perjantai 20. toukokuuta 2016

Kelpo Appassimento: Emilia Appetitoso

Appetitoso di Emilia Rosso Veronese 2012

Tämä Appassimento viini tarttui mukaani Alkossa sattumalta ja oli puhdas heräteostos. Alko ilmoittaa viinin maahantuojaksi suomalaisen Zengo Import Oy viiniliikkeen, joka tekee yhteistyötä kansainvälisten viinintuottajien kanssa. Siitä, kuka viinin on valmistanut en löytänyt tietoa mistään. 

Appassimento on rypäleiden kuivaustekniikka, joka ei viinin nimessä kerro mitään viinin laadusta tai siihen käytettyjen kuivattujen rypäleiden tasosta tai määrästä. Appassimento viiniin on voitu käyttää Amaronen valmistuksesta jäänyttä kuorimäskiä, mutta useimmiten käytetään pieni määrä varta vasten sitä varten kuivattuja rypäleitä. Tämän viinin kohdallahan nimessä Appassimento ei suoraan esiinny.

DOCG-luokitellun Amaronen ja DOC-luokitellun Ripasson valmistus on tarkkaan valvottua. Amaroneen käytettäviä rypäleitä kuivataan 3-4 kuukauden ajan, perinteisesti noin sata päivää. Ripassoa valmistettaessa perus Valpolicella viini käy toiseen kertaan Amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa, mikä antaa viinille luonnetta ja syvyyttä. Lisäksi tuottaja saa valmistaa Ripassoa vain kaksinkertaisen määrän valmistamaansa Amaroneen nähden, eli jos tuottaja valmistaa 100 pulloa Amaronea, saa Ripassoa valmistaa 200 pulloa. Useat tuottajat kuitenkin panostavat laatuun ja valmistavat Ripassoa sallittua pienempiä määriä.

IGT-luokiteltujen Appassimento viinien nimen käyttöä ei juurikaan valvota, toisin kuin DOC-luokiteltujen Amaronen ja Ripasson. Eli viinien laatuvaatimukset ovat löysempiä ja IGT Veronese luokitus sallii esimerkiksi kansainvälisten lajikkeiden ja Valpolicellan alueen ulkopuolelta tulevien rypäleiden käytön viineissä. Eli Appassimento nimi etiketissä ei takaa viinin laatua ja viiniin on voitu käyttää esimerkiksi viikon verran kuivattuja rypäleitä hyvin pieninä määrinä. 

Appetitoso di Emilia Rosso Veronese viiniin käytettävät rypäleet tulevat Veneton alueelta ja osa niistä kuivataan ennen viininvalmistusta. Viiniä kypsytetään vuoden ajan ja osa siitä kypsyy slavonialaisissa tammitynnyreissä, osa terästankeissa. Slavonialainen tammi on italialaisten antama nimitys jugoslavialaiselle tammelle. 

Tumman puhuva väri on syvän rubiininpunainen ja taittuu reunoja kohti aavistuksen kehittyneemmän punaisiin sävyihin. 

Lasista nousee vivahteikas ja moniulotteinen, varsin lämpimän sävytteinen tuoksu. Siinä on makean mausteisia ja kuivatun hedelmäisiä, etenkin luumuisia vivahteita, mutta myös mehevää marjaisuutta ja tummia kirsikoita. Taustalla on myös hentoa nahkaisutta ja tallia. 

Maku on tuoksun tapaan vivahteikas ja melko kehittyneen oloinen. Siinä on mehevää marjaisuutta, etenkin punaherukkaa sekä kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja ja kirsikoita. Tuoksun aromien tapaan kielellä on myös makeaa mausteisuutta. Melko täyteläinen viini saa suutuntumaansa ryhtiä kypsistä ja pehmeistä tanniineista sekä hedelmäisestä hapokkuudesta. Viipyilevä ja lämmin loppu on kypsän marjainen ja hennon tallinen.

Tällä kertaa Appassimento osoittautui mukavaksi tuttavuudeksi. Mehevä marjaisuus ja kuivatun hedelmäiset aromit yhdistyvät hienosti viinissä niin tuoksun, kuin maunkin saralla. Myös alkuun kielellä tuntuva makeus kuivuu mukavasti loppua kohti. Viini on miellyttävä ja tasapainoinen, jopa aavistuksen rustiikkisen oloinen. Viini sopii sellaisenaan juotavaksi, mutta toimii myös juustojen ja tummien liharuokien kumppanina. Hintaisekseen kelpo ostos.

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja keskimääräistä parempi Appassimento.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zengo Import Oy (maahantuoja), IGT Rosso Veronese
Alue: Italia, Veneto
Tyyli: Punaviini, Appassimento
Rypäleet: Corvina Veronese, Rondinella
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,48e Alko 18.3.2016 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti