lauantai 7. toukokuuta 2016

Luomurosee Argentiinasta: Santa Ana Eco Shiraz Rosé

Santa Ana Eco Shiraz Rosé 2015

Bodegas Santa Ana on italialaisen Don Luis Tirasson vuonna 1891 perustama viinitalo, joka sijaitsee Argentiinan Cuyon alueella, josta löytyvät muun muassa Mendozan ja San Juanin maakunnat. Se on yksi maan vanhimmista viinitaloista. Tänä päivänä Santa Ana on vuosituotannoltaan yksi Argentiinan suurimmista viinintuottajista ja talon viinejä viedään  yli 30 maahan ympäri maailman. Talon omistaa nykyisin yksi Argentiinan johtavista viinialan yrityksistä nimeltä Peñaflor. Talon filosofia on yksinkertainen: valmistaa laadukkaita viinejä, jotka ylittävät asiakkaan odotukset.

Santa Analla on 750 hehtaaria viinitarhoja Cuyon alueella, korkealla Andien vuoristossa. Tarhoilla aloitettiin luomutuotantoon tähtäävät muutokset asteittain vuonna 2005. Alueen ilmasto on luomutuotannolle suotuisasti lämmin ja kuiva, joten köynöksiä vaivaavat taudit ja syöpäläiset eivät viihdy alueella ja näin torjunta-aineita ei tarvita. Tarhoilla käyskentelee hevosia, joten rikkaruohot ja heinät katoavat luonnollisesti ja samalla hoituu myös tarhojen luonnollinen lannoitus. Lisäksi viinin valmistuksessa syntyvät kompostoituvat jätteet, kuten rypäleiden kuoret, lehdet ja oksat levitetään takaisin tarhoille antamaan köynöksille luonnollisia lisäravinteita. Tällä hetkellä talolla on yli 150 hehtaaria luomuviinitarhoja.

Santa Ana Eco -viinit tulevat Tulum Valleyn sertifioiduilta luomuviinitarhoilta San Juanin alueelta. Tulum Valleyssa päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat voimakkaita ja alueen maaperä on ravinteiltaan melko köyhää, saven ja hiekan peittämää kivikkoa. Nämä olosuhteet antavat hyvät lähtökohdat viininviljelylle. Sadonkorjuu hoidetaan käsin ja rypälemehu käy viiniksi hiivojen avulla kontrolloidussa lämpötilassa terästankeissa. Viiniä kypsytetään terästankeissa ja se suodatetaan ennen pullotusta.

Tuoreen oloinen haalean vaaleanpunainen väri taittuu kevyesti lohen sävyihin.

Tuoksultaan viini on raikkaan hedelmäinen ja punaisen marjainen. Päällimmäisenä esiin nousevat sitrukset ja metsämarjat, kuten vadelmat ja mansikat.

Kuiva maku seurailee tuoksua raikkaan hedelmäisenä ja punaisen marjaisena. Sitrukset, kuten limetti ja sitruuna saavat viinin tuntumaan freesiltä ja tuovat vastapainoa punaisien metsämarjojen, vadelmien ja mansikoiden keskelle. Myös mausteiset vivahteet tuovat oman osansa kokonaisuuteen. Viini on roseeksi melko täyteläinen ja todella pienet, hennot tanniinit tuovat suutuntumaan sopivasti ryhdikkyyttä yhdessä puolukkaisen hapokkuuden kanssa. Melko pitkä jälkivaikutelma on sitruunainen, herukkainen, karpaloinen ja puolukkainen sekä hennon mausteinen.

Santa Ana Eco Shiraz Rosé on laadukas ja miellyttävän kesäinen viini, eli juuri sitä mitä perusroseen pitää olla. Yksinkertainen aromipaletti, josta löytyy punaista marjaisuutta ja sitruksia. Vastapainoksi viinissä on myös hieman mausteisia vivahteita ja eloisa hapokkuus ja hennot tanniinit tuovat viinille ryhdikkyyttä. Viini on hintaisekseen kelpo ostos ja tätä halvemmalla ei Alkosta juurikaan hyviä roseeviinejä irtoa. Viini sopii yksinkertaisten ruokien, kuten salaattien ja kevyempien grilliruokien seuraan, mutta myös seurusteluun.

Viiniä oli tarkoitus maistella grillatessa, mutta se päätyi lopulta myös ruokapöytään. Lautasella oli grillattua kanaa, pekoni-herkkusieniä ja parsaa kirkastetulla voilla. Hieman yllättäenkin viini taipuu hienosti grillatun parsan kaveriksi ja tukee hyvin parsan makua. Myös kana ja sienet toimivat viinin seurassa hyvin. Viini toimii siis grillatun vaalean lihan ja kasvisten seurassa.

Kouluarvosana: 8 Laadukas ja simppeli luomurosee.
Hintalaatusuhde: Hyvä, viini on kelpo ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Santa Ana
Alue: Argentiina, Cuyo, San Juan, Tulum Valley
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Shiraz (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,46e Alko 16.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti