tiistai 24. toukokuuta 2016

Maailman vanhimman panimon Hefeweissbier

Weihenstephaner Hefeweissbier

Taas tauon jälkeen vuoroon pääsee olutarvio. Tämän kertainen olut on raikas ja virkistävä hefeweizen, eli erinomainen kesäolut siis kyseessä.

Weihenstephan on Freisingin kaupungissa, Baijerin osavaltiossa Saksassa sijaitseva panimo. Weihenstephan mainostaa itseään maailman vanhimmaksi edelleen toiminnassa olevaksi panimoksi. Ainakin panimolla on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset merkinnät vuonna 725 perustetun Weihenstephanin benediktiiniläisluostarin oluenpanosta ovat peräisin vuodelta 768. Asiakirjojen mukaan Weihenstephanin oluenpano alkoi virallisesti vuonna 1040, jolloin Freisingin kaupunki antoi luostatille luvan panna ja myydä olutta. Tätä pidetään myös panimon perustamisvuotena.

Weihenstephanin luostari lakkautettiin 1800-luvun alussa ja luostarin maallinen omaisuus panimo-oikeuksineen siirtyi Baijerin osavaltiolle, joka edelleen omsitaa Panimon. Weihenstephan sijaitsee edelleen Freisingin kaupungissa, noin 30 kilometrin päässä Münchenistä lähellä Münchenin lehtokenttää. Luostareiden kanssa Weihenstephanilla ei ole olut mitään tekemistä sitten 1800-luvun alun. Panimo sai nykyisen nimensä Bayerische Staatsbrauereu Weihenstephan vuonna 1921 ja vuodesta 1923 panimon logossa on käytetty Baijerin vaakunaa. 

Weihenstephanin valikoimasta löytyy monipuolinen kattaus erilaisia oluita, etenkin erilaisia vehnäolut tyylejä. Panimo käyttää oluensa valmistuksessa ohra- ja vehnämaltaita sekä Hallertauer -humalia. Panimon ykköstuote Hefeweissbier on vaalea, suodattamaton vehnäolut, eli hefeweizen. Hefe tarkoittaa hiivaa ja Weizen vehnää, jotka ovat veden ja humalien lisäksi vehnäoluen perusraaka-aineet.

Olut on väriltään kauniin kullankeltaista oljenkeltaisin vivahtein. Olut on myös samea, kuten asiaan kuuluu ja hiilihappojakin näyttäisi olevan runsaasti. Olutta peittää todella tiivis ja kuohkea, puhtaan valkoinen ja pitkään kestävä vaahtokruunu. Lopulta vaahto laskee hiljalleen ohueksi kerroksi oluen pinnalle ja jättää kaunista pitsiä lasin reunoille.

Runsas ja raikas tuoksu on hedelmäinen ja esiin nousee banaanin, persikan ja sitruksien aromia sekä hentoa kukkaisuutta. Myös hiivaisuus ja puhdas vehnäisyys on selkeästi esillä, eli kaikki hefeweizenin perusaromit ovat läsnä. Siinä on myös mausteisia piirteitä ja lämmetessä hiivan ja banaanin aromit voimistuvat.

Maku on hieman makeahko ja samaan aikaan hieman hapan, mutta raikas ja pehmeä. Olut tuntuu kielellä alkuun vehnäiseltä, hyvällä tapaa hiivaiselta ja runsaan hedelmäiseltä, etenkin banaani on esillä. Keskimaun kohdalla pääosan vievät keksit, jopa hienoinen kotikaljaisuus, minkä lisäksi kieleltä erottuu hedelmiä, kuten persikkaa ja hentoa sitrusmaisuutta. Kokonaisuus on samaan aikaan todella runsas ja raikas. Samettisen pehmeä ja tasapainoinen olut, jossa riittää makua. Olut tuntuu jopa täyteläiseltä, mutta on silti uskomattoman raikas. Viipyilevä jälkimaku tuntuu hieman alkua kuivemmalta. Siinä on keksiä ja hedelmiä.

Weihenstephanin Hefeweissbier on lasissa todella houkutteleva kauniin keltainen olut, jota peittää todella runsas ja tiivis vaahtokruunu. Miellyttävä tuoksu on hefeweizenille tyypillisesti raikas ja hedelmäisen hiivainen. Myös maku vakuuttaa ja olut on ehkä paras koskaan maistamani hefeweizen. Helposti lähestyttävä olut oluiden maailmaan vasta tutustuville, mutta maistuu myös varmasti kokeneillekin oluenystäville. Olut on parhaimmillaan lämpimien kesäpäivien janonsammuttaja, mutta hefeweizenit taipuvat myös laajasti erilaisten ruokien kaveriksi. Kokeile vaikka kesän kalaruokien ja salaattinen kyytipoikana.

Kouluarvosana: 9+ Lähes täydellinen hefeweizen.
Hinta-laatusuhde: 2,41e - Erinomainen, tähän hintaan olut on todella edullinen
Hinta-laatusuhde: 3,68e - Hyvä, Alkon tyyliin ylihinnoiteltu, mutta hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Bayerische Staatsbrauereu Weihenstephan
Alue: Saksa, Bayern, Freising
Oluttyyppi: Vehnäolut, Hefeweizen
Maltaat: Ohra- ja vehnämaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholi: 5,4 %
Pullo: 0,50 l
Hinta: 21,90 SEK (n. 2,41e) Systembolaget 19.3.2016 (Alko 3,68e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti