perjantai 27. toukokuuta 2016

Roteva Pihviviini: Finca Las Moras Black Label Malbec

Finca Las Moras Black Label Malbec 2013


Tuhdit ja voimakkaat punaviinit ovat minulle enemmän syksyn ja talven, kuin kevään ja kesän juomia. Mutta tuhdimpien grilliherkkujen kanssa ne maistuvat myös kesäisin. Erityisen lähellä sydäntäni ovat vivahteikkaat ja runsaat punaviinit, kuten Ribera del Duerot, Barolot, Ripassot ja Pohjois-Rhônen viinit. Sellaisenaan ne maistuvat parhaiten viileinä syysiltoina ja talven pakkaspäivinä. Kevyemmät punaviinit taas toimivat ympäri vuoden ilman ruokaakin. Ja luonnollisesti raikkaat valko- ja kuohuviinit, etenkin samppanja maistuu näin lämpimään vuoden aikaan. Nyt kuitenkin hieman tuhdimpi pihviviini vaikka grillattujen tummempien lihojen seuraan.

Argentiinalainen Finca Las Moras on vuonna 1992 perustettu viinitalo, joka sijaitsee San Juanin provinssissa, noin 20 kilometrin päässä San Juanin kaupungista, Tulum Valleyn viinialueella Andien juurella. Talon nimi Las Moras tulee espanjan kielen sanasta "mora", joka tarkoittaa karhunvatukkaa. Viinitarhojen ympärillä kasvaakin runsaasti karhunvatukkapensaita. Finca Las Moras kuuluu suureen viiniyhtymään, Peñafloriin, joka omistaa myös mm. Santa Anan ja Trapichen viinitalot.

Talo yhdistää tuotannossaan perinteisen viininviljelyn ja modernit viininvalmistus tekniikat. Myös ympäristö ja luonnon kunnioitus sekä intohimo viininvalmistukseen ovat tuotannon tukipilareita. Finca Las Morasin yli puolen kilometrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevat viinitarhat levittäytyvät Tulum-laaksossa 560 hehtaarin alalle. Tarhojen sijainti on erinomainen, sillä alueen ilmasto on kuumaa ja vuorilta tuleva kosteus tuo ilmastoon oman kosketuksensa.

Finca Las Moras Black Label -viiniä valmistetaan vuosittain 22 000 pullon rajattu erä. Siitä sisältääkö tämä 22 000 pulloa kaikki Black Label -viinit vai pelkästään Malbecin, en tietoa löytänyt, mutta veikkaisin että määrä sisältää vain Malbec viinit. Tarkoin valitut rypäleet kerätään käsin Pederenal Valleyn alueelta, 1350 metrin korkeudessa sijaitsevilta tarhoilta. Viiniä kypsytetään uusissa tammitynnyreissä 15 kuukauden ajan, minkä jälkeen kahdeksan kuukautta pulloissa.

Viini on lasissa tumman purppuranpunaista ja taittuu reunoja kohti pinkin sävyihin.

Vivahteikas ja todella runsas tuoksu on tumman sävytteinen. Siinä on tummaa hedelmäisyyttä, kuten karhunvatukoita ja kirsikoita. Kypsytys antaa tuoksuun tammea ja setria sekä mausteisia, vaniljaisia ja hennon nahkaisia vivahteita, minkä lisäksi tuoksussa on hieman savua.

Maku seuraa tuoksua tumman sävytteisenä, kypsän hedelmäisenä ja paahteisen tammisena. Maku on karhunvatukkainen ja luumuinen, kypsän kirsikkainen ja runsaan viikunainen, minkä lisäksi kieleltä erottuu häivähdyksiä herukoista. Tammi tuntuu paahteisena, mausteisena ja vaniljaisena sekä hennon nahkaisena ja savuisena. Täyteläinen viini saa vankan rungon tuntuvista ja hieman kireistä, mutta kypsistä tanniineista sekä hedelmäisestä hapokkuudesta. Tanniinit kuivattavat suun pitkään viipyilevän ja lämmittävän jälkivaikutelman aikana. Lopusta löytyy paahteista tammea ja setriä, kahvia ja suklaata.

Black Label Malbec on roteva ja voimakas, vivahteikas ja laadukas kokonaisuus. Viini on suorastaan pureksittavan paksu ja onnistui yllättämään positiivisesti tasapainoisuudellaan. Kilpailu tässä hintaluokassa on tiukkaa, mutta Black Label edustaa Etelä-Amerikan viinien parasta antia tämän hintaisien viinien joukossa. Viini voi tuntua sellaisenaan turhan tiukalta ja onkin parhaimmillaan sisältä punertavien tumminen liharuokien parissa. Kokeile vaikka verisen grilli- tai pippuripihvin kaverina.

Viini sai kaverikseen grillipihviä ja vihanneksia kera valkosipulivoin. Grillasimme kahtena päivänä. Ensimmäisen päivän rib eye pihvi pääsi kypsymään kypsäksi asti ja ei ollut kummoinen kaveri viinille. Toisena päivänä onnistuin grillaamaan pihvin mediumiksi ja viinin ja ruoan liitto oli erinomainen. Viinin savuiset ja paahteiset aromit sopivat loistavasti myös grillatun paprikan seurana. Kuitenkin jotain jäi puuttumaan. Vaikka yhdistelmä oli herkullinen, viini kaipaisi silti tuhdimpaa lihaa. Ehkä riista tai lammas olisi ollut parempi seuralainen viinille.

Kouluarvosana: 9- Erinomainen ja laadukas Malbec.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä, viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Finca Las Moras
Alue: Argentiina, Cuyo, San Juan, Tulum Valley
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Malbec (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,49e Alko 21.5.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti