perjantai 6. toukokuuta 2016

Grilliviini: Simonsig Shiraz

Simonsig Shiraz 2012

Simonsig Estate on perheomisteinen viinitalo Stellenboschin alueelta Etelä-Afrikasta. Talo sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Kapkaupungista itään, Simonberg-vuoren juurella. Talon omistava Malanin perhe on tuottanut viiniä jo sukupolvien ajan, aina vuodesta 1688 lähtien, jolloin Jacques Malan saapui alueelle. Nykyisin taloa johtavat veljekset Francois, Pieter ja Johan Malan. Itseasiassa heidän isänsä, Frans Malan valmisti Etelä-Afrikan ensimmäisen perinteisellä menetelmällä valmistetun kuohuviinin. 

Simonsig valmistaa valko- ja punaviinejä sekä perinteisellä menetelmällä valmistettuja kuohuviinejä, jotka tunnetaan Etelä-Afrikassa nimellä Méthode Cap Classique. Tuotannossa kunnioitetaan perheen pitkiä perinteitä viinintuottajina ja Simonbergin rinteiden mineraalirikasta maaperää. Tämän lisäksi talo toimii myös vastuullisesti ja eettisesti. Myös talon työntekijöitä ja näiden perheitä arvostetaan ja heidän hyvinvointiinsa panostetaan. 

Talon viljellyin lajike on Shiraz ja tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat vuonna 1993 uudelleen istutetuilta tarhoilta. Stellenboschin alueella vuosi 2012 oli kuiva ja vuotuinen sademäärä oli vähäisin sitten vuoden 1976. Kuiva ja viileä kasvukausi vaikuttivat luonnollisesti rypäleiden kypsymiseen ja hedelmistä tulikin konsentroituneita ja parempi laatuisia. Viiniä on kypsytetty tammessa 18 kuukauden ajan. 70 prosenttia viinistä kypsyi ranskalaisessa ja 30 prosenttia amerikkalaisessa tammessa. Kaksi prosenttia tynnyreistä oli uusia ja loput vähintään kertaalleen käytettyjä.

Viini on lasissa tummanpuhuvaa, todella syvän rubiininpunaista ja vaalenee reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tumman sävytteinen tuoksu on marjaisuuden ja tammikypsytyksen hallitsema. Etelä-Afrikan viineille tyypillisesti siitä erottuu savua ja makeaa mausteisuutta, minkä lisäksi taaempaa erottuu karhunvatukkaisia vivahteita. 

Täyteläinen maku seurailee tuoksua tumman marjaisena ja kevyehkön tammisena. Siinä on karhunvatukoita, luumuhilloa ja ylikypsää mustaherukkaa. Tammikypsytys on tuonut viiniin makeaa mausteisuutta, minkä lisäksi viinistä erottuu savuisuutta. Viini saa hyvästä hapokkuudesta ja tuntuvista, mutta pyöreistä tanniineista selkärankaa. Viipyilevä jälkimaku on kuivahko, tammen sävytteinen ja kevyen mausteinen sekä tumman marjainen. 

Simonsig Shiraz on kohtuullisen tasapainoinen ja melko yksinkertainen viini. Etelä-Afrikan punaviineille tyypillinen savuisuus on selkeästi aistittavissa niin tuoksun, kuin maun osalta, jopa häiritsevästi. Edullisempaan hintaankin löytyy parempia viinejä, mutta on tämä kuitenkin kelpo viini esimerkiksi grillattujen ruokien, etenkin makkaroiden ja lihojen seuraan. 

Kuten todettu, Simonsig Shiraz on kelpo grilliviini ja saikin tällä kertaa seurakseen grillatun naudan entrecôteen kera paprikan sekä valkosipulivoin. Viini toimii lihan seurassa hienosti, sen tanniinit pehmenevät ja yhdistelmä on tasapainoinen. Viinin savuiset ja mausteiset vivahteet sopivat hyvin myös paprikan seuraan. Kelpo grilliviini.

Kouluarvosana: 8- Melko simppeli, mutta tasapanoinen viini ilman mitään hienouksia.
Hinta-laatusuhde: Ok, edullisemminkin löytyy parempia viinejä.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Simonsig Estate, WO Stellenbosch
Alue: Etelä-Afrikka, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Shiraz (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 29.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti