lauantai 14. toukokuuta 2016

Saksalaiset Riesling-viinit: Schloss Schönborn Riesling

Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken 2014

Nyt vuorossa on toinen saksalainen Riesling-viini lyhyen ajan sisällä. Edellinen viini, Devil's Rock Riesling oli pirteän hapokas ja helposti lähestyttävä, alle kympin viini Pfalzin alueelta. Nyt vuoroon pääseekin hieman ryhdikkäämpi viini Rheingaun alueelta.

Saksa tunnettiin ennen 2000-lukua etenkin Yhdysvaltojen ja Britannian markkinoille suunnatuista makeista ja edullisista bulkkiviineistä. Toki maasta löytyi jo tuolloinkin lukuisia laadukkaampia viinejä valmistavia tuottajia. Nykyisin monet viljelijät, etenkin nuoremman sukupolven edustajat tuottavat viinejä modernein viljely- ja valmistusmenetelmin, hyödyntäen täysin myös viileän ilmaston tarjoamat mahdollisuudet.

Rheingau on pieni viinialue, joka sijaitsee Rein-joen varrella. Alue tunnetaan laadukkaista Riesling- ja Spätburgunder, eli Pinot Noir -viineistään. Alueella on noin 3000 hehtaaria viinitarhoja, eli vain murto-osa koko Saksan viljelmistä. Alue on Rieslingin valtakuntaa ja noin neljä viidesosaa alueen viineistä valmistetaan Riesling -lajikkeesta. Lisäksi alueella tuotetaan Pinot Noir ja Mülle Thurgau -viinejä. Alueen viinit ovat usein konsentroituneen hedelmäisiä ja pirteän hapokkaita.

Alueen menestyksen takana on ihanteellisen ilmaston lisäksi muun muassa Johannisbergin benediktiiniläismunkkien, Eberbachin luostarin sistersiläismunkkien ja paikallisen aateliston satoja vuosia sitten asettamat laatuvaatimukset. Johannisbergissä on valmistettu viiniä 900 vuoden ajan ja siellä kehitettiin vuonna 1775 Spätlese ("myöhään korjattu") -viini, jonka pohjalta Saksan kuuluisat jalohomeisista rypäleistä valmistetut täyteläiset ja kypsät jälkiruokaviinit ovat kehittyneet.

Puhdas vihertävän vaaleankeltainen väri enteilee melko tuoretta viiniä.

Freesi ja rapsakka tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja miellyttävä. Siinä on sitrushedelmiä, kuten limettiä sekä omenaisia ja persikkaisia vivahteita ja hienoista mineraalisuutta.

Kuiva maku on tuoksun tapaan freesi ja raikkaan hedelmäinen. Päälimmäisenä esiin nousee limeä ja greippiä, minkä lisäksi kieleltä erottuu kirpeitä omenoita, keltaista kivellistä hedelmää ja tyylikästä mineraalisuutta ja häivähdyksiä petroolista. Viinin lämmetessä, siitä erottuu kypsemmän hedelmäisiä piirteitä, jopa hunajamelonia. Keskitäyteläinen, aavistuksen öljyinen ja raikas viini saa hienoa ryhdikkyyttä runsaasta sitrusmaisesta hapokkuudesta. Viipyilevä sitrushedelmien sävyttämä ja kevyen mineraalinen jälkivaikutelma saa veden nousemaan kielelle.

Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken on vivahteikas ja tyylikäs viini. Aromit ovat hienosti tasapainossa ja tuntuva sitrusmainen hapokkuus tuo viiniin hienosti ryhdikkyyttä. Viini sopiikin hyvin aperitiiviksi tai ruokapöytään kesäisien kalaruokien kaveriksi, etenkin jos kalan kanssa tarjoillaan hapokasta kastiketta ja parsaa. Hinnaltaan viini on edullinen ja kokeilemisen arvoinen.

Viini sai seurakseen grillattua kanaa, pekoni-herkkusieniä ja parsaa kera kirkastetun voin. Viinin ryhdikäs hapokkuus ja sitrusmaiset vivahteet sopivat hyvin yhteen parsan makujen kanssa. Se toimii hyvin myös grillatun kanan seurassa ja on kelpo yhdistelmä myös sienten kanssa. Viini on hyvä yleisviini parsalle, vähärasvaisille kaloille ja äyriäisille.

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja ryhdikäs laatuviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen, viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Schloss Schönborn, Qualitätswein Rheingau
Alue: Saksa, Rheingau
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 30.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti