keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kesän juhlien maljajuomat: Juvé y Camps Cinta Púrpura Reserva Semi Seco

Juvé y Camps Cinta Púrpura Reserva Semi-Seco 2011

Juvé y Camps on espanjalainen perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee pienessä San Sadurní d'Anoian kaupungissa, Penedèsin koillisosassa lähellä Barcelonaa. Perheen historia viinin parissa alkoi vuonna 1796, jolloin Joan Juvé Mir aloitti viininviljelyn. Vuonna 1921 Joan Juvé Baqués aloitti kuohuviinin tuotannon ja samana vuonna lanseerattiin ensimmäinen kuohuviini Juvé -brändin nimellä.

Talo on tuottanut kuohuviinejä kolmen sukupolven ajan ja saavuttanut kansainvälistä mainetta huippucavojen tuottajana. Tuotanto keskittyy nykyisin kuohuviiniin, mutta Juvé y Camps valmistaa myös puna- ja valkoviinejä. Talolla on yli 250 hehtaaria viinitarhoja ja vuosituotanto on noin kolme miljoonaa pulloa. Talon filosofia on valmistaa huippulaadukkaita kuohuviinejä perinteisiä ja moderneja viininvalmistustekniikoita käyttäen. Talon cavoja kypsytetään vähintään 18 kuukauden ajan, mutta usein tätäkin pidempään.

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat 184 hehtaarin alueelle levittäytyviltä Espiells ja Can Rius tarhoilta Sant Sadurní d'Anoian kaupungin ympäristöstä. Eri lajikkeet valmistetaan viiniksi erikseen. Ensimmäinen käyminen tapahtuu alle 20 asteen lämpötilassa terästankeissa. Tätä seuraa malolaktinen käyminen betonisäiliöissä, jonka jälkeen viinejä kypsytetään 2-3 kuukauden ajan. Lopuksi viini käy toiseen kertaan pulloissa, joissa se myös kypsyy 24-30 kuukautta.

Freesi, vaalean kullankeltainen ja hennosti vihertävä väri. Pienet ja pitkäkestoiset kuplat nousevat runsaina virtoina kauniisti juoman pinnalle.

Miellyttävä ja melko runsas tuoksu on kypsän hedelmäinen ja hieman makeahko. Se tuo mieleen keltaiset kivelliset hedelmät, kuten persikat sekä erilaiset kypsät sitrushedelmät. Tuoksussa on myös hentoa mineraalisuutta ja kypsytyksen mukanaan tuomaa paahteisuutta sekä marmeladimakeisia. 

Puolimakea viini on kypsän hedelmäinen ja kielellä on persikoita, päärynöitä ja sitruksia. Kypsytys on tuonut viiniin hieman paahteisuutta, jopa makeita leivonnaisia muistuttavia vivahteita. Lisäksi kieleltä voi erottaa hieman mineraalisuutta ja rusinoita sekä kukkia, kuten ruusuja. Eloisa ja raikas hapokkuus sekä pehmeät kuplat antavat viinille mukavasti ryhdikkyyden tuntua ja hyvän vastapainon viinin makeille aromeille. Kohtuullisen viipyilevästä jälkivaikutelmasta erottuu, kypsiä limettejä, sitruunoita ja appelsiinejä sekä omenoita ja kevyttä paahteisuutta.

Juvé y Camps Cinta Púrpura Reserva Semi-Seco on puolimakea, melko runsas arominen ja laadukkaan oloinen Cava. Pirskahteleva ja eloisa hapokkuus tuo viinille erinomaisen rungon ja hyvää vastapainoa makean sävytteiselle kypsälle hedelmäisyydelle. Viini sopii hyvin seurusteluun tai maljajuomaksi kesän juhliin. Kokeile vaikka piknikillä tuoreiden mansikoiden kanssa. Edullisemmin löytyy parempia viinejä, mutta Cinta Púrpura Semi-Seco on silti kelpo viini.

Kouluarvosana: 8 Miellyttävä ja runsas puolimakea Cava.
Hinta-laatusuhde: Ok, edullisemminkin löytyy parempia kuohuvia.

Tuottaja ja luokitus: Juvé y Camps, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Macabeo, Xarel.lo, Parellada
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,86e Alko 15.2.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti