammitynnyreissä. Perusviinit kypsyvät toisen käymisen jälkeen pulloissa noin kolmen vuoden ajan, paremmat viinit sitten 8-10 vuoden ajan. 

Vaalean kullankeltainen väri on kirkasta ja kaikinpuolin puhdasta, taittuen intensiivisen kultaisiin sävyihin. Runsaat ja hyvin pienet kuplat kestävät todella pitkään.

Tyylikäs, hillitty ja harmoninen tuoksu on tasapainoinen houkuttelee maistamaan. Siitä erottuu kypsytyksen tuomia miellyttävän paahteisia ja hiivaisia aromeja, jotka tuovat mieleen niin briossin ja ranskanleivän kuin makeammat leivonnaiset ja pähkinät. Taustalla on myös kypsän hedelmäisiä vivahteita omenoista ja päärynöistä sekä hieman kukkia.

Vivahteikas maku on miellyttävän paahteinen ja kypsän hedelmäinen, pysytellen kuitenkin hyvin kuivana. Kielellä on pähkinäisiä ja paahtoleipäisiä vivahteita sekä kypsää omenaa ja omenankotaa, sitruksia, sitruunaa ja limeä sekä pienemmissä määrin persikan kiveä, persikkaa ja mangoa. Erottuupa joukosta myös kalkkista mineraalisuutta. Runsas ja pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee viinin melko täyteläisestä ja leveästä suutuntumasta hyvin ryhdikkään ja tasapainoisen, joten myös keveyden tunne säilyy. Hapokkuus saa myös veden nousemaan kielelle viipyilevän, mineraalisen, paahteisen ja kypsän hedelmäisen jälkimaun aikana.

Billecart-Salmon Brut Reserve on hillitty ja tyylikäs, moniulotteinen ja kaikinpuolin tasapainoinen vakiosamppanja. Se ei yllä mielestäni Bollingerin Special Cuvéen tai Bruno Paillardin Première Cuvéen tasolle, mutta peittoaa mm. Veuve Clicquot Brut'n ja Mumm Cordon Rougen mennen tullen. Eli kyseessä kyseessä on kuitenkin keskivertoa parempi vakiosamppis. Se on erinomainen maljajuoma ja aperitiivi, mutta voisi toimia hyvin vaikka läpi aterian tai brunssin. Samppanjan hintahan tuppaa olemaan kova ja tämänkin pullon hinnalla saisi vaikka viisi pulloa edullista kuohuviiniä, mutta itse panostan ennemmin laatuun, kuin määrään. 


Kouluarvosana: 9- Erinomainen, klassinen perus samppanja.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Champagne Billecart-Salmon, AOP Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Mareuil-sur-Aÿ
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Vakiosamppanja
Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Pullo: 0,75 l
Hinta: 42,95e Alko 28.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti