maanantai 2. toukokuuta 2016

Itävallan punaiset: Loos Blaufränkisch

Loos Blaufränkisch 2013

Itävaltalainen Weingut Loos on vuonna 1922 perustettu viinitalo. Talo sijaitsee Apetlonissa Burgenlandin alueella ja nykyisin sen johdossa on perheen neljäs sukupolvi. Talon viinitarhat sijaitsevat keskellä Neusiedler See-Seewinkelin luonnonpuistoa Burgenlandissa, josta myös tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat. 

Blaufränkisch on itävaltalainen punainen rypälelajike, jota viljellään Itävallan lisäksi pääasiassa Keski-Euroopan itäisillä alueilla, mutta viljelmiä löytyy myös Australiasta ja Yhdysvalloista.  Blaufränkisch on Itävallan toiseksi viljellyin punainen lajike. Blaufränkisch tunnetaan eri maissa eri nimillä, kuten Kékfrankos (Unkari), Frankovka (Tsekki) ja Lemberger (Saksa). Lajike viihtyy parhaiten viileässä ilmastossa ja siitä valmistetut viinit ovat usein keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja melko tanniinisia, mutta pehmeitä. Niissä on usein myös mausteisia, mehevän marjaisia ja kirsikkaisia piirteitä. 

Puhdas, melko tumman punainen viini taittuu oranssinpunaisen sävyihin. 

Tumman sävytteinen tuoksu, jossa on kypsää ja hillomaista marjaisuutta, kuten vadelmaa ja karpaloa sekä makeaa mausteisuutta. Siitä erottuu myös hennon nahkaisia ja kuivatun hedelmäisiä vivahteita. 

Keskitäyteläinen maku seuraa tuoksun aromeita melko tarkasti. Siinä on vadelmahilloa, kypsiä karpaloita ja kevyttä kirsikkaisuutta. Myös makean mausteisia ja hennon nahkaisia vivahteita löytyy. Viini saa hyvän ryhdin hedelmäisestä hapokkuudesta ja pehmeistä tanniineista. Viipyilevä jälkimaku on vivahteikkaan mausteinen ja hennon pippurinen sekä marjahilloinen. 

Loos Blaufränkisch on yksi harvoista itävaltalaisista punaviineistä Alkon valikoimassa ja myös edullisin niistä. Mehevä ja vivahteikas viini, jolle hedelmäinen hapokkuus ja pehmeät tanniinit antavat hienon selkärangan. Viini sopii hyvin esimerkiksi kesän grilliherkkujen, kuten possun ja kanan tai rasvaisen kalankin seuraan. Viini on edullinen ja  tarjoaa hyvän vastineen rahoille.

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja laadukas.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen, viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Loos, Qualitätswein Burgenland 
Alue: Itävalta, Burgenland, Neusiedlersee
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Blaufränkisch (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 19.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti