perjantai 13. toukokuuta 2016

Edullinen espanjalainen: Piedemonte Reserva

Piedemonte Reserva 2011

Bodegas Piedemonte on vuonna 1992 perustettu viinitalo, joka sijaitsee Navarran alueella Pohjois-Espanjassa. Oliten kaupungissa sijaitsevan talon perustivat kaupungin ja sitä ympäröivien alueiden viininviljelijät tuottaakseen moderneja ja laadukkaita viinejä yhdistämällä perinteiset ja modernit viininvalmistustekniikat.

Yli 20-vuotisen taipaleen aikana Piedemonten viinit ovat tulleet tunnetuiksi hyvästä hinta-laatusuhteestaan. Talolla on vajaat 300 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Oliten kaupungin ympäristössä.

Navarra sijaitsee La Riojan alueen pohjoispuolella ja rajoittuu pohjoisesta Ranskan rajaan. DO Navarran viinialue puolestaan Pyreneiden vuoriston alemmilla rinteillä Ebro-joen varrella. Alue tunnettiin ennen lähinnä roseeviineistään, mutta nykyisin Navarrassa tuotetaan myös puna- ja valkoviinejä. Tärkeimpiä punaisia lajikkeita ovat Garnacha (Grenache) ja Tempranillo, mutta alueella viljellään myös mm. Cabernet Sauvignon ja Merlot -lajikkeita. Vaaleista lajikkeista viljellään mm. Viuraa (Macabeo), Chardonnayta ja Garnacha Blancaa (Grenache Blanc).

Piedemonte Reserva valmistetaan valikoitujen palstojen Cabernet Sauvignon, Merlot ja Tempranillo rypäleistä. Tarhojen sadot pidetään matalina, jotta rypäleistä kehittyisi laadukkaampia ja luonteikkaampia. Sadonkorjuu tapahtuu kun rypäleiden optimaalinen kypsyys on saavutettu ja eri lajikkeet käyvät viiniksi erillään. Käyminen tapahtuu 28-30 asteen lämpötilassa terästankeissa, minkä jälkeen seuraa maseraatio, joka kestää 15-20 päivää lajikkeesta ja tarpeesta riippuen. Viinejä kypsytetään 14 kuukauden ajan 225 litran tammitynnyreissä, minkä jälkeen eri lajikkeista sekoitetaan lopullinen viini ja seuraa vielä pullokypsytys.

Kehittynyt, keskisyvän punainen väri on reunoista hieman utuinen ja taittuu tiilen sävyihin.

Tammen ja sen tuoman paahteisuuden sekä makeahkon mausteisuuden hallitsema tuoksu. Tammen sävyjen takaa erottuu myös tumma marjaisuutta, kuten karhuvatukkaa ja marjahilloa sekä häivähdys lakritsaa. Tuoksu on muuten miellyttävä, mutta tammi hallitsee sitä hieman turhan voimakkaasti.

Maku on makeampi, mitä tuoksun perusteella odottaisi. Siinä on mehevää ja hillomaista, kypsää tummaa marjaisuutta, karhunvatukoita ja mustaherukoita sekä kirsikoita. Myös tammi on läsnä kitalaella paahteisena ja makean mausteisena sekä mokkaisena. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja keskitanniininen. Kypsät tanniinit ja kohtuullinen hapokkuus tuovat viinille selkärankaa. Jälkivaikutelma on hetken aikaa viipyilevä ja kuivahko, paahteisen kahvin, mokan ja mausteiden sekä kuivattujen hedelmien sävyttämä, hennon lakritsinenkin.

Piedemonte Reserva tuntuu aluksi makeahkolta ja mehevältä, mutta loppua kohti maku muuttuu kuivemmaksi ja paahdetun kahvin sävyiseksi. Tammi puolestaan tuntuu tuoksussa päällekarkaavalta, mutta kielellä se tuo hyvää vastapainoa makean hedelmäisille vivahteilla. Kokonaisuutena Piedemonte Reserva on hyvä viini, vaikka samasta hintaluokasta löytyy parempiakin vaihtoehtoja (Unohdetaan ne chileläiset halpisviinit kuitenkin). Viini sopii yksinkertaisten tummempien liharuokien seuraan, mutta toimii myös juustojen ja serranon kinkun kaverina.

Lautaselta löytyi tällä kertaa Serranon kinkkua ja Cantaloupenmelonia, Manchegoa ja viikunahilloa sekä pähkinöitä. Parhaiten viini toimi kinkun ja melonin seurassa. Viini sai kinkun maun voimistumaan omaan makuuni jopa liiaksikin, mutta kinkku ja meloni yhdessä viinin kanssa oli täydellinen yhdistelmä. Viini tuntuu kinkun ja melonin seurassa tasapainoisemmalta, pehmeämmältä ja samettisemmalta. Manchego puolestaan toimii viinin kanssa parhaiten sellaisenaan, ilman lisukkeita.

Kouluarvosana: 8 Laadukas, hieman parempi arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on edullinen

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Piedemonte, DO Navarra
Alue: Espanja, Navarra
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 23.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti