tiistai 17. toukokuuta 2016

Löytö Chilestä: Cono Sur Bicicleta Riesling

Cono Sur Bicicleta Riesling 2015

Viña Cono Sur on vuonna 1993 perustettu viinitalo, jonka omistaa suuri chileläinen viinikonsermi Concha y Toro. Cono Sur on Chilen nopeiten kasvava viinitalo ja talon viinintekijänä toimiva Adolfo Hurtado on palkittu useana vuonna Chilen parhaaksi viinintekijäksi. Cono Sur pyrkii tuottamaan innovatiivisia ja luonteikkaita viinejä ympäristöystävällisesti ja luonnonmukaisesti.

Alun perin Cono Surilla oli viinitarhoja lähinnä Chilen keskiosissa, mutta nykyisin niitä löytyy eri puolilta maata, aina pohjoisesta Limarín laaksosta eteläiseen Bío Bíon laaksoon. Bío Bío on yksi Chilen eteläisimmistä viinialueista, joka sijaitsee noin 500 kilometriä Santiagosta alaspäin. Alueen ilmasto on viileää, melko pilvistä ja sateista, mikä sopii hyvin Chardonnay, Riesling ja Pinot Noir lajikkeilla. Päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat alueella suuria, yöt ovat kylmiä, mutta päivällä mittari voi nousta jopa 30 asteeseen. Rypäleet kypsyvät viileän kasvukauden aikana hitaasti, kehittyen intensiivisemmän aromaattisiksi ja säilyttäen samalla luonnollisen hapokkuutensa.

Bicicleta Riesling viini tulee Bío Bíon alueelta ja tarhat, joilla rypäleet kasvavat ovat maaperältään mineraalista punaista savea. Vuonna 2015 sadonkorjuu ajoittui huhtikuun alkuun. Rypäleistä puristettu mehu kävi viiniksi viileässä, kontrolloidussa 12-13 asteen lämpötilassa terästankeissa. Viiniä kypsytettiin 4-12 kuukauden ajan ruostumattomissa terästankeissa, pullotuksen alkaessa elokuussa 2015.

Tuore, melko neutraali väri on haalean keltainen ja aavistuksen vihertävän sävyinen.

Tuoksu on nuorelle Riesling viinille tyypillisesti raikas ja hedelmäinen. Siinä on sitruksia, kuten limettiä, kirpeitä vihreitä omenoita ja persikoita sekä kevyttä mineraalisuutta ja kukkaisuutta. Hieman yllättäen näinkin tuoreen Rieslingin tuoksusta erottuu myös hentoa hunajaisuutta ja petroolisia vivahteita.

Kuivahko maku seurailee melko tarkasti tuoksua. Se on raikas ja hedelmäinen, kielellä vilisee sitruksia, limeä ja greippiä sekä kirpeitä viheromenoita ja hunajamelonia. Siinä on myös mineraalisuutta, hieman yrttejä ja petroolisuutta sekä tuoksusta poiketen myös kypsiä omenoita ja sitruksia. Suutuntumaltaan viini on kevyehkö, mutta eloisan sitrusmainen hapokkuus ja miellyttävä mineraalisuus tuovat viinille hyvin ryhtiä. Hetken aikaa viipyilevä jälkimaku on mineraalinen, limettinen ja kypsän hedelmäinen, omenainen ja sitruksinen.

Bicicleta Riesling on raikkaan hedelmäinen ja ryhdikäs viini. Tuoksu on tuore ja napakka, mutta kielellä viliseekin vuoron perään kirpsakan ja kypsän hedelmäisiä vivahteita. Hyvä hapokkuus tuo viinille ryhtiä ja kokonaisuus on tasapainoinen. Viini sopii seurusteluun ja aperitiiviksi, mutta myös kevyempien kala- ja äyriäisruokien kaveriksi. Omaan makuuni yksi parhaista chileläisistä alle kympin valkkareista ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja ryhdikäs viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen, viini on hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Cono Sur
Alue: Chile, Bío Bío Valley
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 2.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti