maanantai 30. toukokuuta 2016

Kesän juhlien maljajuomat: Blue Nun Gold Edition

Blue Nun 22K Gold Edition NV

Saksalainen Blue Nun on yksi maailman tunnetuimmista halpis viinibrändeistä. Tuoteperheeseen kuuluu puna-, valko- ja kuohuviinejä, alkoholittomia ja holillisia. Blue Nun -viinit ovat helppoja ja pääasiassa makeahkoja, lähinnä seurusteluun sopivia viinejä. Kaiken lisäksi Alkon hinnoittelu tekee viineistä jo todella kalliita laatuunsa nähden.

Hermann Sichel perusti oman viiniliikkeensä vuonna 1857 Mainzin kaupunkiin Rein-joen varrelle. Blue Nun -brändin H. Sichel & Söhne loi vuonna 1921. Tarinan mukaan nunnan piti olla alunperin ruskea, mutta väärinkäsityksestä johtuen siitä tulikin sininen. Blue Nun viineistä tuli suosittuja etenkin Englannissa, jossa viinit päätyivät myyntiin muun muassa Lontoon parhaisiin ravintoloihin ja hotelleihin. Viinien myynti jatkoi kasvuaan ja saavutti huippunsa 1970-luvulla.

1980-luvulla viinit eivät vastanneet enään kuluttajien muuttuviin vaatimuksiin ja myynti romahti ennätyksellisen alhaalle. Yritys yhdisti voimansa Langguthin kanssa ja talon viinien tyyliä päivitettiin vanhoja arvoja kunnioittaen valtavirran mieltymyksiä mukaileviksi. Langguthilla oli lisäksi yhteyksiä Espanjaan ja Ranskaan ja Blue Nun -viiniperhettä laajennettiin.

Talo on edelleen vahvasti perheyritys ja sen johdossa on nykyisin Franz Wilhelm Langguth perheineen. Langguthin toiminta keskittyy keskellä Moselin laaksoa sijaitsevaan Traben-Trarbachin kaupunkiin. Tuottajalle tärkeintä on viinien hyvä hinta-laatusuhde ja Blue Nun -viinejä myydään yli sadassa maassa ympäri maailman.

Gold Edition kuohari on valmistettu ilmeisesti Trebbiano, Riesling ja Chardonnay lajikkeista. Viini on ilmeisesti valmistettu Saksassa, mutta rypäleiden alkuperästä ei tietoa löydy. Ja sitten viinin erikoisuuteen, eli kultahippuihin. Viinin seassa lilluu siis 22 karaatin lehtikultahippuja.

Viini on väriltään melko neutraali, vaalean oljenkeltainen ja kirkas. Kuplat ovat melko pieniä ja kohtuullisen pitkäkestoisia. Ne nousevat tasaisina vanoina kohti juoman pintaa. Kultahiput tekevät viinistä näyttävän ja juhlallisen.

Kevyt ja melko neutraalin omainen tuoksu on yksinkertainen ja kypsän hedelmäinen. Se tuo mieleen omenat ja päärynät, jopa ylikypsinä.

Puolimakea viini on kypsän ja makean, jopa hilloisen hedelmäinen. Päällimmäisenä esiin nousevat persikat, omenat ja päärynät sekä sitrukset. Pirskahteleva hapokkuus tuo viiniin kohtuullisesti raikkautta, mutta makeuden tunteelle kaipaisi hieman enemmän vastapainoa. Lyhyehkö jälkimaku on kypsän hedelmäinen ja persikkainen.

Kultahiput tekevät viinistä kauniin ja juhlavan maljajuoman. Siihen se sitten oikeastaan jääkin, sillä simppeli viini on melko yksitoikkoinen eikä tarjoile minkäänlaista elämystä. Gold Edition vaatisi enemmän ryhtiä ja vastapainoa makeuden tunteelle. Viini on parhaimmillaan bilejuomana tai vappupiknikillä ja sopii myös muihin kuohuviin juhliin. Se on kelpo valinta valmistujaisten maljajuomaksi, mikäli hakusessa on edullinen ja näyttävä juoma, josta löytyy makeutta.

Kouluarvosana: 7+ Viini on ulkoasultaan näyttävä, mutta siihen se sitten jääkin.
Hinta-laatusuhde: Ok, samaan rahaan löytyy parempiakin kuohuviinejä.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: H. Sichel & Söhne / F.W. Langguth Erben
Alue: Saksa
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Trebbiano, Riesling, Chardonnay
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 27.5.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti