maanantai 23. toukokuuta 2016

Itävallan valkoiset: Meinklang Grüner Veltliner

Meinklang Grüner Veltliner 2015

Meinklang on Michlitsin perheen omistama viinitila, joka sijaitsee Neusiedlerseen alueella, Burgenlandissa Itävallan ja Unkarin rajalla. Luonto on perheelle erittäin tärkeä ja kaikki tilan tuotanto hoidetaan luonnonmukaisin menetelmin. Tilalla on myös Demeter-tunnus, mikä kertoo biodynaamisistä viljelymenetelmistä. Biodynaaminen tila on kokonaisuus, jota hoidetaan maaperää säästäen ja lopputuloksena saadaan rypäleitä, joista valmistetuissa viineissä maistuvat maaperän aromit.

Viinin lisäksi tilalla viljellään kasviksia, omenoita ja viljaa. Omenoista valmistetaan esimerkiksi mehuja ja viinaa, kun taas viljasta suurin osa päätyy myllyyn jauhettavaksi, mutta tilalla pannaan myös vaaleaa lager-olutta. Lisäksi tilalla kasvatetaan karjaa, tarkemmin Angus-rotuisia nautoja, jotka osallistuvat omalla tavallaan biodynaamiseen omavaraisuuteen tuottamalla lannoitetta.

Meinklangin tila on hyvin laaja ja levittäytyy osittain Unkarin puolelle. Tilan mailta löytyy hyvin erilaisia rinteitä ja kasvupaikkoja ja tilalla viljelläänkin monia eri rypälelajikkeita, joille kaikille löytyy sopiva kasvupaikka. Alueen pitkät kesäpäivät mahdollistavat rypäleiden kypsymisen ja viileät illat pidentävät kasvukautta.

Grüner Veltliner on Itävallan viljellyin lajike, mutta maan ulkopuolella sitä viljellään melko vähän, lähinnä naapurimaissa. GV viihtyy parhaiten alueilla, jossa päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat suuria, kuten juurikin Burgenlandissa. Lajike on runsassatoinen, mutta laadukkaimmat viinit saadaan pienemmillä satomäärillä. Rypäleet ovat hapokkaita ja viineistä valmistetaan usein nuorina juotavia rapsakoita ja keveitä viinejä, mutta myös makeita ja täyteläisiä, pitkäikäisiä Spätlese viinejä. Nuorille viineille tyypillisiä aromeja ovat mm. mineraalisuus, keltaiset hedelmät, sitrukset ja mausteet, yrtit ja pippuri.

Meinklang Grüner Veltliner on siis biodynaaminen luomuviini. Rypäleet tulevat Pannonian tasangolta Neusiedlersee-järven itäpuolella sijatsevalta luomutarhalta. Käyminen tapahtuu luonnonhiivojen avulla terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Ennen pullotusta viini sai myös levätä terästankeissa kuuden kuukauden ajan.

Intensiivinen, vaalean kullankeltainen viini on hennosti vihertävä ja pirskahteleva. Viini on houkutteleva ja tuo ensisilmäyksellä etäisesti mieleen jopa kehittyneemmän viinin.

Kevyehkö ja raikas, melko neutraali tuoksu on hedelmäinen ja mausteinen. Siinä on sitruksia, etenkin limeä ja sitruunaa sekä päärynöitä ja passion hedelmää. Siitä erottuu myös hieman pippurisia vivahteita.

Viini on kuiva ja erittäin hapokas. Kielellä yhdistyvät tuoreet sitrushedelmät, kuten sitruunat ja greipit sekä kypsät hedelmät, kuten päärynät, aprikoosit ja hunajamelonit. Myös mausteisia ja viherpippurisia vivahteita erottuu, minkä lisäksi viinissä on mukavasti mineraalisuutta ja häivähdys karviaismarjoista. Kevyehkö viini saa suutuntumaansa ryhdikkyytä pirteän sitrusmaisesta hapokkuudesta, joka nostattaa veden kielelle. Keskipitkä loppu on hennon yrttinen, viherpippurinen ja kypsän hedelmäinen, päärynäinen ja omenainen

Meinklang Grüner Veltliner on tasapainoinen ja laadukas, mutta hieman liian simppeli viini. Se ei kuitenkaan ole huono, mutta samaan rahaan Alkosta löytyvä Steinchaden Grüner Veltliner Riede Stein tarjoaa paremman vastineen rahoille. Viini sopii aperitiiviksi ja kevyiden kesäisten ruokien pariksi. Hintaluokassaan keskiverto viini.

Viini sai seurakseen graavilohimoussea ja leipää. Leipien kanssa viinissä korostuvat päärynäiset ja yrttiset vivahteet. Myös mineraalisuus korostuu hieman ja viinin hapokkuus leikkaa mukavasti lohen rasvaisuutta. Viini tuntuu yleisesti hedelmäisemmältä, mutta yhdistelmä on ihan toimiva. Suolainen graavilohi kaipaisi viiniltä hieman makeutta.

Kouluarvosana: 8- Yksinkertainen ja mutta laadukas viini.
Hinta-laatusuhde: Ok, hintansa arvoinen viini.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Michlits, Meinklang, Qualitätswein Burgenland
Alue: Itävalta, Burgenland, Neusiedlersee
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 13.5.2016

2 kommenttia:

 1. Moi, kiitos hienosta viiniesittelystä. Oli sen verran paremmin muotoiltu kuin omani, että vinkkasin blogissani :)

  http://kokoelamaedessa.blogspot.fi/2016/09/perjantai-ilta-kotosalla.html

  - Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos palautteesta, sitä on aina mukava saada :)

   Poista